Muž vyfasoval za usmrcení z nedbalosti tři roky vězení podmínečně odložené na čtyři roky, dalších pět let nesmí řídit. Zároveň musí vyplatit čtyřem pozůstalým dohromady 1,24 milionu korun.

Rozhořčení pozůstalí cítí křivdu a u brněnského odvolacího soudu se dnes domáhali vyšší satisfakce. Okresní soud v Hodoníně totiž rozhodl, že stařenka má na nehodě 10% vinu a o tuto částku vypočítanou náhradu pozůstalým snížil.

Přejel ji před domem

„Máme stejně jako hodonínský okresní soud za to, že chodci mají sice přednost, ta ale není absolutní. Chodkyně tedy na nehodě nese část viny,“ prohlásil senát vedený soudcem Josefem Teplým. Po krátké poradě pak soudci žádost o plnou výši bolestného pozůstalým odmítli přiznat.

„Maminku, kterou ten řidič přejel před barákem, nám už nikdy nic nevrátí. Soudy rozhodují nehorázně. Kde je nějaká morální stránka celé tragédie? Vždyť maminka byla ve chvíli srážky uprostřed silnice. Ten šofér se jednoznačně nevěnoval řízení,“ řekl Blesk.cz syn mrtvé ženy.

Pozůstalí cítí křivdu

Zmocněnec rodiny nevěřil svým očím. „Paní neporušila žádný předpis, byla postavena do neřešitelné situace. Pan řidič o chodkyni věděl, pohybovaly se tam i další osoby, musel o nich mít přehled. Paní šla pomalu, s pomocí hůlky a nevytvořila žádnou náhlou překážku v provozu. Šofér neměl omezený výhled,“ namítal rozhořčeně.

Z fotek je podle něj navíc patrné, že stařenka byla už v polovině přechodu. „Její údajnou spoluúčast na zavinění nehody považujeme za křivdu,“ dodal zmocněnec rodiny. Pozůstalým proto nezbude, než nyní podat mimořádné dovolání k Nejvyššímu soudu.

VIDEO: Motorkář zemřel 1. března 2023 ve Zvánovicích.

Video
Video se připravuje ...

Motorkář zemřel 1. března 2023 ve Zvánovicích Blesk.cz - David Malík