Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Která města ruší po teroru ohňostroj? Na řadě míst nebude, v Plzni viní Rakušana z populismu

  • Autor: ČTK,simao - 
    Aktualizováno -
    28. 12. 2023
    15:24
    28. 12. 2023
    12:01

    Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) ve středu apeloval v dopise na starosty a starostky, aby letos po událostech z Filozofické fakulty UK vzali ohled na nedávný teror a zrušili plánované ohňostroje. Z některých měst již hlásí, že se konat skutečně nebudou. Od ohňostroje se letos po střelbě na univerzitě upustilo například v Olomouci, Jindřichově Hradci, Náchodu či Karviné. V Praze a Brně nebyl ohňostroj ani v posledních letech. Rušit ohňostroj naopak neplánují v Plzni či Ostravě, uvedly Novinky.cz. Pzeňský starosta David Procházka (ANO) navíc obvinil Rakušana z populismu.

  • 1.Praha: Žádný ohňostroj ani videomapping

    K omezení silvestrovských a novoročních ohňostrojů a zábavní pyrotechniky vyzval města a obce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

    Důvodem je podle něj tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlově v Praze z minulého týdne se 14 oběťmi a dvojnásobná vražda v Klánovickém lese. Obě události má podle policie na svědomí stejný pachatel.

    Pražský magistrát nebude pořádat novoroční ohňostroj ani videomapping, tedy promítání na budovy. Pro obyvatele na pondělí 1. ledna připravil zvýhodněné vstupné do zoologické a botanické zahrady, muzea MHD ve Střešovicích či na pražské věže. ČTK to sdělil mluvčí Tadeáš Provazník. Pro získání slev budou muset lidé buď předložit kartu MHD lítačka, nebo prokázat, že bydlí v Praze.

    „Praha má co nabídnout a věřím, že obyvatelé hlavního města možnost zvýhodněných vstupů ocení. Ať už se vydají do zoo, do botanické zahrady, muzea MHD či navštíví nějakou pamětihodnost. Nabídka je velmi pestrá,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

    Lidé budou moci navštívit za symbolickou jednu korunu trojskou zoo nebo sousední botanickou zahradu. V případě zoo musí předložit kartu MHD lítačka. Obě zahrady budou otevřeny od 09:00 do 16:00.

    Bývalé vedení Prahy se rozhodlo zrušit ohňostroje na konci roku 2019, 1. ledna 2020 uspořádalo videomapping. Posléze ustoupilo také od jeho pořádání. Ohňostroje se v minulosti odpalovaly například z Letné, Vítkova, Petřína nebo z pontonu na Vltavě. Praha je zrušila kvůli hluku a negativním vlivům na život zvířat.

  • 2.V Brně opět nebude

    Ohňostroj neplánuje ani Brno. Nejde však o přímou souvislost s tragédií na Filozofické fakultě.

    „Novoroční ohňostroj nepořádá město Brno od roku 2017. O změně koncepce ohňostrojů se rozhodlo z několika důvodů. Jedním z nich je snaha dopřát občanům klidné prožití Nového roku, protože během Silvestra petardy i ohňostroje bouchají od samého rána do pozdní noci. Zrušením novoročního programu město šetří i finanční prostředky,“ uvedl pro Novinky.cz mluvčí Brna Filip Poňuchálek.

  • 3.Olomouc reaguje na tragédii

    Olomoucká radnice se skutečně rozhodla zrušit plánovaný silvestrovský ohňostroj, který měl o půlnoci z neděle na pondělí přivítat Nový rok.

    „Konec letošního roku je plný událostí, které zasáhly do života nás všech. Bezprostředně po tragických událostech z 21. prosince v Praze jsme s pořadateli zvažovali vhodnost pořádání velkolepých oslav příchodu nového roku, a to s ohledem na pietu a bolest pozůstalých,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

  • 4.V Karviné, Náchodě či J. Hradci ruší také

    Také město Karviná zrušilo ohňostroj, který se měl na Nový rok večer konat na prostranství pod zámkem Fryštát. ČTK to dnes sdělil mluvčí karvinské radnice Lukáš Hudeček.

    „Karviná se v návaznosti na tragickou událost na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy rozhodla zrušit novoroční ohňostroj a přesunout ho na začátek června v rámci Dnů Karviné. Prodej občerstvení na Masarykově náměstí v pondělí 1. ledna od 15:00 do 20:00 zůstane zachován,“ uvedl Hudeček.

    Výzvu Rakušana chápou

    „Náchod se připojí ke zmírnění napětí ve společnosti, která je po násilných činech před letošními vánočními svátky hluboce otřesena. V neposlední řadě tím chceme vyjádřit solidaritu rodinám všech obětí, zmíněné události se dotkly mnoha lidí a potažmo každého z nás,“ uvedlo vedení náchodské radnice v čele se starostou Janem Birkem (SOCDEM). Náchodský ohňostroj se měl konat 1. ledna od 18:00 na Masarykově náměstí.

    Jindřichův Hradec po Rakušanově výzvě ruší ohňostroj také. „Ohňostroj jsme plánovali. Chápu výzvu pana ministra. Měli jsme teď ráno sezení s kolegou místostarostou a rozhodli jsme se, že novoroční ohňostroj 1. ledna nebude. Všechno je sice připravené, ale určitě bude jiný vhodnější termín, kdy bude možné tuto podívanou uskutečnit. Budeme respektovat prosbu, která přišla od pana ministra, připojíme se k tomu,“ řekl ČTK starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár (ANO). Ohňostroj město plánovalo 1. ledna od 17:00 nad rybníkem Vajgar.

  • 5.V Plzni viní Rakušana z populismu

    „Co se stalo, je obrovská lidská tragédie, jejíž oběti jsme v Plzni veřejně uctili minutou ticha, zrušením kulturního programu na vánočních trzích a vyvěšením černých vlajek. Novoroční ohňostroj jsme se rozhodli ale nerušit, jsme přesvědčeni, že bychom tím jen nahrávali šílencům, kteří takové činy páchají, protože šíření strachu a ′blbé nálady′ je přesně to, co chtějí způsobit,“ vzkázal na stránkách městské části David Procházka (ANO), starosta plzeňského centrálního obvodu.

    „V neposlední řadě je ohňostroj jedna z mála věcí, která lidem v rámci negativních zpráv, které se na ně pořád valí, může pomoci zvednout náladu při vstupu do nového roku. Výzvu ministra Rakušana vnímám jako populistický výrok, který rozděluje společnost a zároveň tím dostává do nelehké situace nás starosty s tím, že se dá vykládat, že ten starosta, který ohňostroj nezruší, dostatečně nesoucítí s obětmi a jejich rodinami,“ psotěžoval si Procházka.

    V Plzni bude na hlavním náměstí sedmiminutový tišší ohňostroj bez hlasitých explozí. Je šetrnější k životnímu prostředí a domácím zvířatům a v kontextu tragické události je také určitým kompromisem, míní Procházka. Tichý ohňostroj, který začne v 18:00, bude letos rokenrolový. Doprovodí ho písně od Beatles, Elvise Presleyho a Baseballs. Předcházet mu bude od 16:00 dětská diskotéka. Vedení obvodu je v kontaktu s městskou i státní policií a jsou přijatá opatření pro maximální bezpečnost a pořádek.

  • 6.Klatovy a Domažlice s ohňostrojem

    Také v Klatovech se rozhodli novoroční ohňostroj uskutečnit. „Nikdo nám nemusel připomínat, abychom po té události v Praze zrušili před Vánocemi adventní akce, abychom drželi minutu ticha, ale nemusí nám ani říkat, že máme rušit novoroční ohňostroje. To, co se stalo, je obrovská tragédie. Ale neměli bychom úplně zastavit život. To bychom tomu člověku, co onu strašnou věc spáchal, dopřáli přesně to, co chtěl,“ řekl starosta Rudolf Salvetr (ODS).

    Podobný názor má i domažlický starosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL). „Novoroční ohňostroj je u nás spojený s přáním občanům do nového roku od starosty a ponocného. Nemáme v plánu ho rušit a připomenout tak člověka, který způsobil v Praze to obrovské neštěstí,“ řekl.

  • 7.Protivín: Nebudeme ustupovat šílencům

    Novoroční ohňostroj v Protivíně na Písecku, který patří k největším v kraji, město rušit nebude. Jde o 20. ročník, pořadatelé očekávají kolem 25.000 diváků. České dráhy vypraví z Českých Budějovic i zvláštní vlak, před akcí zahraje skupina Argema, a to bez nároku na honorář.

    „My jsme se rozhodli, že ohňostroj nezrušíme. Máme ho koncipovaný jako ohňostroj dobra a symbol sounáležitosti mezi lidmi. Nebudeme ustupovat těmto šílencům (střelec z FF UK), aby se celý život zastavil, nedáme tím (zrušením) prostor k tomu, aby se zviditelnili,“ řekl ČTK protivínský starosta Jaromír Hlaváč (ODS). Ohňostroj začne v 18:00, potrvá téměř 12 minut. Náklady zaplatili sponzoři.

    „Vyjádřit soustrast tím, že se vzdáme několika minut zábavy, mi přijde jako prázdné gesto. Vhodnějším uctěním památky zesnulých obou tragických událostí by podle mě bylo, pokud bychom se alespoň na pár dní k sobě dokázali chovat o něco laskavěji a odložili nenávist,“ uvedl starosta Trutnova Michal Rosa (ODS). I v Trutnově ohňostroj bude. Silvestrovskou oslavu konce roku Trutnov letos poprvé pořádá v areálu Bojiště na okraji města.

  • 8.V Kolíně či Kladně zelená ohňostrojům

    I řada dalších měst ohňostroje rušit nehodlá. Ani v Rakušanově rodném Kolíně od pořádání novoročního městského ohňostroje neustupují. Město ale vyzývá, aby lidé omezili pyrotechniku na Silvestra.

    „Budeme moc rádi, pokud lidé, kteří omezí své lokální ohňostroje a pyrotechniku, přijdou na profesionální a předem hlášený ohňostroj, o kterém ví i složky IZS, které jsou vždy přítomny,“ uvedlo město na facebooku. Ohňostroj se uskuteční 1. ledna od 18:00 poblíž lávky na Kmochův ostrov.

    Se zrušením novoročního ohňostroje nepočítá například největší středočeské město Kladno. „Ohňostroj u nás proběhne,“ uvedl mluvčí kladenské radnice Vít Heral. Novoroční ohňostroj naplánovalo město na pondělí od 18:00 na náměstí Sítná.

  • 9.Zemřela i dívka ze Strakonic. Ohňostroj zrušili

    Ve Strakonicích novoroční ohňostroj 1. ledna nad řekou Otavou zrušili. Vedení města dnes ráno sice uvedlo, že ho chce zachovat, radní ale v poledne schválili zrušení. Náklady na ohňostroj jsou asi půl milionu Kč. Město čekalo 5000 lidí.

    „Zrušili jsme to. Vedla nás k tomu pieta, protože se to týká i jedné strakonické dívky, která tam (na FF UK) zemřela. V zájmu soudržnosti s oběťmi jsme se rozhodli, ať to oslaví každý doma a nebudeme dělat oficiální oslavy. Vyzvu lidi, aby došli na Nový rok zapálit svíčku,“ řekl před 13:00 ČTK starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost).

    Video  Růže za oběti i jedna pro vraha: Emotivní moment mše ve sv. Vítu  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa