Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šokované Česko: Obchody zastaví provoz! Co všechno se ruší kvůli masakru na FF UK?

  • Autor: ver,ČTK - 
    22. 12. 2023
    17:38

    Česko zažilo nejtragičtější případ střelby ve své historii. Útočník v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v centru Prahy ve čtvrtek zastřelil 13 lidí, dalších 25 bylo zraněno. Mrtvý je i střelec, který po útoku zřejmě spáchal sebevraždu. Tragická událost ovlivnila především chod škol, sportovní utkání a plánované předvánoční akce. Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek a ruší se i některé akce. Podle ředitele Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy se k sobotní pietě připojí i obchody, dopad na návštěvnost Prahy podle něj nehrozí.

  • 1.Obchody se připojí k minutě ticha

    Státní smutek, který je naplánován na sobotu 23. prosince, se dotkne i fungování obchodů. „Obchody se plánují spolu se zbytkem země připojit k minutě ticha. Mnoho z nich ve 12:00 zastaví odbavování na pokladnách i obsluhu.  Samozřejmostí bude i vypnutí hudby či rádia v prodejnách,“ uvedl pro Blesk Prouza

    Vyjádřil také přání, aby se k pietě v daný čas přidali i zákazníci. „Prosíme je, aby spolu s námi vzdali úctu obětem včerejšího brutálního útoku. K minutě ticha se připojí i pracovníci mimo prodejny, ve skladech či e-shopech,“ doplnil Prouza. 

  • 2.Návštěvnosti Prahy by se tragédie dotknout neměla

    „Nečekám, že to bude mít nějaký dopad na návštěvnost Prahy,“ řekl Blesku Prouza s tím, že je jasné, že šlo o zločin konrétního jedince, nikoliv o akci skupiny, která by v podobných útocích mohla pokračovat. 

    „Praha a celé Česko stále patří mezi nejbezpečnější místa v Evropě, a jak ukázal včerejší rychlý a profesionální zásah policie, umíme účinně reagovat i na zcela nepředvídatelné situace,“ doplnil šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu. 

  • 3.Univerzita Karlova zrušila výuku

    Mnoho organizátorů předvánočních akcí se rozhodlo zrušit či přesunout svůj program. Tragédie se ale nevyhnutelně dotkla především škol po celé republice. Univerzita Karlova, na jejíž fakultě ke střelbě došlo, na pátek zrušila veškerou výuku a zavřeny zůstaly i její budovy.

    Filozofická fakulta vyhlásila vzhledem k tragickým událostem do 2.1. děkanské volno. V pátek odpoledne policie předala budovu filozofické fakulty na pražském náměstí Jana Palacha Univerzitě Karlově, v budově jsou nyní pracovníci krizového štábu univerzity.

    „Vedení Univerzity Karlovy stejně jako vedení Filozofické fakulty UK od prvního okamžiku ve spolupráci s bezpečnostními složkami řešilo danou situaci v rámci rychle zřízeného krizového štábu. Doporučilo také zrušit z pietních důvodů páteční univerzitní akce včetně výuky,“ uvedly ve společném prohlášení rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková a děkanka filozofické fakulty Eva Lehečková.

    Pieta u Karolina Pieta u Karolina | Blesk:David Malik

  • 4.Brněnské univerzity k razantním bezpečnostním opatřením nepřistoupí

    Omezený provoz panuje i na většině fakult Masarykovy univerzity v Brně. Některé plánované aktivity byly zrušeny, jiné se přesouvají. „Důvodem není bezprostřední bezpečnostní riziko, ale spíše šok, který tato bezprecedentní událost způsobila v naší univerzitní obci,“ uvedl prorektor Radim Polčák.

    Masarykova univerzita případná bezpečnostní opatření přijme až na základě analýzy situace a doporučení, která z ní vyplynou. „Nedomnívám se ale, že bychom měli přistoupit k nějakému razantnímu uzavírání našich budov nebo bezpečnostním kontrolám obdobným jako třeba na letištích,“ řekl Polčák.

    Zkušenosti ze zahraničí podle něj ukazují, že taková opatření jsou u institucí typu univerzit extrémně obtížná a nepřinášejí kýžený bezpečnostní efekt. Univerzita ale zváží posílení komunikačních nástrojů v systému krizového řízení a proškolí zaměstnance a studující.

    Na Janáčkově akademii múzických umění v Brně zatím jen požádali vrátné o zvýšenou obezřetnost. Vedení ale v dohledné době projedná preventivní opatření a postupy či reakce na možné podobné situace, uvedl mluvčí JAMU Radoslav Pospíchal.

    „Pokračujeme v běžném provozu, nechceme nyní ještě více prohlubovat strach. Poslední školní den před svátky trávíme v sounáležitosti s blízkými obětí, ale i běžnými povinnostmi,“ řekl Pospíchal. 

  • 5.Praha omezuje vánoční program

    Kvůli čtvrteční střelbě na filozofické fakultě budou dnes a v sobotu omezeny vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí. „Již včera (ve čtvrtek) jsme zrušili plánovaný program, ten se nebude konat ani dnes a zítra (v sobotu). Dnes a zítra nebude také probíhat pravidelná animace stromu. Dnes bude ztlumená také hudba na tržišti a zítra (v sobotu) ji úplně vypneme,“ uvedla Hana Tietze, mluvčí organizátora trhů Taiko. Dodala, že ve stejném režimu budou trhy i v Českých Budějovicích a v Plzni. 

    Ráno u filozofické fakulty (22. prosince 2023) Ráno u filozofické fakulty (22. prosince 2023) | Blesk:David Malik

  • 6.Kulturní akce ruší i Ústecký kraj

    Ústí nad Labem s Kulturním střediskem ruší sobotní vánoční program na Lidickém náměstí. Z něj se na dnešek přesune vyhlášení soutěže o nejlepší vánoční stromeček mateřských škol. V sobotu měl na náměstí vystoupit zpěvák Jan Bendig, jeho koncert a autogramiáda se tak neuskuteční. Otevření trhů bude v sobotu na uvážení jednotlivých trhovců. 

    Děčín ruší program v Křížové ulici. Charitativní koncert Základní školy Na Stráni se ze soboty přesouvá na dnešek. Uskuteční se v kapli na Letné. „Vím, že je to děsně narychlo, a nevím, jak se sejdeme, ale cítím, že je to správné. Výtěžek z akce pošleme pozůstalým a budeme spolu,“ uvedl zástupce na facebooku školy.

    Hudební program na vánočních trzích ruší dnes i v sobotu Teplice. „Je to obrovská tragédie, která zasáhla všechny z nás. V mysli jsme s rodinami obětí a zraněných,“ sdělil primátor města Jiří Štábl (ANO). 

  • 7.Diskotéka ve Zlíně nebude

    Ve Zlíně se mění program vánočních trhů, město také zřídilo u budovy radnice pietní místo. „Večerní živá diskotéka ve vánoční stodole je zrušena, znít bude pouze reprodukovaná vánoční hudba. Ta bude slyšet na náměstí také v den státního smutku, který vláda ČR vyhlásila na sobotu 23. prosince. Původně plánovaný pódiový program je zrušen,“ uvedl mluvčí.

  • 8.Moravskoslezský kraj nahradil kulturní program bohoslužbou

    Mimořádná bohoslužba k uctění památky obětí střelby se bude v ostravské katedrále Božského Spasitele konat 23. prosince v 15:00. Na ostravskou bohoslužbu zvou i organizátoři akce Ostravské Vánoce, která měla v sobotu vyvrcholit závěrečným koncertem zpěvačky Kateřiny Marie Tiché s kapelou Bandjeez. Koncert se ale neuskuteční.

    Kulturní program, který se měl v pátek a v sobotu konat na Masarykově náměstí v Ostravě, je zrušený. Sobotní nahradí právě bohoslužba v katedrále. „Po dohodě s vedením Ostravy považujeme nahrazení původního programu zádušní mší svatou za nezbytný krok, kterým se připojujeme k vlně solidarity,“ uvedl jednatel společnosti Černá louka Jan Šumbera.

  • 9.Koncert v Liberci bude věnován obětem

    Dnešní adventní koncert revivalové kapely 20 deka duše v Liberci bude věnován obětem střelce, který ve čtvrtek na pražské filozofické fakultě zabil 13 lidí a dalších 25 zranil. Organizátoři libereckých adventních trhů zvažovali, zda plánovaný koncert, který začíná v 18:00, vzhledem k okolnostem zrušit, nakonec ho ale v programu nechali a rozhodli se ho věnovat obětem tragické události. 

  • 10.Města ve Středočeském kraji mění sváteční program

    Některá středočeská města kvůli čtvrteční tragické střelbě v centru Prahy upraví plánovaný adventní program. Například v Čelákovicích u Prahy dnes zhasnou vánoční stromy města, osvětlení radnice a betlém. Mladá Boleslav zruší umělecký program na adventních trzích. 

    „Už dnes budou zhasnuté vánoční stromy v Čelákovicích, Záluží a Sedlčánkách, vánoční osvětlení radnice a betlém, doporučili jsme spolkům, aby zítra (v sobotu) zrušily plánované sportovní a kulturní akce a zástupcům církví, aby se zapojili do uctění památky,“ řekl Pátek. Radnice zřídila pietní místo u pomníku padlých na náměstí 5. května, kde se v sobotu v poledne uskuteční pietní akt.

    Mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS) řekl, že město věnuje výtěžek sobotních adventních trhů na pomoc těm, které zasáhla střelba na fakultě. „Trhy jako takové budou, ale rušíme umělecký program,“ řekl Nwelati.

    V Kolíně mohou lidé uctít památku obětí na pietním místě před radnicí. „Žádnou městskou akci nyní nemáme, jinak bychom ji zrušili,“ uvedl starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín).

    Veškeré dnešní a sobotní akce ruší například Nymburk. Radnice o tom informovala na facebooku. „Na náměstí Přemyslovců bude během dnešního dopoledne umístěna kondolenční kniha a zřízeno pietní místo, na kterém budete moci vyjádřit svou soustrast zapálením svíčky,“ uvedlo město.

  • 11.Divadlo v Olomouckém kraji ruší představení

    Organizátoři vánočních trhů v Olomouci po čtvrteční tragické události v Praze zrušili koncerty, které byly v historickém centru naplánovány na období vánočních svátků. V sobotu se v pravé poledne na pět minut rozezní v Olomouci zvony. Po tuto dobu ustane také prodej ve všech stáncích vánočních trhů. 

    Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek. Olomoucká radnice se rozhodla jako výraz solidarity a účasti s pozůstalými a oběťmi zrušit veřejné akce. „V této těžké chvíli nás více než kdy jindy spojuje přesvědčení, že Vánoce by měly být svátky klidu a pokoje. Vyzýváme všechny k vzájemné opatrnosti a ohleduplnosti vůči ostatním a zároveň prosíme o zvážení vhodnosti konání veřejných akcí, které by mohly narušit důstojný průběh státního smutku,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

    Organizátoři vánočních trhů upraví jejich program. „Rušíme koncerty, které byly na vánočních trzích ještě do Vánoc naplánované, včetně gastro programu na pódiu. Řemeslné Vánoce v sobotním programu ponecháme,“ uvedla Řehulková.

    Na pražskou tragédii reaguje i Moravské divadlo Olomouc, a to zrušením pátečního představení Splašené nůžky. Sobotní Rybovu Českou mši vánoční divadlo v programu ponechává. Obě představení ve 14:00 a v 18:00 uvede krátkou promluvou zástupce olomouckého arcibiskupství. Polovina výtěžku z obou představení poté poputuje na sbírkové konto pro pozůstalé.

  • 12.Karlovarský kraj ruší doprovodný program adventních trhů

    K rušení adventních akcí se rozhodli v Karlových Varech, Chebu, Sokolově, Chodově nebo v Ostrově. V krajském městě budou adventní trhy bez doprovodného kulturního programu dnes a v sobotu. „Město se připojuje k zítřejšímu (sobotnímu) dni státního smutku, před magistrátem bude státní vlajka svěšena na půl žerdi,“ uvedla karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

  • 13.Pietní akce pořádá i Hrad

    Hradní stráž zrušila kvůli čtvrteční tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy hudební doprovod při střídání svých vojáků strážících areál Pražského hradu a naplánovaná vánoční hudební vystoupení. Vlajky na Hradě budou od dnešního odpoledne staženy na půl žerdi. Na síti X to uvedla Kancelář prezidenta republiky. Akce zrušily v souvislosti s incidentem i další instituce v Česku.

    Prezident Petr Pavel krátce po incidentu vyjádřil velký smutek, bezmocný vztek nad zbytečnou ztrátou tolika mladých životů a upřímnou soustrast všem pozůstalým. Všem zraněným také popřál, aby se rychle zotavili pokud možno s co nejmenšími následky, a všem, kteří byli u incidentu, aby se s duševními šrámy rychle vyrovnali. Současně apeloval na politiky, média i občany, aby tragédii nezneužívali politicky, k útokům na policii či k šíření dezinformací.

    Mimořádné jednání vlády: Vicepremiér Rakušan a prezident Pavel (21.12.2023) Mimořádné jednání vlády: Vicepremiér Rakušan a prezident Pavel (21.12.2023) | ČTK/Michaela Říhová

  • 14.Sparta zrušila vyprodanou O2 arénu

    Tragická událost se čtrnácti oběťmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy otřásla i českým sportem. Mimo jiné se v pátek nebude hrát 29. kolo hokejové extraligy. Ještě než rozhodla Asociace profesionálních klubů ledního hokeje o odložení pátečního kola, avizovala Sparta, že nechce hrát utkání proti Pardubicím ve vyprodané O2 areně. Nakonec se nebude hrát ani na jiných stadionech.

    „S respektem a úctou k obětem i pozůstalým po dnešní střelbě na půdě Filozofické fakulty UK jsme rozhodli o odložení zítřejších utkání Tipsport extraligy. Naše rozhodnutí bylo podpořeno kluby napříč celou soutěží,“ uvedl ředitel APK LH Martin Loukota. Vedení asociace už v té době jednalo o odložení celého kola, ale čekalo na konec jednání vlády, která na sobotu 23. prosince vyhlásila státní smutek.

    „Páteční večer ve vyprodané O2 areně měl být oslavou hokeje a zábavou pro tisíce fanoušků. V tento okamžik však naše myšlenky směřují jen k rodinám a blízkým obětí. Nedovedeme si představit, že zatímco rodiče přišli o své děti, prarodiče o své vnuky a vnučky, přátelé o své kamarády, my se radujeme ze vstřelených branek a získaných bodů,“ uvedla Sparta na svém webu.

    Podobně se vyjádřili i zástupci dalších klubů. „Hokejové zápasy přinášejí všem zúčastněným především radost a pozitivní emoce ze sportovních výkonů nebo výsledků. Ovšem ve chvíli, kdy je celá naše země šokována ze čtvrteční tragédie, ztrácejí sportovní zápolení na důležitosti,“ napsali zástupci Liberce.

  • 15.UEFA odložila zápas fotbalové Slavie

    Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) vyhověla žádosti Slavie a kvůli tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, která si vyžádala nejméně 15 mrtvých, odložila dnešní zápas Ligy mistryň. Pražský klub to uvedl na sociální síti X. Duel s rakouským St. Pöltenem měl ve Vršovicích na stadionu v Edenu začít ve 21:00, náhradní termín UEFA stanovila na 18. ledna od 18:45.

    „Dnešní zápas Ligy mistryň v Edenu se vzhledem k tragickým událostem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy neodehraje. O náhradním termínu budeme informovat. Naše myšlenky jsou s vámi i vašimi blízkými,“ napsal vršovický klub.

    Slavia nejprve uvedla, že chce zápas zahájit minutou ticha a uctít tak oběti. Později předseda představenstva klubu Jaroslav Tvrdík oznámil, že Pražané požádali o odklad.

    „Dnes nemůžeme hrát fotbal. Požádali jsme UEFA o odložení večerního zápasu LM žen. Naše myšlenky a vyjádření hluboké lítosti a upřímné soustrasti míří k rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala,“ napsal Tvrdík.

  • 16.Po extralize se ruší i druholigový zápas

    Po odložení celého kola extraligy se nebude hrát ani druhá hokejová liga. Kvůli čtvrteční střelbě v Praze se neuskuteční dnešní duel Havířova s Technikou Brno ani sobotní předehrávka mezi Ústím nad Labem a Chomutovem. 

    Už ve čtvrtek oznámila Asociace profesionálních klubů ledního hokeje odložení pátečního extraligového kola a nyní se přidala třetí nejvyšší soutěž. „S respektem k obětem, respektive k pozůstalým po čtvrteční střelbě a s ohledem na vyhlášení státního smutku na sobotu 23. prosince se velké severočeské derby s ústeckým Slovanem neuskuteční,“ uvedli chomutovští Piráti.

    Hrát se nebude ani dnešní duel východní konference v Havířově. „AZ Havířov vyjadřuje upřímnou soustrast rodinám a blízkým obětí včerejší tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. S ohledem na vyjádření úcty obětem a pozůstalým jsme se po dohodě se soupeřem rozhodli dnešní domácí utkání odložit. O náhradním termínu budeme informovat,“ uvedl klub na facebooku.

    Video  Jak zvládat podobné situace, jako byla střelba na univerzitě? V Epicentru odpovídal odborník Vymětal.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...