Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Obžalovali kamioňáka kvůli smrti tří silničářů na D8: Mohly za to brýle, říká státní zástupce

Autor: DH - 
11. června 2021
14:50

Státní zástupce obžaloval řidiče kamionu, který měl svojí jízdou loni v dubnu zavinit smrt tří silničářů na dálnici D8 mezi Ústím nad Labem a Teplicemi. Vyšetřování podle něj ukázalo, že se řidič nevěnoval jízdě, ale hledal sluneční brýle. Smetl přitom dodávku a zaměstnance údržby silnic.  

Desítkami tun naložený kamion, rychlost okolo 100 km/h a nepozornost profesionálního řidiče. Všechny tyto faktory hrály podle obžaloby zásadní roli v tragédii, ke které kdy došlo na dálnici D8 vedoucí z Prahy do Ústí nad Labem. Řidič kamionu během loňského dubna na rušné komunikaci smetl dodávku silničářů i 4 zaměstnance. Tři z nich zemřeli, jeden se dodnes zotavuje.

Policie ihned po incidentu tušila, že za nehodou pravděpodobně stojí chyba řidiče kamionu, a velmi brzy ho z jejího zavinění obvinila. V souvislosti s tím nyní státní zástupce na muže podal žalobu. „Hlavní příčinou byla nepozornost, pan obviněný nedával pozor, údajně hledal sluneční brýle a přejel do pruhu, který byl uzavřen a pracovali tam silničáři. Byl obviněn hned druhý den po té nehodě," uvedl pro TN.cz okresní zástupce Ondřej Langr.

Muž, který podle něj stojí za celou tragédií, vyvázl z nehody pouze s lehkými zraněními. U nehody jinak zasahovalo několik jednotek hasičů, záchranáři i vrtulník. Všichni tři usmrcení silničáři zemřeli na místě, nebylo jim pomoci. Řidič kamionu od samého začátku s policií spolupracoval. Věděl prý, že se řízení nevěnoval naplno, a svého činu litoval.

Muži podle trestního zákona nyní hrozí i šestileté vězení. Soud s ním by měl začít letos v létě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání