Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Izraelský zásah u Bejrútu: Zabili zástupce šéfa Hamásu! Vyjednání o rukojmích je ohroženo

Aktualizováno -
2. ledna 2024
21:39
Autor: ČTK, lig - 
2. ledna 2024
18:02

Zástupce šéfa politického křídla hnutí Hamás a vedoucí představitel této radikální palestinské skupiny v Libanonu Sálih Arúrí byl dnes zabit při izraelském vzdušném úderu na předměstí Bejrútu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tři bezpečnostní zdroje, zprávu krátce nato potvrdil samotný Hamás. Izraelská armáda na dotaz Reuters uvedla, že zprávy zahraničních médií nekomentuje. Libanonský premiér Nadžíb Míkátí útok odsoudil jako „další zločin Izraele“, podle Reuters hodlá Bejrút podat stížnost k Radě bezpečnosti OSN.

„Mučednická smrt místopředsedy politbyra Hamásu, šejka Sáliha Arúrího, při sionistickém úderu v Bejrútu,“ uvedlo hnutí Hamás v prohlášení, které odvysílal jeho oficiální kanál Aksá TV a další média.

Izraelský list Haarec s odvoláním na arabské diplomatické zdroje pak napsal, že  jednání mezi Izraelem a Hamásem o další možné dohodě o izraelských rukojmích se v reakci zastavila. Podle lidí zapojených do jednání zprostředkovaných Egyptem a Katarem „atentát změnil situaci a pokrok teď není možný“. Nyní jde o to, aby jakákoliv reakce, zejména z Libanonu, byla uměřená a umožnila případné pokračování rozhovorů, píše izraelský list.

Libanonská státní tisková agentura nejprve oznámila, že po explozi způsobené útokem dronu na jižním bejrútském předměstí Dahíja zemřeli čtyři lidé, později bilanci obětí zvedla na šest. Tato čtvrť je podle Reuters známou baštou libanonského islamistického hnutí Hizballáh, podporovaného Íránem a napojeného na Hamás. Podle libanonské agentury se v zasažené budově v době útoku „konalo setkání palestinských skupin“.

Pokud za útokem stojí skutečně Izrael, mohlo by to znamenat výraznou eskalaci blízkovýchodního konfliktu, upozornila agentura AP. Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh loni v srpnu přislíbil, že se skupina bude tvrdě mstít za jakýkoli izraelský útok na palestinské představitele v Libanonu. Agentura AFP píše, že je to poprvé od vypuknutí války v Pásmu Gazy, co Izrael zaútočil na libanonské hlavní město, zatímco dosud se údery omezovaly na jih země v reakci na přeshraniční ostřelování obcí na severu Izraele ozbrojenci Hizballáhu.

Libanonský premiér Míkátí v prohlášení uvedl, že „tento nový izraelský zločin si klade za cíl vtáhnout Libanon do nové fáze konfrontace“ s Izraelem. Libanon podle agentury Reuters předloží Radě bezpečnosti OSN stížnost za „nehorázný“ útok na jižním předměstí Bejrútu a za všechna „nová izraelská porušení libanonské svrchovanosti“.

Poradce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Mark Regev v rozhovoru pro televizní stanici MSNBC připomněl, že Izrael se k útoku nepřihlásil, ale zdůraznil: „Ať už to udělal kdokoli, jedno musí být jasné: toto nebyl útok na libanonský stát. Ať to udělal kdokoli, provedl chirurgický úder proti vedení Hamásu.“

Velel Hamásu na Západním břehu Jordánu

Arúrí byl významným představitelem politického křídla Hamásu a také jedním ze zakladatelů jeho vojenského křídla, brigád Kasám, které se 7. října podílely na brutálním vpádu na území jižního Izraele. Zároveň byl považován de facto za vůdce vojenského křídla Hamásu na okupovaném Západním břehu Jordánu a hlavního strůjce tamního ozbrojeného odporu, poznamenal zpravodajský server The Time of Iszrael. Spojené státy loni vypsaly odměnu pět milionů dolarů za informace vedoucí k jeho dopadení.

Izrael chce hnutí Hamás zcela zničit; vede proti němu válku v Pásmu Gazy v odvetě za jeho krvavé říjnové útoky. Někteří izraelští politici již dříve prohlásili, že Izrael bude pronásledovat a likvidovat vedoucí představitele Hamásu také v zahraničí a nejen na palestinských územích.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Ludmila Micikova ( 3. ledna 2024 08:12 )

Izrael je v situaci, kdy jedna bez zábran. Útoky na čelne vůdce, patří k jeho způsobům boje. Jenomže je r. 2024 a situace v Gaze je tragická a mohou padnout těžká obvinění z genocidy obyvatel v Gaze. Před tímto varují i soudní orgány Izraele.

Petr Kolar ( 2. ledna 2024 22:55 )

Z meho pohledu by se zlocinci meli soudit u soudu, nekolik je zabijet stejnou formou jak to delaji teroristi nebo valecni zlocinci.
Za nejvetsi zlocince 21 stoleti povazuji J.W. Bushe a B. Obamu - duvodem jsou vojenske operace v Iraku a Afgenistanu, smrt pres 500 tis lidi (hlavne civiliste) jen v Iraku, diky svrzeni legitimni vlady doslo ke vzniku ISIS v regionu. Ti panove by meli byt souzeni, nechci aby byli zabiti na ulici.

MADONNA ( 2. ledna 2024 22:46 )

Pozitivní zpráva Vyhladit je nejlépe všechny a byl by klid.

fesak2 ( 2. ledna 2024 21:07 )

aspoň něco veselého 👍

owner ( 2. ledna 2024 20:40 )

Hihi...

Zobrazit celou diskusi