Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tuhé mrazy až -15 °C zasáhly i Ukrajinu: 1000 obcí bez elektřiny, poničené teplárny nestíhají

Autor: ČTK, swp - 
9. ledna 2024
14:29

Přes 1000 obcí v devíti oblastech Ukrajiny bylo dnes ráno kvůli mrazivému počasí bez dodávek elektřiny, oznámila na platformě Telegram ukrajinská energetická společnost Ukrenerho. Zároveň vyzvala obyvatele země, která se už téměř dva roky brání ruské vojenské agresi, aby elektřinou šetřili. Většina tepelných elektráren se totiž stále vzpamatovává z masivních vzdušných úderů ruské armády z minulé zimy.

Spotřeba energií se kvůli výraznému ochlazení přitom zvyšuje. Zatímco minulý týden v pátek teploměry ukazovaly v průměru kolem nuly, v pondělí teplota spadla na minus 11 stupňů Celsia a dnes se na řadě míst v zemi očekává kolem 15 stupňů pod nulou.

„K dnešní deváté hodině ranní (08:00 SEČ) byla úroveň spotřeby o 5,8 procenta vyšší než včera (v pondělí - pozn. ČTK), kdy už byla poměrně vysoká,“ píše Ukrenerho. Ráno bylo podle firmy kvůli silnému větru a ledu bez dodávek proudu 1025 obcí, nejvíce v Dněpropetrovské, Oděské, Mykolajivské a Kirovohradské oblasti.

Opraváři dělají maximum, aby co nejdříve odběratele opět připojili, obnovu ale komplikuje vítr, mráz, silná vrstva ledu na zařízeních a velké množství škod způsobených počasím, včetně stržených sloupů, píše Ukrenerho. Podle šéfa správy Mykolajivské oblasti byl led na elektrických kabelech přes pět centimetrů tlustý, napsala agentura Reuters.

Energetický systém už teď pracuje na maximum kapacity, upozorňuje Ukrenerho. Firma proto vyzvala obyvatele, aby elektřinou šetřili. „Většina tepelných elektráren se stále vzpamatovává z masivních vzdušných útoků z minulé zimy. A solární elektrárny nemohou pracovat na maximální výkon kvůli husté oblačnosti a špatnému počasí,“ dodala společnost.

Rozsáhlé vzdušné útoky ruských vojsk na energetickou infrastrukturu Ukrajiny minulou zimu způsobily rozsáhlé výpadky v dodávkách elektrického proudu. Ukrajinci se proto často ocitali ve tmě a chladu.

Ukrajinská energetická společnost kromě toho hlásí nové škody kvůli ostřelování na rozvodných sítích v Doněcké, Charkovské a Chersonské oblasti, které se nacházejí u frontové linie, a tudíž jsou na dostřel dělostřelecké palby. Tam opravy navíc ztěžuje bezpečnostní situace. S pokrytím potřeb na Ukrajině pomáhá dovoz elektrické energie ze Slovenska a z Rumunska.

Video  Řehka: U války s Ruskem bychom byli od první vteřiny  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa