Dívka zaplatila životem za to, že si sedla do auta k opilému řidiči. Hemmer s 0,6 promile alkoholu v krvi totiž ve vysoké rychlosti nezvládl u dálničního přivaděče nedaleko Brna levotočivou zatáčku a několikrát převrátil svůj vůz přes střechu.

„Uvnitř zahynula dívka. Dva nepřipoutaní spolujezdci vypadli z auta, jeden přežil s těžkými zraněními, druhý s lehkými poraněními,“ stojí v policejním protokolu.

Soud potrestal mladíka za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví jen podmínkou. Odmítl i přiznat odškodné rodičům zemřelé dívky, která byla jejich jedinou dcerou. Ti se proti verdiktu odvolali a případ tak nyní řešil Krajský soud v Brně.

Soud: Podmínka je málo

Ten nyní přiznal každému z rodičů po půl milionu korun a čtyřem prarodičům zesnulé dívky po 250 000 korunách. Podle soudce Josefa Teplého by dostali víc, kdyby byla bývala dívka připoutána – takto má podle znalců na své smrti 30% podíl.

Sám Hemmer se k placení odškodnění neměl, vyčkával, jak se situace vyvrbí. Verdikt soudu přešel mlčením a beze slova opustil v doprovodu obhájce soudní síň.

„Nad rámec všeho musíme říci, že měl být ukládán nepodmíněný trest vězení. Obžalovaný totiž řídil pod vlivem alkoholu a podle našeho názoru je podmínkou značně zvýhodněn. Vzhledem k tomu, že se proti rozhodnutí prvoinstančního soudu neodvolalo státní zastupitelství, nemohli jsme toto pochybení napravit,“ řekl soudce Teplý.

VIDEO: Při nehodě u Slaného zemřeli dva lidé.