Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kladivo na šílence? Zákon o zbraních pravidla nemění, policie ale dostane více pravomocí

Autor: Maxmilián Nový, kon - 
27. prosince 2023
05:00

Zbrojní průkaz mělo vloni přes 314 tisíc lidí, kteří dohromady vlastnili téměř milion registrovaných zbraní! Ve Sněmovně teď leží návrh nového zákona. Díky němu by třeba mohla policie sebrat zbraň rizikovým osobám nebo dostat varování před podezřelým nákupem zbraní. Třeba i takovým, jaký střelec David K. letos udělal.

Bezprostředně po útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se znovu ve společnosti otevřela debata o tom, zda neupravit české zákony o zbraních. V dolní komoře je už přitom ve třetím čtení nový zákon, který má nahradit ten stávající. Po útoku střelce Davida K. se ale dá očekávat vášnivá debata nad jeho schválením. Návrh totiž vznikl před více než půl rokem a nepočítá se změnou podmínek získání »zbrojáku«, nýbrž zejména upravuje pravomoci policie.

Ta třeba získá možnost preventivně zajistit zbraň. „Na základě bezpečnostních informací, například vazeb na extremistické skupiny či výhrůžky násilím na sítích,“ přiblížil návrh minulý týden ministr vnitra Vít Rakušan (45, STAN), jehož rezort má zákon na starosti.

Nezvyklý nákup

Další novinkou by také měla být možnost policie poslat k lékaři na prohlídku ty držitele zbraní, u kterých si není jistá jejich zdravotní způsobilostí. Na tu jinak budou muset držitelé »zbrojáku« chodit jednou za deset let. Což je o pět let víc než dnes. Stejně tak by se měla prodloužit platnost průkazů z pěti na deset let u těch nově vydaných. V neposlední řadě by se měl zjednodušit přístup policistů k informacím o nezvyklém nákupu zbraní a střeliva. „Povinnost podnikatelů ohlašovat policii podezřelé nákupy zbraní nebo střeliva, například i nestandardní množství,“ sdělil Rakušan. Zákon už ale neuvádí, co to podezřelý nákup je. Dá se však očekávat, že by jím mohlo být třeba osm zbraní, které si v krátké době letos nakoupil i David K.

Online »zbroják«

Ruku v ruce se zrušením povinnosti mít u sebe fyzické doklady jako občanku by došlo i na zbrojní průkazy, které by měly být nově dohledatelné v centrálním registru zbraní. Taková změna by ale státní kasu vyšla ročně na 9 milionů korun za mzdy úředníků, kteří by se o systém starali. Pokud bude zákon schválen, v platnost by měl vejít k 1. lednu 2026.

Jak snadné je získat v Česku »zbroják«?

Zbraň může získat každý člověk, kterému je přes 21 let, je zdravotně způsobilý a trestně bezúhonný. Musí ale splnit jak teoretické, tak praktické zkoušky. Ty jsou obtížné a zhruba padesát procent zájemců je nezvládne. I tak ale Kyle Wintersteen ve článku Nejlepší země pro majitele zbraní z roku 2017 uvádí Spojené státy americké, Českou republiku a Švýcarsko jako nejlepší státy pro majitele zbraní!

Může dostat zbraň i člověk s psychickými problémy?

Praktičtí lékaři často nemají informace, že by se jejich pacient zároveň léčil na psychiatrii, protože o tom nemusí být informováni. Psychický stav navíc není podmínkou k získání zbrojního průkazu, a to ani v návrhu nového zákona. Ten by tak nemusel zabránit útoku na filozofické fakultě, a to ani přesto, že se měl střelec údajně léčit s psychickými problémy podle zjištění Blesku.

Jde zabránit šíleným střelcům?

Zatímco teroristické organizace bezpečnostní složky monitorují, a často tak i zabrání připravovaným útokům, u samostatných střelců je to v podstatě nemožné. Často nemají trestní minulost, a nejsou tedy v hledáčku policie.

Proč si nikdo ničeho nevšiml?

Tři místa, osm různých zbraní, 17 obětí v rozmezí sedmi dnů! Klánovice, Hostouň, Praha – všude tam vraždil David K. (†24). Na čin se dokázal vyzbrojit od jara, kdy měl získat zbrojní průkaz.

Registr zbraní není prý nastavený na to, aby upozornil na fakt, že někdo kupuje více zbraní v krátké době. Postupně si tak pořídil samopal 61 Škorpion, pistole Glock 47 a 45, brokovnici Francolin Guardian, pistole Beretta 71 a SIG Sauer P322 a opakovací pistoli Savage Arms 110 PCS, na fakultě měl použít i útočnou pušku AR15. Jakou cestou se k nim dostal, kde vzal peníze na pořízení arzenálu, jak je možné, že na něj nikdo neupozornil, jsou otázky, na něž hledají odpovědi vyšetřovatelé.

Česko se zatím z šílencových hrůzných činů vzpamatovává. Na mnoha pietních místech stále hoří svíčky a pořádají se sbírky na pomoc pozůstalým, kteří svým milovaným ještě ani nedali poslední sbohem.

Jirik-ta ( 28. prosince 2023 20:19 )

Jirik-ta ( 28. prosince 2023 20:19 )

Jirik-ta ( 28. prosince 2023 20:19 )

Jirik-ta ( 28. prosince 2023 20:17 )

Jirik-ta ( 28. prosince 2023 20:15 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud