Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smutek, zákazy a pokuty! Česko slavilo vstup do roku 2024, nečekaně klidněji než dříve

Aktualizováno -
1. ledna 2024
12:45
Autor: ČTK, red - 
31. prosince 2023
08:04

Jako klidné nebo klidnější než v předchozích letech hodnotí většinou záchranáři, policisté a hasiči oslavy příchodu nového roku. Záchranáři ošetřovali lidi po požití alkoholu nebo zraněné zábavní pyrotechnikou, policisté vyjížděli k drobným potyčkám, v Praze dávali v centru pokuty za zakázané použití pyrotechniky. Výjezdů k požárům měli hasiči mírně méně než před rokem, hořely hlavně stromy a keře a kontejnery s odpadem, ale také auta, garáže a kuchyňská linka na vysokoškolských kolejích. Zřejmě silně opilého muže na Písecku zavalil nakladač, se kterým se převrátil. Prvním dítětem letošního roku zřejmě bude Barbora, která přišla na svět minutu po půlnoci v porodnici Nemocnice Vyškov. Dění v Česku i ve světě jsme sledovali v podrobné reortáži.

  • Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyzval starosty obcí, aby letos nepořádali silvestrovské a novoroční ohňostroje kvůli tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Některá města ohňostroj zrušila, řada však nikoliv.
  • V centru Prahy byla na Silvestra a Nový rok zavedena dopravní opatření omezující parkování a vjezd do některých ulic a oblastí. Dopravní podnik (DPP) prodlouží provoz metra až do přibližně 02:30.
  • Policie v Praze řešila podezřelé úmrtí ve Stodůlkách. V Letňanech zase hořel kontejner, patrně od petardy. 
  • V centru Berlína po sobě večer několik stovek lidí házelo pyrotechniku a někteří z nich zaútočili i na policisty, informovala agentura DPA

Video  Takto vypadaly první minuty roku 2024 v Praze.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Silvestr 2023 a Nový rok 2024
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
12:45
1. 1. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou jste našemu onlne přenosu věnovali. Vše důležité najdete v dalších hodinách a dnech na Blesk.cz.

12:45
1. 1. 2024

Tohle je Barborka, první miminko narozené v Česku v roce 2024. Na svět přišla v nemocnici ve Vyškově minutu po půlnoci císařským řezem.

Šťastný tatínek s Barborkou a personálem porodnice Nemocnice Vyškov. Barborka se narodila minutu po půlnoci v porodnici ve Vyškově.
12:33
1. 1. 2024

První dítě se v Olomouckém kraji narodilo v šumperské nemocnici v 10:52. Holčičku Rozálii v 11:37 následovala Nikola z Dolan, přišla na svět ve FNOL.

12:28
1. 1. 2024

Hasiči v Pardubickém kraji v souvislosti se silvestrovskými oslavami vyjížděli hlavně k požárům. V noci z 31. prosince na dnešk zasahovali u 16 požárů. Nejvážnějším byl požár dvougaráže v Lukavici na Chrudimsku. V ostatních případech šlo o požáry způsobené zábavní pyrotechnikou, požáry stromů či popelnic, uvedl na webu a síti X mluvčí Miroslav Polák.

Policie o silvestru evidovala 221 volání na tísňovou linku po 172 voláních před rokem. Nejčastěji šlo o oznámení související s použitím zábavní pyrotechniky, uvedla mluvčí policie Iveta Kopecká.

Asi jednu hodinu po půlnoci policisté v baru v Chrudimi zadrželi opilého muže, který manipuloval s plynovou pistolí. Muž je podezřelý z výtržnictví a nebezpečného vyhrožování. V Dolních Heřmanicích na Orlickoústecku policie od noci vyšetřuje nález mrtvého staršího muže.

12:17
1. 1. 2024
!

Na východě Saska zemřel mladý muž, který se těžce zranil během silvestrovských oslav, když odpaloval kulovou pumu koupenou v Česku, uvedla policie.

12:10
1. 1. 2024

Silvestr potvrdil trend posílání novoročních přání prostřednictvím sociálních sítí a aplikací. Objem přenesených dat v posledním dni roku 2023 meziročně vzrostl o desítky procent. Naopak stejně jako loni klesl počet telefonátů a poslaných textových zpráv. Vyplývá to z dnešních informací mobilních operátorů, které má ČTK k dispozici.

11:58
1. 1. 2024

Ve Francii strážci zákona během novoročních oslav zadrželi podle informací z noci 211 lidí. Ministr vnitra Gérald Darmanin ale i tak oslavy podle agentury AFP označil za celkově klidné. Menší potyčky se odehrály v Bordeaux a Nîmes, jinak byly oslavy z velké části poklidné. Ministr vyzdvihl především Paříž, kde podle něj v ulicích slavil více než milion lidí.

11:49
1. 1. 2024

V plném proudu je úklid po novoročních oslavách také v německém Berlíně.

Úklid po silvestrovských oslavách v Berlíně. Úklid po silvestrovských oslavách v Berlíně.
11:35
1. 1. 2024

Oslavy příchodu nového roku byly na jihu Moravy srovnatelné s předchozími roky. Mluvčí hasičů, záchranářů i policistů ČTK řekli, že počty výjezdů v noci odpovídaly průměru. Nejvíce problémů působili opilí lidé a zábavní pyrotechnika. Hlavní nápor případů přišel podle očekávání po půlnoci, žádné vážnější problémy ale nikde v kraji nebyly.

"Podle očekávání byla doba od půlnoci do 06:00 náročnější než v běžné dny, namísto obvyklých 30 až 40 výjezdů jsme měli 90 případů, což je ale obvyklý průměr silvestrovské noci. Byli jsme na náročnou noc připraveni, noční směna na dispečinku byla posílena o jednoho operátora, v Brně jsme přidali navíc jednu záchranářskou posádku a jednoho inspektora provozu," uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

11:27
1. 1. 2024

Prvním dítětem letošního roku v Moravskoslezském kraji je Viktorie. Narodila se v 00:26 v nemocnici v Havířově na Karvinsku, vážila 3200 gramů a měřila 46 centimetrů. Maminka do porodnice přijela z Orlové. ČTK to zjistila od zástupců nemocnic.

Prvním chlapcem narozeným v kraji je Gabriel, který přišel na svět 13 minut po Viktorii ve Fakultní nemocnici Ostrava. Jeho maminka ale z Ostravy není.

Jinak se jako první letošní děti v moravskoslezských porodnicích rodily samé holčičky. V Třinci na Frýdecko-Místecku to byla v 01:15 Šarlota, jejíž maminka tam přijela ze slovenské Rakové. O tři minuty později ji následovala Helenka v Karviné.

11:08
1. 1. 2024

Policisté v Ústeckém kraji zažili poměrně klidný příchod nového roku, jen v Chabařovicích fyzicky napadl muž policejní hlídku a je podezřelý z přečinu útoku na veřejného činitele. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí policie Václav Krieger.

Na operačním středisku policie Ústeckého kraje přijali 200 telefonních hovorů na tísňovou linku 158. V loňském roce to bylo o 20 víc. V terénu policisté řešili zpravidla fyzické potyčky, kde ve většině případů sehrál hlavní roli alkohol, uvedl Krieger.

"Naštěstí během těchto potyček nebyl nikdo vážně zraněn, šlo o přestupková jednání," doplnil mluvčí. Policisté se věnovali také několika stížnostem na rušení nočního klidu hlasitou hudbou. Několik oznámení bylo majetkového charakteru.

10:55
1. 1. 2024

Prvním dítětem narozeným v letošním roce v Karlovarském kraji je zřejmě Julie. Přišla na svět v sokolovské nemocnici v 0:51. Její rodiče jsou ze Šabiny na Sokolovsku. ČTK o tom dnes ráno informoval Vladislav Podracký, mluvčí skupiny Penta Hospitals, pod kterou sokolovská nemocnice spadá. Julie vážila 3120 gramů.

V Karlovarském kraji jsou porodnice ještě v Karlových Varech a Chebu.. Tam se ale podle mluvčí Markéty Singerové od silvestrovské půlnoci zatím žádné dítě nenarodilo.

10:45
1. 1. 2024

Dva lidé na různých místech Německa zemřeli při silvestrovských oslavách kvůli výbuchu zábavní pyrotechniky. Dnes o tom informovala agentura DPA. Jeden smrtelný případ je hlášen z města Koblenz v Porýní, druhý z bavorské obce Eschlkam nedaleko hranic s Českem. V německé metropoli policisté v noci na dnešek zadrželi asi 300 lidí, uvedl mluvčí berlínské policie. Patnáct jejích členů utrpělo zranění.

10:31
1. 1. 2024

A takhle vypadá úklid po silvestrovské noci v centru Jihlavy.

Úklid po silvestrovských oslavách v Jihlavě. Úklid po silvestrovských oslavách v Jihlavě. Úklid po silvestrovských oslavách v Jihlavě. Úklid po silvestrovských oslavách v Jihlavě.
10:19
1. 1. 2024

Jako relativně klidnou popisují letošní silvestrovskou noc hasiči i policisté v Karlovarském kraji. Policisté sice vyjížděli častěji než o té minulé, ale šlo spíše o drobnější události. Podobně i hasiči uvádějí, že noc na 1. ledna byla ve srovnání s jinými lety klidná. Ani tentokrát se ale neobešla bez výjezdů kvůli požárům z pyrotechniky.

"Jednalo se o relativně klidnou noc z pohledu zásahové činnosti. Od půlnoci do ranních hodin jsme vyjížděli k 17 událostem, z toho bylo 16 požárů. Ty měly společného jmenovatele, a to zábavní pyrotechniku. Šlo o zbytky hořící pyrotechniky nebo hořící odpad v kontejnerech," řekl dnes ráno ČTK mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

10:10
1. 1. 2024

Záchranné složky v Plzeňském kraji mají za sebou jednu z nejrušnějších nocí roku. Přesto se obešla bez závažnějších událostí, zraněných nebylo mnoho. Hasiči se nejčastěji zabývali důsledky odpalování pyrotechniky, záchranáři vyjížděli k úrazům, které souvisely s požitím alkoholu, informovali dnes hasiči a záchranná služba v Plzeňském kraji.

10:04
1. 1. 2024

 Záchranáře ve Zlínském kraji zaměstnali o silvestrovské noci především opilí lidé. Ve dvou případech vyjížděli také k poraněným zábavní pyrotechnikou. Jejich zranění by však neměla být vážná, řekla dnes ČTK lékařka Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Barbora Truksová Zuchová. Za noční službu, tedy přibližně od silvestrovských 19:00 do dnešních 07:00, evidovala záchranná služba v regionu 110 výjezdů. Jejich počet se podle lékařky příliš nelišil od silvestrovských nočních služeb v minulých letech.

09:55
1. 1. 2024

Rok 2024 už přivítali i v americkém Las Vegas.

Novoroční ohňostroje v Las Vegas. Novoroční ohňostroje v Las Vegas. Novoroční ohňostroje v Las Vegas.
9:50
1. 1. 2024

Policie v Praze při oslavách příchodu nového roku ukládala pokuty za zakázané používání pyrotechniky, za potyčky v centru města zadržela devět lidí. Zasahovala také při pádu muže z vyšehradské skály. Silvestr patřil v porovnání s předchozími roky ke klidnějším, uvedla dnes na webu policejní mluvčí Eva Kropáčová.

09:45
1. 1. 2024

Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je Maxmilián narozený dnes v 01:00 v porodnici Oblastní nemocnice Trutnov. ČTK to řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Maxmilián při narození vážil 3,63 kilogramu a měřil 53 centimetrů.

09:37
1. 1. 2024

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje měla do dnešní za 24 hodin do dnešního rána 400 zásahů včetně vážných zranění pyrotechnikou. Krajští policisté a hasiči i ostravští strážníci ale silvestrovskou noc označují za jednu z klidnějších. ČTK to řekli mluvčí.

Mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl uvedl, že od 00:00 do 06:00 ošetřovali 116 pacientů, což byl proti běžným nocím víc než dvojnásobek. Sedm zásahů se týkalo odpalování zábavní pyrotechniky. "U pěti mužů se jednalo o lehká nebo středně těžká poranění hlavy nebo končetiny. U dvanáctiletého chlapce a patnáctileté dívky o vážná poranění prstů na ruce," uvedl Humpl.

09:30
1. 1. 2024
!

Hasiči v Česku zasahovali o silvestrovské noci u 260 požárů způsobených hlavně pyrotechnikou. Před rokem jich bylo 287. Nejčastěji vyjížděli v Praze.

09:27
1. 1. 2024

Prvním dítětem roku 2024 narozeným v Pardubickém kraji je chlapec Vilém Faltus. Narodil se dnes v 01:08 v porodnici Chrudimské nemocnice. ČTK to sdělil Josef Ženatý z oddělení komunikace společnosti Nemocnice Pardubického kraje.

Vilém při narození vážil 3,51 kilogramu a měřil 49 centimetrů. Pro maminku, která přijela z obce Slatina na Orlickoústecku, to byl první porod.

09:21
1. 1. 2024
!

První miminko roku 2024 se v Jihomoravském kraji narodilo minutu po půlnoci v porodnici Nemocnice Vyškov, Barbora je pravděpodobně i prvním dítětem narozeným v novém roce v Česku. Její maminka má trvalé bydliště v Olomouckém kraji, oficiální titul prvního dítěte Jihomoravského kraje tak připadl děvčátku, které se narodilo v 01:45 v porodnici na Obilním trhu v Brně. ČTK to zjistila od zástupců nemocnic.

09:10
1. 1. 2024

Úklidoé čety vyrazily i do proslulé Stodolní ulice v Ostravě.

Úklid nepořádku po silvestrovských oslavách v ostravské Stodolní. (1.1.2024) Úklid nepořádku po silvestrovských oslavách v ostravské Stodolní. (1.1.2024) Úklid nepořádku po silvestrovských oslavách v ostravské Stodolní. (1.1.2024)

MADONNA ( 4. ledna 2024 00:21 )

Máte pravdu

9876543 ( 1. ledna 2024 14:38 )

Na lidi musí myslet zákon, a je vždy ku pomoci.
Zvířata jsou pro mnoho dervišů, jen věcí.A trpí ještě víc než lidi.Lidé si utrpení způsobují sami, bohužel i mnozí blbci i němé tváři.

nadčasový MP ( 1. ledna 2024 12:59 )

👍 👍

nadčasový MP ( 1. ledna 2024 12:58 )

👎 👎 zmýlená

nadčasový MP ( 1. ledna 2024 12:57 )

👍 👍

Zobrazit celou diskusi