Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krvavý útok na politika v Jižní Koreji: Lídra opozice bodl útočník nožem do krku!

Aktualizováno -
2. ledna 2024
13:27
Autor: ČTK - 
2. ledna 2024
06:41

Lídra jihokorejské opozice I Če-mjonga dnes bodl útočník do krku, když byl na návštěvě ve městě Pusan na jihovýchodě země. Politik byl s krvácivým zraněním letecky přepraven do nemocnice v Soulu, kde podstoupil operaci. V současné době je při vědomí na jednotce intenzivní péče, informoval podle agentury Reuters mluvčí I Če-mjongovy demokratické strany. Útočníka na místě zadržela policie.

Muž devětapadesátiletého politika Korejské demokratické strany a tvrdého kritika současné jihokorejské vlády bodl do levé části krku krátce před 10:30 místního času (2:30 SEČ), když po prohlídce místa, kde vzniká nové pusanské letiště, odpovídal na otázky novinářů.

Na fotografiích bylo vidět, jak I leží se zavřenýma očima na zemi a někdo mu na krk tlačí papírový kapesník.

Útok 18cm nožem a poškozená krční žíla

Podle dřívějších informací stranického mluvčího má politik zřejmě poškozenou krční žílu, první pomoc mu poskytli lékaři v Pusanu.

Místní policie uvedla, že útočníka identifikovala jako muže narozeného v roce 1957. K I Če-mjongovi podle svědků přistoupil se žádostí o autogram a poté na něj zaútočil. Podle agentury Reuters útočník vyšetřovatelům řekl, že si svou zbraň, 18 centimetrů dlouhý nůž, koupil na internetu a že měl v úmyslu politika zabít. Motiv útoku zatím není známý.

Útok rychle odsoudil jihokorejský prezident Jun Sok-jol, který právě I Če-mjonga v roce 2022 těsně porazil ve volbách hlavy státu. Jun nařídil rychlé vyšetření případu.

Podle průzkumů veřejného mínění z poslední doby patří I Če-mjong a jeho soupeř z řad konzervativců Han Tong-hun, který dříve působil jako ministr spravedlnosti, k favoritům prezidentských voleb plánovaných na rok 2027. V čele Korejské demokratické strany stojí I od srpna 2022, parlamentní volby by se měly konat v dubnu letošního roku.

Držel protestní hladovku

Od porážky v minulých prezidentských volbách je I Če-mjong ostrým kritikem politiky současné hlavy státu Jun Sok-jola.

Loni držel I Če-mjong 24 dnů hladovku na protest proti postupu vlády, která se podle něj nedokázala postavit rozhodnutí Japonska vypouštět rozředěnou radioaktivní vodu z poškozené jaderné elektrárny Fukušima. Opoziční vůdce zároveň protestoval i proti řízení jihokorejské ekonomiky po pandemii covidu-19 a proti nesmlouvavému postoji jihokorejské vlády vůči KLDR.

Populista, nebo bojovník proti elitám?

Stoupenci I Če-mjonga, který v minulosti rovněž působil jako guvernér provincie Kjonggi obklopující Soul, označují za odvážného bojovníka proti elitám, který by mohl reformovat politiku establishmentu, vymýtit korupci a řešit rostoucí nerovnost mezi občany.

Kritici I Če-mjonga považují za nebezpečného populistu, který vyvolává spory a démonizuje své konzervativní soupeře.

Čelí obvinění z korupce

Tiskové agentury připomínají, že I Če-mjong čelí řadě obvinění z korupce. V jednom z případů je obviňován z přijetí úplatků od soukromého investora, který vytěžil značné zisky z bytové výstavby ve městě Songnam, kde byl I Če-mjong do roku 2018 starostou. I veškerá obvinění popírá.

Násilné útoky proti politikům nejsou v Jižní Koreji zcela nové, ačkoli v zemi platí přísná kontrola zbraní. V březnu 2022 napadl Iova předchůdce v čele demokratické strany Song Jong-kila na jednom z mítinků muž s kladivem, politik vyvázl z lehkým zraněním.

V roce 2006 se vůdkyně tehdy opozičních konzervativců a pozdější prezidentka Pak Kun-hje stala terčem útoku muže z řeznou zbraní, po němž jí zůstala na obličeji 11centimetrová rána. Řezné rány utrpěl také americký velvyslanec v Jižní Koreji Mark Lippert při útoku, jehož byl terčem v roce 2015.

Video  Když Kim potkal Muna: Severní a Jižní Korea ukázaly světu „doják“  - Twitter / @TheBlueHouseKR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi