Onoho osudného dne v červenci 2019, kdy seniorka (tehdy 82) za volantem zavinila u Plzně děsivou bouračku, se Vilémě úplně převrátil život. Do té doby aktivní žena přišla o nohu, podstoupila řadu operací, trápí ji cukrovka, přichází o zrak.

„Měla jsem rozsáhlá vnitřní zranění, nevěřili, že to dám,“ vzpomíná Viléma na den, který by nejradši vymazala.

V ruce má pravomocný rozsudek, že jí náleží nemajetková újma sedm milionů korun. „Věřila jsem, že částku uhradí pojišťovna, u které měla ta paní, co nehodu zavinila, povinné ručení. To se ale nestalo. Paní tak má exekuci na důchod. No a její advokát podal civilní žalobu na pojišťovnu, žádá ale odpuštění soudního poplatku, ten je několik set tisíc korun. Kde by na to ona vzala,“ přemítá Viléma. Ta si s rozsudkem v ruce půjčila od známého chybějící čtyři miliony a koupila vysněný dům. Začala jej přestavovat na bezbariérový.

Milionový dluh

Věřila, že částku záhy vrátí, „Tím, že marně čekám na odškodné, mu stále dlužím. Opakovaně mi splatnost prodloužil, poslední termín mám do poloviny roku. Nedovedu si představit, že o dům přijdu. Nakoupit i k lékaři si odtud dojedu na elektrickém vozíku, dostanu se i ven na zahradu,“ vypočetla. Chce věřit v dobrý konec, ale naděje ji pomalu opouští.

Kvůi vážným zraněním z nehody podstoupila paní Viléma řadu lékařských zákroků. „Předpokládám, že v následujících týdnech bude dofinalizováno bolestné, které je ale dílčím nárokem v souvislosti s prodělanými operacemi,“ uvedla advokátka Lucie Neprašová.

Jedná se ale o částku několika desítek tisíc korun. To problém s dluhem za dům nevyřeší.

Neradostné počty

Navíc do domu, za který dluží, se už bojí paní Viléma investovat. „Mám tu nájezd pro invalidní vozík, bezbariérovou toaletu, koupelnu, ale chybí třeba dodělat topení. Teď mi ještě přišel doplatek za elektřinu, skoro 40 tisíc. Tolik peněz nemám, musela jsem si domluvit splátkový kalendář,“ řekla.

Invalidní důchod má paní Viléma asi 7200 korun. „K tomu 12 800 příspěvek na péči, 3000 na bydlení a 3000 je exekuce od té paní, co zavinila bouračku. Z toho mám platit 12 tisíc „nájem“ za nesplacený dluh za dům, skoro 3900 splátku dluhu za elektřinu, přes 7,5 tisíce zálohu na elektřinu, 700 korun vodu, k tomu telefon, internet. Jak vyjdu, nevím,“ hlesla.

Ať platí viník

Pojišťovna, od které čekala paní Viléma úhradu přiklepnuté nemajetkové újmy, již dříve sdělila, že se o všem dozvěděla pozdě, teprve když už byl verdikt pravomocný. „Ta pojišťovna mi vyplatila už dříve peníze, které z části nákup domu pokryly, tak jsem věřila, že ani teď nebude problém,“ řekla paní Viléma.

Jenže nyní má miliony uhradit nemajetná seniorka. „Rozhodnutí trestního soudu o povinnosti obžalovaného uhradit poškozenému náhradu újmy zakládá právní vztah mezi viníkem dopravní nehody a poškozeným,“ uvedla již dříve Renata Čapková, mluvčí České podnikatelské pojišťovny, u které měla odsouzená seniorka povinné ručení.

VIDEO: Jaro 2023: Invalidní Viléma marně čeká na přiznané odškodné po nezaviněné bouračce. Peníze stále nemá.

Video
Video se připravuje ...

Viléma Nováková je po nezaviněné nehodě invalidní, soud jí přiřkl odškodné sedm milionů. Očekávala, že částku uhradí pojišťovna seniorky, která nehodu zavinila. Ta se k tomu nemá. Romana Vébrová

Fotogalerie
13 fotografií