Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hněv 40 lidí: Přeživší masakru na festivalu žalují izraelskou armádu i tajné služby

Autor: ČTK, lig - 
2. ledna 2024
16:59

Čtyři desítky lidí, kteří přežili útok palestinského hnutí Hamás ze 7. října, podaly žalobu na izraelskou armádu, policii a tajnou službu Šin Bet kvůli tomu, že nezabránily masakru na hudebním festivalu v izraelském pohraničí. Uvádí se v ní mimo jiné, že několik izraelských důstojníků varovalo předem, že v oblasti blízko Pásma Gazy by taková hromadná akce neměla být vůbec povolena. Informovaly o tom deník Haarec a server The Times of Israel (ToI) s tím, že stěžovatelé také požadují odškodné 200 milionů šekelů (asi 1,2 miliardy Kč).

„Hamás zavraždil 364 účastníků hudebního festivalu a 40 dalších unesl do Gazy, některé z nich propustil, někteří se pohřešují. Mnoho lidí utrpělo fyzickou a psychickou újmu,“ uvádí se v žalobě podané v pondělí k oblastnímu soudu v Tel Avivu. Festivalu se účastnilo na 3 500 lidí. Mnozí přežili díky tomu, že se schovali pod mrtvá těla ostatních mladých lidí. Trvalo několik hodin, než dorazila pomoc. Ve stejnou dobu totiž palestinští ozbrojenci přepadli několik kibuců v oblasti, kde vraždili další civilisty. Celkem si útok ze 7. října vyžádal na 1 200 obětí.

Na bezpečnost několikadenního festivalu dohlíželo podle ToI jen 27 policistů, většina z nich neměla dlouhé zbraně, jak je to při akcích poblíž hranic s Pásmem Gazy vyžadováno. Podle žaloby několik důstojníků izraelské armády z oblastní divize varovalo před povolením této akce blízko hranic s palestinským územím, ovládaným Hamásem. Upozorňovali také na to, že festival se koná v době židovského svátku, který se řada vojáků vydává slavit domů.

„V noci ze 6. na 7. října se uskutečnily nejméně dvě armádní hlídky kvůli neobvyklým incidentům na hranici s Pásmem Gazy, jedna kolem půlnoci a jedna kolem třetí ráno, tedy několik hodin před útokem Hamásu,“ uvádí také žaloba. Podle ní měl být proto festival okamžitě zrušen a na místo měli být vysláni další policisté. Přeživší požadují jako odškodnění 55,5 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 1,2 miliardy korun.

Video  Vrazi z Hamásu unesli Němku z festivalu: Svlékli ji, mučili a fotili se s jejím tělem.  - Sociální síť X
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi