Když loni v létě zjistila Eliška, že s Petrem čeká miminko, radostnou zprávu svému příteli řekla po návratu z práce. „Na stole byla láhev a vedle panák. Říkal jsem, co se děje? Ona, ať si naliju, že mi musí něco říct,“ vzpomíná pan Petr.

Vzápětí se dozvěděl, že to, o co se delší dobu pokoušeli, se konečně podařilo. „Byl jsem šťastný. Bylo to jak z pohádky, vše dokonalý, idylický,“ vypráví mladý automechanik. Během těhotenství neměla Eliška žádné problémy, pár řešil pouze jméno a také svatbu. Kolem Vánoc se ale situace začala zhoršovat.

Předčasný porod

„Po šesti měsících se u Elišky objevil vysoký tlak. Musela zůstat v nemocnici na pozorování. Po čase se její stav zlepšil a šla domů. Zakrátko se ale problémy s tlakem vrátily,“ svěřuje se.

V důsledku toho se lékaři rozhodli přivést holčičku na svět předčasně tzv. císařským řezem. Ještě u maminky v břiše prodělala navíc slabou mrtvičku a hrozilo, že by mohla zemřít. „Dali jí do inkubátoru. Naštěstí už měla téměř dovyvinuté plíce, tak to zvládla výborně,“ popsal Petr. Elišku po třech dnech propustili domů.

Nevolnost po kojení

Několik dní vše klapalo. Novopečení rodiče jezdili za Sofinkou třikrát denně, trávili u ní každou volnou chvíli. Nic nenaznačovalo jakýkoliv problém. Až do 9. února, kdy měl Petr narozeniny. „Byli jsme za malou a ještě před odjezdem domů ji šla Eliška nakojit. Pak se jí ale udělalo z ničeho nic zle. Dala mi Sofinku, že si potřebuje natočit vodu a jít na vzduch. V autě jsem jí pak říkal, že se vrátíme do nemocnice, aby ji vyšetřili, to ale nechtěla,“ pokračuje  mladý tatínek.

Doma si šla žena lehnout. Po chvíli ale vyšla z ložnice s bolestí hlavy a zhoršeným mluvením. „To už jsem volal záchranku. Elišku odnesli k sanitce, kde ji museli uvést do umělého spánku. Následně ji odvezli do nemocnice,“ zadržuje slzy Petr.

Prasklá céva

Během večera zazvonil telefon, na jehož konci byl lékař. Petrovi sdělil, že Elišce prasklo aneurysma, výduť cévy, a její stav je kritický. „Bylo to hrozné, nevěděl jsem, co mám dělat, nemohl jsem jí nijak pomoct, jen čekat. Musel jsem to oznámit jejím rodičům,“ pokračuje mladý muž.

Operaci Petrova přítelkyně přežila, prognóza ale nebyla příznivá. „Dlouho byla připojená na dýchací přístroj. Lékaři ji nakonec zkusili odpojit s tím, že je ve stavu mozkové smrti. I přesto zvládala dál dýchat sama a byla převezena do hospicu v Litoměřicích,“ zoufá si muž. Právě tam Eliška po několika dnech zemřela.

Výpověď a mateřská

Smrtí milované partnerky se Petrovi obrátil svět vzhůru nohama. V práci musel dát výpověď, aby se mohl starat o dcerku. „Nelituju toho, je to moje krev a část Elišky, která v Sofince žije dál. I když jsem měl různé myšlenky, zvlášť po smrti Elišky, nechci to tady vzdát. Překážky se musí zdolávat, ať jsou jakékoliv,“ rozhodl se Petr.

Pomáhají mu Sofinčini prarodiče i přátelé, kteří pro něj zřídili transparentní účet. Věří, že Petrovi v jeho tragické situaci lidé pomohou. „Nikdy bych si nikomu o peníze neříkal, zvládnu to i tak, ale přesto kamarádům i případným dárcům děkuji. V takové chvíli, kdy člověk přijde o své druhé já i o maminku své dcerky, je jakákoliv pomoc opravdovým darem,“ dodal Petr Bogner.

Můžete pomoci? Informace, jak Petrovi pomoct najdou zájemci na: www.facebook.com/petramalasofinka

Více než 200 životů ročně

Cévní výduť v mozku, tzv. aneurysma, má v průměru zhruba každý 25. člověk? Většinou nemá příznaky, v případě, že praskne, polovina pacientů zemře. Ročně si u nás vyžádá kolem 200 životů.

Jak se připravit k porodu? Poradí Alžběta Samková.

Fotogalerie
3 fotografie