Tragédie se stala loni v září v Holešově. Protijedoucí auto chodce na přechodu pouštělo, Juříček ale pokračoval dál. „Chodce neviděl ne proto, že by neměl brýle, ale proto, že mu je zastínil sloupek v autě,“ uvedla ve středu podle serveru novinky.cz jeho obhájkyně v soudní síni Krajského soudu v Brně.


Ignoroval povinnost

Pro svého mandanta požadovala podmíněné potrestání. „Klient byl doposud bezúhonný, celý život pracoval, žije ve spořádaném manželství. On i jeho žena trpí různými nemocemi. Ví, že nehoda byla obrovským neštěstím. Žije s pocitem viny,“ řekla před soudem.

To státního zástupce rozlítilo: „Měl povinnost mít při řízení brýle a on to ignoroval. Selhal obžalovaný, ne systém. Úsek, kde k nehodě došlo, je zcela přehledný. Musel po delší dobu ty chodce vidět, sloupek mu je mohl zastínit maximálně na malý okamžik,“ zdůraznil.



Krajský soud odvolání proti dvouletému pobytu ve vězení od okresního soudu smetl ze stolu. Navíc ještě přidal pětiletý zákaz řízení. „Nemůže se vymlouvat, že mu sloupek bránil ve výhledu. Došlo k pohybu chodců zleva doprava, mohl je sledovat delší dobu,“ zdůraznila soudkyně Hana Kleinová.

VIDEO: Na 21 rizikových místech v Brně bude nepozorné chodce varovat postava s mobilem.

Video
Video se připravuje ...

Na 21 rizikových místech v Brně bude nepozorné chodce varovat postava s mobilem Zdeněk Matyáš