Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Smutek, zákazy a pokuty! Česko slavilo vstup do roku 2024, nečekaně klidněji než dříve

Aktualizováno -
1. ledna 2024
12:45
Autor: ČTK, red - 
31. prosince 2023
08:04

Jako klidné nebo klidnější než v předchozích letech hodnotí většinou záchranáři, policisté a hasiči oslavy příchodu nového roku. Záchranáři ošetřovali lidi po požití alkoholu nebo zraněné zábavní pyrotechnikou, policisté vyjížděli k drobným potyčkám, v Praze dávali v centru pokuty za zakázané použití pyrotechniky. Výjezdů k požárům měli hasiči mírně méně než před rokem, hořely hlavně stromy a keře a kontejnery s odpadem, ale také auta, garáže a kuchyňská linka na vysokoškolských kolejích. Zřejmě silně opilého muže na Písecku zavalil nakladač, se kterým se převrátil. Prvním dítětem letošního roku zřejmě bude Barbora, která přišla na svět minutu po půlnoci v porodnici Nemocnice Vyškov. Dění v Česku i ve světě jsme sledovali v podrobné reortáži.

  • Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyzval starosty obcí, aby letos nepořádali silvestrovské a novoroční ohňostroje kvůli tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Některá města ohňostroj zrušila, řada však nikoliv.
  • V centru Prahy byla na Silvestra a Nový rok zavedena dopravní opatření omezující parkování a vjezd do některých ulic a oblastí. Dopravní podnik (DPP) prodlouží provoz metra až do přibližně 02:30.
  • Policie v Praze řešila podezřelé úmrtí ve Stodůlkách. V Letňanech zase hořel kontejner, patrně od petardy. 
  • V centru Berlína po sobě večer několik stovek lidí házelo pyrotechniku a někteří z nich zaútočili i na policisty, informovala agentura DPA

Video  Takto vypadaly první minuty roku 2024 v Praze.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Silvestr 2023 a Nový rok 2024
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
09:27
1. 1. 2024

Prvním dítětem roku 2024 narozeným v Pardubickém kraji je chlapec Vilém Faltus. Narodil se dnes v 01:08 v porodnici Chrudimské nemocnice. ČTK to sdělil Josef Ženatý z oddělení komunikace společnosti Nemocnice Pardubického kraje.

Vilém při narození vážil 3,51 kilogramu a měřil 49 centimetrů. Pro maminku, která přijela z obce Slatina na Orlickoústecku, to byl první porod.

09:21
1. 1. 2024
!

První miminko roku 2024 se v Jihomoravském kraji narodilo minutu po půlnoci v porodnici Nemocnice Vyškov, Barbora je pravděpodobně i prvním dítětem narozeným v novém roce v Česku. Její maminka má trvalé bydliště v Olomouckém kraji, oficiální titul prvního dítěte Jihomoravského kraje tak připadl děvčátku, které se narodilo v 01:45 v porodnici na Obilním trhu v Brně. ČTK to zjistila od zástupců nemocnic.

09:10
1. 1. 2024

Úklidoé čety vyrazily i do proslulé Stodolní ulice v Ostravě.

Úklid nepořádku po silvestrovských oslavách v ostravské Stodolní. (1.1.2024) Úklid nepořádku po silvestrovských oslavách v ostravské Stodolní. (1.1.2024) Úklid nepořádku po silvestrovských oslavách v ostravské Stodolní. (1.1.2024)
08:55
1. 1. 2024

Silvestrovské oslavy ve středních Čechách patřily počtem událostí ke klidnějším a obešly se bez vážných následků. Hasiči od silvestrovského rána do dnešních 07:00 zasahovali u 66 událostí, před rokem vyjížděli ke 111 událostem. Od půlnoci letos zasahovali u 17 požárů, většinou popelnic a odpadu, po půlnoci vyjížděli do Řepova na Mladoboleslavsku, kde hořela garáž u domu. Záchranáři ošetřili tři lidi zraněné od zábavní pyrotechniky. ČTK to zjistila od mluvčích hasičů a záchranářů.

08:50
1. 1. 2024

Silvestrovské oslavy ve Zlínském kraji se obešly bez závažných potíží. Policisté ani hasiči se nemuseli zabývat žádnou mimořádnou událostí. Na dotaz ČTK to dnes ráno uvedli policejní mluvčí Petr Jaroš a mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Policie od půlnoci přijala více než 60 oznámení. Jejich počet se však ve srovnání s nocemi ze silvestra na Nový rok v minulých letech nijak nevymyká, řekl po 07:30 policejní mluvčí. "Týkala se vesměs přestupkových jednání proti veřejnému pořádku a proti občanskému soužití. Sem tam někde hořely koše a kontejnery. Řešili jsme i podnapilé řidiče a podobně. Takové běžné silvestrovské věci," uvedl Jaroš.

08:37
1. 1. 2024

Už od brzkých ranních hodin se v cetru Prahy začalo s úklidem nepořádku po silvestrovských oslavách.

Úklid v centru Prahy po silvestrovských oslavách. (1.1.2024) Úklid v centru Prahy po silvestrovských oslavách. (1.1.2024) Úklid v centru Prahy po silvestrovských oslavách. (1.1.2024) Úklid v centru Prahy po silvestrovských oslavách. (1.1.2024)
08:25
1. 1. 2024

Hasiči v Ústeckém kraji vyjeli během noci ke dvěma desítkám požárů, drtivá většina z nich souvisela se zábavn pyrotechnikou.

08:16
1. 1. 2024

Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině je chlapec, kterého rodiče pojmenovali Makar. Narodil se 14 minut po půlnoci v Pelhřimově. Vážil 3800 gramů. První dítě nového roku se narodilo i v Nemocnici Jihlava, Chlapec, jehož jméno nemocnice nesdělila, přišel na svět krátce před 04:00. ČTK to zjistila dotazy v porodnicích.

První letos narozené dítě kraje navštíví 2. ledna hejtman Vítězslav Schrek (ODS). Miminko dostane zlatý šperk v podobě znamení zvěrokruhu a šek na 10.000 korun. Vedení kraje dodržuje tradici návštěvy prvního novorozence od roku 2002, uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Tehdy se v havlíčkobrodské nemocnici narodil podle zdravotníků vteřinu po půlnoci Vojtěch Ostatnický, byl prvním miminkem Vysočiny i celého Česka.

07:59
1. 1. 2024

Prvním letošním miminkem v Ústeckém kraji je Eliška. Narodila se ve 03:38 v litoměřické nemocnici mamince Janě Brázdové z Křešic na Litoměřicku. Vážila 3450 gramů a měřila 53 centimetrů. ČTK o tom informovala Petra Roubíčková, mluvčí společnosti Krajská zdravotní, pod niž patří sedm nemocnic se šesti porodnicemi v kraji.

V Kadani na Chomutovsku a v Roudnici nad Labem na Litoměřicku dnes v 07:00 ještě na první miminko nového roku čekali, zjistila ČTK od zdravotních sester.

07:43
1. 1. 2024

Silvestrovské oslavy v Praze byly podobně jako před rokem spíše klidné. Zdravotničtí záchranáři z centra odvezli do nemocnic 13 lidí, sedm úrazů bylo pyrotechnikou. Od ní bylo také 46 požárů, loni 55. Vyplývá to z informací zdravotnických záchranářů a hasičů na sociální síti X. Velmi klidný byl silvestrovský večer v Praze podle policie.

07:40
1. 1. 2024

Bez ohledu na válku, kterou jejich země téměř před dvěma roky rozpoutala, slavily miliony Rusů v ulicích příchod nového roku. Úřady jim promítaly projev Vladimira Putina.

Oslavy příchodu nového roku v Petrohradě. Oslavy příchodu nového roku v Petrohradě. Oslavy příchodu nového roku v Petrohradě.
07:28
1. 1. 2024

Oslavy příchodu nového roku byly na jihu Moravy srovnatelné s předchozími roky. Mluvčí hasičů, záchranářů i policistů ČTK řekli, že počty výjezdů v noci odpovídaly průměru. Nejvíce problémů působili opilí lidé a zábavní pyrotechnika. Hlavní nápor případů přišel podle očekávání po půlnoci, žádné vážnější problémy ale nikde v kraji nebyly.

"Podle očekávání byla doba od půlnoci do 06:00 náročnější než v běžné dny, namísto obvyklých 30 až 40 výjezdů jsme měli 90 případů, což je ale obvyklý průměr silvestrovské noci. Byli jsme na náročnou noc připraveni, noční směna na dispečinku byla posílena o jednoho operátora, v Brně jsme přidali navíc jednu záchranářskou posádku a jednoho inspektora provozu," uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

07:10
1. 1. 2024

A takhle vypadal novoroční ohňostroj v Londýně.

Novoroční ohňostroj v Londýně. Novoroční ohňostroj v Londýně. Novoroční ohňostroj v Londýně. Novoroční ohňostroj v Londýně. Novoroční ohňostroj v Londýně.
06:55
1. 1. 2024

Silvestrovská noc byla podle policie na Vysočině klidná, nemusela řešit žádný problém se zábavní pyrotechnikou ani jinou mimořádnou událost. Hasiči vyjížděli od nedělního večera do dnešního rána k šesti požárům odpadů, trávy či krabic od pyrotechniky, vyplývá to z přehledu jejich zásahů.

Dopravních nehod evidovala policie osm, jen lehce se při nich zranil jeden člověk. V neděli odpoledne museli policisté začít pátrat po šestatřicetiletém pacientovi jihlavské psychiatrické nemocnice. Nevrátil se z procházky po nemocničním areálu, bez léků může být nebezpečný sobě i okolí. "Pátrání je zatím negativní," uvedla dnes Čírtková.

06:17
1. 1. 2024

Hasiči v Pardubickém kraji v souvislosti se silvestrovskými oslavami vyjížděli hlavně k požárům. V době kolem silvestrovské půlnoci zasahovali u pěti požárů. Ve třech případech šlo o požár kontejneru s odpadem, ve dvou případech hořely keře a strom, uvedl na webu mluvčí Miroslav Polák.

Hasiči dostali nahlášený také požár auta, ale šlo o planý poplach. "Po příjezdu na místo hasiči nalezli nastartovaný automobil ve kterém byl řidič pod vlivem alkoholu," uvedl Polák. Dále hasiči pomáhali s transportem pacienta, asistovali u ohňostroje a jednou otevírali uzavřené prostory.

06:00
1. 1. 2024

Počátek nového roku bude převážně oblačný nebo zatažený s deštěm a přeháňkami. Na horách může sněžit. Teploty přes den se budou šplhat k deseti stupňům Celsia, pod nulu klesnou v noci jen v úterý a v pátek. Ochlazení může přijít koncem týdne. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

05:19
1. 1. 2024

Ve středních Čechách se letos narodilo první dítě v nemocnici v Rakovníku. Hanna přišla na svět v 00:41 a vážila 2860 gramů. První chlapec, Tobiáš, se narodil o tři minuty později v nemocnici v Kolíně. Další děti se narodily v Příbrami, Hořovicích a Mladé Boleslavi, zjistila ČTK od personálu nemocnic.

"Je to děvče Hanna, váží 2860 gramů a narodila se v 00:41," řekla ČTK pracovnice rakovnické porodnice.

04:50
1. 1. 2024

V New Yorku oslavy tradičně vrcholily spouštěním šestitunové křišťálové koule z obřího stožáru na náměstí Times Square, pak už se místem vznášely konfety, zněla melodie písně New York, New York a lidé se vzájemně objímali a polibky se vítali v novém roce.

"Je to velmi dobrý pocit. Chladno, ale úžasný pocit," řekl agentuře Reuters k oslavám, které se uskutečnily při teplotách těsně nad nulou, Newyorčan Markus Washington. Řada lidí dnes na náměstí dorazila o mnoho hodin dopředu, aby si zajistila dobrá místa. Byl mezi nimi i Warren Garcia, který serveru BBC News řekl: "Budu k vám upřímný, máme na sobě pleny, ale nebojte se, jsou pořád suché."

Oslavy příchodu nového roku v New Yorku. Oslavy příchodu nového roku v New Yorku. Oslavy příchodu nového roku v New Yorku. Oslavy příchodu nového roku v New Yorku.
04:18
1. 1. 2024

Po Evropě a Africe nový rok vítají také miliony lidí v Severní a Jižní Americe. Jen na pláži Copacabana v Riu de Janeiro slavily podle serveru listu O Globo na dva miliony lidí.

V největším brazilské městě půlnoc odbila ve 4:00 SEČ, což podle serveru na slavné pláži hlasitě odpočítalo obrovské množství lidí. Předtím zde Brazilce i řadu zahraničních turistů bavila hudební a taneční vystoupení, v prvních minutách roku 2024 pak velký ohňostroj.

Oslavy příchodu nového roku na pláži Copacabana. Oslavy příchodu nového roku na pláži Copacabana. Oslavy příchodu nového roku na pláži Copacabana. Oslavy příchodu nového roku na pláži Copacabana.
03:47
1. 1. 2024

Takhle vypadaly oslavy příchodu roku 2024 ve Vídni.

Novoroční ohňostroj nad Vídní. (1.1.2024) Novoroční ohňostroj nad Vídní. (1.1.2024) Novoroční ohňostroj nad Vídní. (1.1.2024)
03:30
1. 1. 2024

Prvním letošním dítětem narozeným v jihočeských nemocnicích je Amálie z Písku. Maminka Karolína Voráčková ji na svět přivedla 53 minut po půlnoci. Holčička měří 50 centimetrů a váží 3550 gramů. Druhým letošním jihočeským miminkem je Ellen, která se narodila ve 02:17 v Jindřichově Hradci. ČTK to dnes sdělila mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Kateřina Koželuhová.

02:58
1. 1. 2024

Francouzská policie zadržela během silvestrovské noci 211 lidí. Ministr vnitra Gérald Darmanin oslavy celkově označil za klidné, uvedla AFP.

Silvestrovské oslavy v Paříži. Silvestrovské oslavy v Paříži.
02:41
1. 1. 2024

Čtyři mrtvé a 13 zraněných si v noci na dnešek podle proruských úřadů vyžádalo ukrajinské ostřelování města Doněck na východě Ukrajiny. Informuje o tom agentura TASS. Kyjev zase podle agentury Ukrinform hlásí ruské útoky na Oděsu, Dnipro či Mykolajiv. V Oděse zemřel nejméně jeden člověk, další jsou zraněni.

02:22
1. 1. 2024

Prvním letošním miminkem narozeným v Praze je holčička Lara, která přišla na svět osm minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici Bulovka. ČTK sdělila sestra z tamního porodního sálu. Novorozeně váží 3188 gramů. Loni byla prvním pražským dítětem devět minut po půlnoci narozená holčička Timea. První chlapec se narodil ve Fakultní nemocnici v Motole. Rodiče dětí, které se narodí od začátku letošního roku, budou pobírat vyšší rodičovskou.

1:45
1. 1. 2024

Silvestrovský večer v Praze byl letos velmi klidný. ČTK to dnes po 01:00 řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Pražská záchranná služba zaznamenala v centru hlavního města 14 případů a v souvislosti s novoročními oslavami měla 25 výjezdů. Hasiči informovali, že během první hodiny letošního roku řešili v celé ČR 109 událostí, z toho 98 požárů. Konkrétně v Praze bylo zásahů hasičů spojených s oslavami meziročně méně.

"V tomto okamžiku za pražskou policii mohu říct, že se jedná o silvestrovský klidný večer, který jsme dlouhá léta nezažili," řekla ČTK Kropáčová.

Takhle se na v centru Prahy slavil příchod nového roku 2024. Takhle se na v centru Prahy slavil příchod nového roku 2024. Takhle se na v centru Prahy slavil příchod nového roku 2024.

MADONNA ( 4. ledna 2024 00:21 )

Máte pravdu

9876543 ( 1. ledna 2024 14:38 )

Na lidi musí myslet zákon, a je vždy ku pomoci.
Zvířata jsou pro mnoho dervišů, jen věcí.A trpí ještě víc než lidi.Lidé si utrpení způsobují sami, bohužel i mnozí blbci i němé tváři.

nadčasový MP ( 1. ledna 2024 12:59 )

👍 👍

nadčasový MP ( 1. ledna 2024 12:58 )

👎 👎 zmýlená

nadčasový MP ( 1. ledna 2024 12:57 )

👍 👍

Zobrazit celou diskusi