„Vzhledem k příznivému vývoji jsme přistoupili k uvolnění protipovodňových opatření. Situaci ale nadále sledujeme, aby byla bezpečnost Prahy a jejích obyvatel zaručena,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Demontáž protipovodňových stěn

Dělníci začnou rozmontovávat mobilní protipovodňové stěny v úterý v 10:00 na Čapadle v Divadelní ulici. Následně se přesunou okolo 13:00 do Zbraslavi. Již před tím se v 09:00 otevřou protipovodňová vrata u Hotelu Four Seasons, naopak vrata na Čertovce zůstanou nadále uzavřená. Ve stejnou dobu se podle informací Státní plavební správy vrátí na řeku v centru města i lodě. Mimo provoz ale zůstanou přívozy.

Náplavky na Dvořákově a Hořejším nábřeží se otevřou návštěvníkům a cyklistům ve středu od 08:00. Stále na nich ale bude platit zákaz vjezdu vozidlům mimo zásobování. Zásobování bude mít výjimku pro vjezd do 10:00, auta se ta budou ale moci zdržet pouze po nezbytně nutnou dobu. Kompletně zůstane nadále uzavřená náplavka na Rašínově nábřeží v Podskalí, kam mohou pouze posádky lodí kvůli dohledu nad plavidly.

Klesají i ostatní řeky

Ochranné prostory na přehradách jsou podle magistrátu nyní prázdné, ale řízený odtok z nich pokračuje, neboť přítoky do přehrad jsou stále silné. Průtok Prahou na limnigrafu v Chuchli je nyní pod 600 metry krychlovými za sekundu a nad tuto hranici by se již neměl dostat. Kromě Vltavy velmi pozvolna klesají i hladiny rozhodujících řek, kterými jsou Berounka a Sázava.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá průplach retenční nádrže, která je součástí protipovodňové ochrany Karlína, 7. 11. 2023 Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
14 fotografií