Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Zůstaňte v krytech! Ukrajinci hlásí mrtvé a desítky zraněných, tlaková vlna převrátila i minibus

Autor: ČTK, swp - 
8. ledna 2024
17:19

Invazní armáda zasáhla podle ukrajinských činitelů obchodní, obytné či průmyslové objekty. Ruské útoky si vyžádaly životy čtyř lidí, zraněných je nejméně 38, uvedla ukrajinská policie podle ruskojazyčného webu BBC. Nejvíce zraněných je v Dněpropetrovské oblasti, konkrétně ve městech Novomoskovsk a Kryvyj Rih.

  • Ve městech Novomoskovsk a Kryvyj Rih zahynul jeden člověk a 28 utrpělo zranění.
  • Další dva lidé přišli o život v Chmelnyckém a jeden ve městě Zmijiv Charkovské oblasti.
  • Ukrajinské letectvo uvedlo, že protivzdušná obrana sestřelila v noci a ráno 26 z celkově 59 různých druhů nepřátelských střel a dronů.

„Okupanti útočí na Charkov a Charkovskou oblast... Zůstaňte v krytech!“ napsal ráno na telegramu šéf charkovské vojenské správy Oleh Syněhubov, podle něhož se v Charkově exploze začaly ozývat po 7:00 (6:00 SEČ).

„Nepřítel zasáhl Kryvyj Rih. Je poškozeno nákupní centrum a více než dvě desítky soukromých domů. Osmapadesátiletého muže poranily střepiny. Jeho stav je uspokojivý,“ napsal šéf vojenské správy Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

Naopak dvaašedesátiletá žena podle něj zemřela kvůli ruskému útoku v nedaleké Lozuvatské hromadě (hromada je označení pro správní jednotky zahrnující například město a přilehlé vesnice).

Tlaková vlna převrátila minibus

Ve městě Novomoskovsk tlaková vlna při výbuchu převrátila minibus, který projížděl nedaleko, píše Ukrajinska pravda, podle níž jsou také poškozeny administrativní budovy, čerpací stanice a pětipatrová budova. Nejméně 24 lidí – včetně pěti dětí – bylo zraněno.

O přinejmenším jedné zraněné ženě informoval starosta Charkova Ihor Terechov, podle něhož Rusové zasáhli průmyslová zařízení. Podle Ukrajinské pravdy byli další lidé zraněni a jedna žena zahynula v obci Zmijiv.

Zásah obytné čtvrti v Záporoží

Ze Záporoží jsou hlášeni čtyři ranění po zásahu obytné čtvrti, uvedl oblastní šéf Jurij Malaško. „Byla napadena zařízení kritické infrastruktury, průmyslová, civilní a vojenská zařízení,“ oznámilo ukrajinské letectvo.

Rusové podle něj použili různé typy střel – balistické, s plochou dráhou letu, protiletadlové i hypersonické. Protivzdušné obraně se přitom podle vzdušných sil podařilo zlikvidovat všech osm útočných dronů a 18 řízených střel Ch-101, Ch-555 a Ch-55. „Nutno dodat, že ne všechny nepřátelské střely, které se nepodařilo sestřelit, dosáhly svého cíle,“ uvedlo letectvo bez dalších podrobností.

Celkem se nepodařilo sestřelit 33 ruských střel, poznamenala BBC k oznámení letectva a dodala, že šlo o původně protiletecké rakety S-300 uzpůsobené k nasazení proti pozemním cílům, hypersonické střely Kinžal, původně protilodní letecké rakety Ch-22, řízené letecké střely Ch-31P a balistické rakety Iskander-M. Rozsáhlý ruský útok neměl kritické následky pro energetický systém, ujistila společnost Ukrenerho podle BBC.

Po téměř dvou letech války, kterou rozpoutalo Rusko v únoru 2022 svou invazí na Ukrajinu, zintenzivnily obě strany vzdušné údery na území nepřítele, zatímco se jim nedaří postoupit na frontové linii, podotkl Reuters.

Úřady dnes také informovaly o dalších dvou lidech, kteří zemřeli v Kyjevě a Charkově na následky zranění při rozsáhlých ruských úderech ze 2. ledna.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou.

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila tt v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

Zobrazit celý online

Video  Ruský útok na Kosťantynivku (6. 9. 2023)  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa