Nárok uplatňují firmy Zátiší Catering Group a Stichting European Society for Blood and Marrow Transplantation, jejich vyjádření ČTK shání. KACPU bylo v Kongresovém centru Praha v prostorách, které jsou za běžných okolností určeny k hospodářské činnosti. V době, kdy tam asistenční centrum fungovalo, se tu měly uskutečnit dva kongresy, které byly zrušeny. Obě firmy se proto s požadavkem náhrady obrátily na primátora Prahy jakožto orgán krizového řízení. V čele města tehdy byl dnešní náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

Desítky milionů odškodného

Prvně zmíněná společnost uplatňuje po metropoli náhradu škody ve výši asi 4,66 milionu korun. Svůj nárok, především na ušlý zisk, zdůvodňuje mimo jiné tím, že kvůli fungování KACPU nemohla uskutečnit zakázky občerstvení a cateringu na akcích organizovaných v KCP. Druhá firma požaduje přes 1,12 milionu eur (zhruba 27,5 milionu Kč), hlavním argumentem je ušlý zisk za zrušení kongresu, který měla pořádat.

Advokáti radí: Nic nedávat

Magistrát se proto obrátil na advokátní kanceláři Deloitte Legal. Právníci následně doporučili, aby město náhradu neposkytovalo, neboť je sporné, zda jsou společnosti aktivně legitimovány k uplatnění nároku na náhradu škody podle krizového zákona. Náhrada škody rovněž není podle dosavadní rozhodovací praxe soudů v režimu krizového zákona uplatnitelná. „Advokátní kancelář dále dospěla k závěru, že žádosti obou společností jsou zcela nebo částečně nepřezkoumatelné,“ píše se v dokumentu.

Z místa na místo

KACPU původně vzniklo v budově Městské knihovny na Mariánském náměstí. Jenže prostory se při příchodu až 4 000 ukrajinských uprchlíků denně ukázaly jako nedostatečné. Město se proto domluvilo s KCP a přestěhovalo centrum tam. Od dubna 2022 potom sídlilo v budově ve Vysočanech, kterou městu zdarma zapůjčila developerská společnost Central Group. Loni na jaře KACPU přešlo pod ministerstvo vnitra.

Od úterý 2. ledna letošního roku najdou ukrajinští uprchlíci pomoc s ubytováním a další služby v novém kontaktním místě na radnici městské části Praha 4. Konkrétně v prostorech neziskové organizace Pražský Majdan, která mimo jiné poskytuje humanitární pomoc Ukrajině. Důvodem zřízení nového místa je to, že ve čtvrtek 21. prosince 2023 se naposledy otevřelo Centrum následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny (CNPUU) na Arbesově náměstí.

Video
Video se připravuje ...

V Kongresovém centru na pražském Vyšehradě začalo fungovat centrum pro ukrajinské uprchlíky. Bude pracovat nonstop. (4. března 2022) Blesk.cz - Jan Zázvorka

Fotogalerie
22 fotografií