Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rakušan: Šílená zkušenost! Zvýšená opatření potrvají přes celé Vánoce až do 1. ledna

Aktualizováno -
22. prosince 2023
16:25
Autor: ČTK, simao - 
22. prosince 2023
08:17

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) v pátek opakovaně děkoval policistům, kteří se ve čtvrtek vrhli do přestřelky s útočníkem, ale také lékařům, kteří zachraňovali zraněné. Rakušan na páteční tiskovce označil útok za „bezprecedentní, příšerný, a šílený“. Upřesnil že 13 obětí zemřelo na místě a 14. oběť při hospitalizaci. Upozornil, že Policie ČR přichází po „šílené zkušenosti“ s preventivními opatřeními, zvýšená bezpečnostní opatření potrvají přes celé Vánoce až do 1. ledna. Vedle toho varoval před lhaním a šířením fám. Upozornil mj. na to, že střelec z Filozofické fakulty neměl nic společného s Ukrajinou. Naopak je maximálně pravděpodobné, že zabil i muže a novorozence v Klánovicích.

  • Preventivní opatření policie kvůli čtvrteční tragédii na Filozofické fakultě potrvají zatím do 1. ledna. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
  • Policisté podle Rakušana nepodceňují možnost, že by se někdo nechal střelbou ve škole inspirovat. Nemají ale žádné informace o tom, že by hrozilo bezprostřední nebezpečí.
  • Policie podle Rakušana dnes mluvila s rektory a děkany škol, aby zvážili konání výuky. „Zároveň krajští ředitelé vytipovávají měkké cíle, u kterých bude zvýšený dohled Policie ČR se speciální výzbrojí,“ uvedl ministr.
  • Rakušan kritizoval fámy a lži, které zraňují rodiny obětí, maří nejrůznější vyšetřovací postupy a rozdmýchávají společenskou atmosféru strachu a nenávisti. „Mnoho lidí volalo na základě takových informací na krizové linky, blokovali krizové linky,“ upozornil.
  • Stoprocentní prevenci útoků podobných tomu, jaký se odehrál ve čtvrtek na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) nezajistí žádná zbraňová legislativa, míní Rakušan.

Video Rakušan: Šílená zkušenost! Zvýšená opatření potrvají přes celé Vánoce až do 1. ledna - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Přímo na místě činu při čtvrteční tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze zahynulo 14 lidí včetně střelce, jedna oběť zemřela v nemocnici při hospitalizaci. Na páteční tiskové konferenci to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Mezi oběťmi, které zahynuly, není žádný cizí příslušník, mezi zraněnými jsou tři. Dva z nich ze Spojených Arabských Emirátů a jeden má holandskou národnost,“ podotkl ministr vnitra předtím v ČT. „Spolu s ministerstvem zahraničních věcí poskytujeme v této věci maximální součinnost a informační komfort zastupitelským úřadům jednotlivých států v Praze,“ upozornil Rakušan.

„Ti lidé přišli včera o svoje děti, krátce před vánočními svátky,“ poznamenal Rakušan.

Podle něj by útoku žádná nová legislativa nezabránila. „Nebudu spekulovat, jestli by nová zbraňová legislativa tragédii zabránila. Pokud je někdo odhodlán takový čin udělat, stoprocentní prevence v legislativě není,“ uvedl Rakušan.

Připomněl, že Sněmovna nedávno posunula do třetího čtení nový zákon o zbraních a střelivu, který má podobně jako související zákon o munici nabýt účinnosti počátkem roku 2026. Obsahuje například oprávnění policie zajistit preventivně zbraň na základě bezpečnostních informací, vazbám na extremistické skupiny či vyhrožování násilním na sociálních sítích.

Zvýšená bezpečnostní opatření do 1. ledna

Policie ČR se podle něj bohužel a naprosto nepochopitelně musí zabývat i věcmi, jako je adorování či oslavování čtvrtečního činu.

„Samozřejmě riziko nějaké inspirace tímto útočníkem Policie ČR v žádném případě nepodceňuje, i proto ta preventivní opatření, která byla učiněna, která budou přes celé vánoční svátky, přes celé období volna. Zatím jsou plánována do 1. ledna,“ uvedl Rakušan na páteční tiskovce.

Stejný vrah jako v Klánovicích? Rakušan: Maximálně pravděpodobné

Policie pracuje s verzí, že střelec z Filozofické fakulty zabil i otce s dvouměsíční dcerou v Klánovicích.

„Ta vyšetřovací verze je maximálně pravděpodobná,“ poznamenal před tiskovkou v ČT Rakušan. „Já stále jako ministr vnitra hovořím o verzi, ale ta pravděpodobnost je opravdu vysokánská,“ uvedl.

S Ukrajinou neměl nic společného...

„Zahraniční zkušenosti - a my jsme v kontaktu i se zahraničními experty - říkají, že toto může vést i k nějaké inspiraci a nebo alespoň k verbální podpoře toho činu jako takového. A tady bych chtěl upozornit všechny lehkovážné a řekl bych, že ty, kteří se opravdu chovají velmi nehumánně a vyjadřují se třeba i na sociálních sítích tak, že podporují ten útok, tak já bych chtěl jenom říci, že i tím se Policie ČR v téhle vypjaté době musí zabývat a také zabývá. Nesdílejme žádné fámy, nesdílejme žádné neověřené informace. Policie ČR i ministerstvo vnitra od první minuty opravdu komunikují velmi otevřeně a co se dá sdělit, sdělujeme, není žádný důvod cokoliv tajit,“ uvedl před policejním brífinkem.

„Ten člověk neměl s Ukrajinou nic společného, nelžeme, zkusme držet v téhle chvíli pohromadě, zkusme soucítit s obětmi, děkujme i studentům a veřejnosti, jakým způsobem ten včerejšek zvládli a nehecujme tuhle společenskou atmosféru nějakými výmysly a fámami,“ dodal Rakušan v ČT.

Video  Detaily policejního zásahu proti masovému střelci: Policisté zveřejnili video ze svého pohledu!  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Rakušan již ve čtvrtek po jednání vlády vyjádřil hlubokou účast a soustrast rodinám a blízkým obětí. „Dovolte mi, abych poděkoval příslušníkům IZS a policistům z prvosledové hlídky, kteří přijeli na místo a neváhali okamžitě vstoupit do budovy. Pokusili se hned v prvních minutách, ještě když nebyl zneškodněn střelec, evakuovat potenciální oběti, statečně se vrhli doslova do přestřelky s útočníkem,“ uvedl Rakušan po čtvrtečním mimořádném jednání Fialova kabinetu, kterého se účastnil i prezident Petr Pavel.

Rakušan ocenil, že policie transparentně komunikuje a sděluje vše, co lze zveřejnit. „Tyto informace jsou relevantní a ověřené, vycházejme prosím z těchto informačních zdrojů, nikoliv z neověřených fám a interpretací,“ vyzval Rakušan.

Česko podle Rakušana posílilo na předvánočních akcích ochranu v reakci na říjnový teroristický útok hnutí Hamás na Izrael. Policistů bylo na exponovaných místech víc a disponovali odpovídající výzbrojí. „I proto bylo tolik policistů v ulicích a zásah byl v řádu minut,“ uvedl. Pak zopakoval, že neexistují indicie, které by střelbu spojovaly s mezinárodním terorismem či děním v cizině.

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Zobrazit celý online

Video  23. prosinec jako den státního smutku! Rakušan po masakru varoval před dezinformacemi.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa