Ostrava: Bohoslužba v katedrále

Nejen věřící zve v sobotu ke společné modlitbě za zemřelé biskup Martin David. Mše svatá proběhne v 15 hodin v katedrále Božského Spasitele. „Ostrava má velmi silnou zkušenost z podobně tragické události ve fakultní nemocnici před čtyřmi lety. Chceme proto v Ostravě společnou modlitbou vyjádřit svou blízkost všem, kterým tato tragédie vzala jejich blízké, chceme se modlit za zemřelé a prosit o světlo naděje pro všechny v těchto těžkých chvílích,“ uvedl biskup. Zrušen byl páteční i sobotní program městských Ostravských Vánoc na Masarykově náměstí. Pietní místo vzniklo i před budovou Filozofické fakulty Ostravské univerzity na Reální ulici.

Havířov: Vánoční městečko nebude

Vánoční program o víkendu neproběhne ani v Havířově, kde zrušili Vánoční městečko. „Ve svém srdci a v myšlenkách jsem se všemi pozůstalými a poškozenými po této pro mě nepochopitelné události. Je mi velmi smutno, prosím, držme při sobě,“ uvedl primátor Josef Bělica.

Opava: Minutu ticha, prosíme

Vedení města prosí pořadatele akcí, aby je zahájili minutou ticha. Tu bude držet třeba Slezské divadlo či organizátoři vánočních trhů. Pietní místo vzniklo u budovy Slezské univerzity na Bezručově náměstí. „Tento tragický útok asi každého z nás velmi silně zasáhl. Vůbec si nedokážeme představit, jak se musí cítit pozůstalí, kteří místo příprav na nejkrásnější svátky roku zažívají nejhorší a nejbolestivější okamžiky života,“ řekl primátor Tomáš Navrátil.

Frýdek-Místek: Bez adventního městečka

Z důvodu státního smutku neproběhne kulturní a doprovodný program na náměstí Svobody v Místku. Vánoční trhy budou probíhat v omezeném režimu.

V poledne se rozezní zvony a minutou ticha bude společně uctěna památka obětí. „Cítím hluboký smutek. Vyjadřuji co nejhlubší soustrast s pozůstalými a přeji všem sílu zraněným,“ sdělil primátor Petr Korč.

Karviná: Pieta na zámku

Přímo před karvinským zámkem Fryštát bylo zřízeno pietní místo za oběti šíleného střelce. „Upřímnou soustrast všem pozůstalým obětí. Upřímně lituji všech, kteří si museli projít tímto hrůzným činem,“ vzkázal primátor Jan Wolf.

Bohumín: Rušíme ohňostroj

Na Štědrý den měl v Bohumíně burácet ohňostroj, namísto něj se lidé pouze v tiché vzpomínce setkají na centrálním náměstí. „Pozůstalým po obětech této obrovské a nesmyslné tragédie chceme vyjádřit hlubokou soustrast. S ohledem na tragédii, památku obětí a jejich rodiny upravujeme program vánočního setkání,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha s tím, že se město s organizátory ohňostroje akci ruší.

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Zobrazit celý online

Video
Video se připravuje ...

Jak zvládat podobné situace, jako byla střelba na univerzitě? V Epicentru odpovídal odborník Vymětal. Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
45 fotografií