„Dovolání bylo podáno obžalovanou, kdy Nejvyšší soud rozhodl o odmítnutí tohoto dovolání," uvedla na dotaz Petra Láníčková, mluvčí Městského soudu v Brně, který se případem zabýval jako první instance.

Tragédie se odehrála 4. května 2020 před polednem. Řidička tvrdila, že při odbočení do Wágnerovy ulice jela krokem a vůz nešlo na místě zastavit.

Neviděla před auto

Podle znalce ale od volantu přes robustní karoserii svého vozu neměla dostatečný rozhled, nekontrolovala situaci před autem na vzdálenost devíti metrů. V té chvíli se v „neviditelné“ zóně ocitla holčička na odrážedle.

Video
Video se připravuje ...

Za smrt holčičky při dopravní nehodě padla podmínka Zdeněk Matyáš

„Byla jsem od ní pár metrů a hned jsem se rozběhla. Jenže auto ji přejelo. Řidička vystoupila, byla v šoku, hned jsme volali sanitku. Snažili jsme se malou oživovat, ale když jsem to viděla, bylo jasné, že už je všechno zbytečné,“ popsala osudné vteřiny jedna ze sousedek.

Dítě bez dozoru

Státní zástupkyně posadila na lavici obžalovaných nejen řidičku, ale také matku mrtvé holčičky. „Nechala ji bez dozoru. Neviděla, že nasedla na odrážedlo a odjela 25 metrů daleko. Stejně jako ostatní matky prostor před domy považovala za bezpečné místo a spoléhala, že do ulice nikdo cizí nejezdí. Je jasné, že již byla potrestána nejvyšším trestem, když přišla o své dítě, ale právě s ohledem na to, že se nedoznala a že došlo ke smrti, není na místě upustit od potrestání,“ uvedla státní zástupkyně a také matce navrhla podmínku.

Matku osvobodili, řidičce přidali

Městský soud v Brně i odvolací senát krajského soudu měl ale jiný názor a matku v září 2021 osvobodil. Její „zavinění“ označil na minimální. „Věnovala se právě druhé dceři. Nemohla předvídat, že se dítě během okamžiku zmocní cizího odrážedla a ujede téměř 20 metrů. Nešlo o frekventovanou cestu, navíc chráněnou zákazem vjezdu,“ konstatoval soudce Josef Teplý.

Zasáhl Nejvyšší soud

Řidička původně od brněnských soudů odešla s dvouletým trestem, podmínečně odloženým na 2,5 roku, a to za usmrcení z nedbalosti. Loni v červnu ale do kauzy zasáhl Nejvyšší soud. Tehdy dospěl k závěru, že dopravní značení v ulici sloužilo nikoliv primárně k ochraně života a zdraví lidí, ale ke snížení průjezdu motorových vozidel, jednak kvůli hlučnosti, jednak kvůli bezpečnosti.

„Ze samotného porušení zákazu vjezdu všech motorových vozidel, i když se na obviněnou skutečně nevztahovala výjimka podle dodatkové tabulky umožňující vjezd dopravní obsluhy, nelze dovozovat i existenci a následné porušení důležité povinnosti řidiče motorového vozidla uložené mu zákonem," stálo v tehdejším rozhodnutí NS. Bylo tak nutné případ znovu otevřít.

V autě bylo také dítě

Odvolací Krajský soud v Brně ale opět uznal ženu vinnou a uložil jí podmínku. „Svou pohodlností způsobila fatální a nevratné následky. Zájmy svého dítěte upřednostnila před zájmy ostatních dětí," uvedl tehdy soudce Josef Teplý.

Řidička měla v autě své dítě v autosedačce, takže si chtěla zkrátit cestu, aby je nemusela spolu s dalšími věcmi přenášet několik stovek metrů..

Nové rozhodnutí už nejvyšší instance potvrdila. Plné odůvodnění však zatím není v databázi Nejvyššího soudu dostupné.

Fotogalerie
5 fotografií