Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušan prosí po teroru: Na Silvestra žádné petardy a dělobuchy! Kvůli ohňostrojům napsal starostům

Aktualizováno -
27. prosince 2023
20:00
Autor: simao, ČTK - 
27. prosince 2023
18:12

Po hororu na Filozofické fakultě byl Vít Rakušan (STAN) vidět i slyšet, vyrazil na místo tragédie, informoval vydatně veřejnost, kterou nyní v souvislosti s terorem prosí o jedno - letošní Silvestr žádné ohňostroje... Rakušan ohledně omezení používání zábavní pyrotechniky obepsal i starosty a starostky, o umírnění oslav však prosí právě i veřejnost.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) požádal starosty a starostky obcí, aby letos nepořádali silvestrovské ohňostroje. K omezení zábavní pyrotechniky vyzval i ostatní lidi. Uvedl to dnes na síti X.

Důvodem je tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze z minulého týdne, která si vyžádala 14 obětí, a také dvojnásobná vražda z Klánovického lesa. Obě události má podle policie na svědomí stejný pachatel, který nakonec zbraň obrátil proti sobě.

„Obejděme se letos na Silvestra bez ohňostrojů a zábavní pyrotechniky. Požádal jsem o to dnes dopisem všechny starosty a starostky, ale obracím se s osobní prosbou i na vás. Před pár dny jsme zažili dva násilné činy spojené se střelbou. To nejmenší, co můžeme udělat pro ty, koho se události bolestně dotkly, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat trauma, které násilí zanechalo,“ apeluje Vít Rakušan.

„Budu rád, když moji prosbu zvážíte. Přejme si pokud možno klidný rok 2024 a oslavme jeho příchod v podobném duchu. Děkuji,“ dodal vicepremiér.

Ministerstvo vnitra zveřejnilo na svých stránkách i celé znění dopisu. „Vážená paní starostko, vážený pane starosto, obracím se na Vás s osobní prosbou, abyste letos 31. prosince, případně na Nový rok, upustili od ohňostrojů, pokud je Vaše obec plánovala. Budu zároveň moc rád, pokud jako lokální autorita požádáte své spoluobčany, aby se i oni zdrželi používání zábavní pyrotechniky,“ píše Rakušan.

„Důvod je, myslím, nasnadě. Naše země zažila před Vánoci dva šokující násilné činy spojené se střelbou. Tyto události se bolestně dotkly mnoha lidí a rodin osobně, nepřímo pak v podstatě každého z nás. To nejmenší, co můžeme jeden pro druhého v téhle době udělat, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat napětí a případná traumata, která po sobě tohle násilí zanechalo. Oslavit příchod nového roku lze i bez petard, dělobuchů a rachejtlí. Věřím, že Vy osobně tenhle apel pochopíte a že díky Vám ho přijme i velká část veřejnosti,“ prosí Rakušan.

V Olomouci ohňostroj zrušili

Plánovaný silvestrovský ohňostroj se už dnes rozhodla zrušit například olomoucká radnice. Uspořádat ohňostroj nyní Olomouc plánuje ve vhodnějším termínu, například během oslav Svátků města, které se konají na začátku června. Rozhodnutí radnice souviselo nejen se střelbou na pražské fakultě, ale také s hydrologickou situací v Olomouci, kvůli které zasedala v úterý i povodňová komise.

Střelec ve čtvrtek 21. prosince v budově FF UK na náměstí Jana Palacha zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce.

Dopis vraha. Přiznal se i ke Klánovicím

Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie spojila také s případem vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.

Deník N dnes uvedl, že policie našla v domě střelce z FF UK dopis, ve kterém se k dvojnásobné vraždě v Klánovicích přiznal.

Video  Mše za oběti teroru ve sv. Vítu: Silná slova arcibiskupa o zlu, šoku či lásce  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa