„Maminka měla naplánovaný porod na čtvrtek 4. ledna, ale zdravotní komplikace vše uspíšily. Obě jsou v pořádku,“ řekl ředitel nemocnice Zdeněk Horák.  Kvůli porodu císařským řezem tak se svým potomkem zapózoval jen šťastný tatínek. Rodiče si vyškovskou porodnici sami vybrali. „Je to pro nás pochopitelně čest,“ dodal Horák.

Protože však rodička bydlí trvale v Olomouckém kraji, oficiální titul prvního dítěte Jihomoravského kraje připadl holčičce Naiře. Ta se narodila krátce před druhou hodinou ranní v brněnské porodnici na Obilním trhu.

Ve znojemské nemocnici přišla dvě hodiny po silvestrovské půlnoci na svět holčička Viktorie, která se tak stala prvním dítětem znojemské nemocnice a okresu Znojmo v roce 2024. Viktorie měří 50 centimetrů a váží 3190 gramů. Oba rodiče jsou ze Znojemska.

Kraj rodiče dětí odmění

Dary pro první miminka z jednotlivých okresů (jde o 7 dětí) bude schvalovat Rada Jihomoravského krajského úřadu. V dubnu by se mělo uskutečnit tradiční vítání těchto miminek hejtmanem Janem Grolichem společně s dalšími členy rady.

„Loni první občánek kraje obdržel na dubnovém vítání pamětní minci a finanční dar ve výši 20 tisíc, miminka z dalších okresů dar ve výši 10 tisíc korun," doplnila mluvčí krajského úřadu Alena Knotková.

VIDEO: Jak zažít hezký porod?

Video
Video se připravuje ...

Jak zažít hezký porod? Takhle s tím pomáhají v Brně Videoredakce ženských webů