Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Než vešel dovnitř, zastřelil dívku na ulici! Svědek natočil masového vraha a křičel na něj při střelbě

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. prosince 2023
10:25
Autor: Pavlína Horáková, simao - 
22. prosince 2023
09:59

Nejtragičtější masová střelba v novodobé historii Česka. Dvacetičtyřletý střelec zavraždil 14 lidí, 25 osob zranil, z toho 10 těžce. V Epicentru na Blesk.cz jsme dnes vyzpovídali reportéra Aktu.cz Jiřího Formana, který byl jedním z prvních svědků a natočil střelce na střeše budovy filozofické fakulty. V momentě, kdy se snažili z budovy uprchnout další lidé, stál masový vrah na ochozu – Forman popsal infarktové chvíle, kdy na vraha křičel, ať střílí jejich směrem, a snažil se odvést jeho pozornost.

Sám o sobě říká, že dlouhodobě sleduje dobrou práci policie. Jiří Forman byl jedním z prvních, kdo dorazili před budovu Filozofické fakulty.

„Nebyl jsem úplně daleko od filozofické fakulty, když se ozval první výstřel, to je, když ten střelec šel vlastně dovnitř a zastřelil holčinu přímo na ulici,“ popisuje Forman.

„On, než vešel dovnitř, tak zastřelil holčinu na ulici, ta holka tam prostě ležela na té ulici, což je absolutně strašné. To byl první moment, kdy ty lidi úplně zkoprněli a místo toho, aby utíkali z toho místa, nevěřili tomu, nebyli schopní tomu uvěřit,“ popisuje Forman.

Pomáhal s evakuací prchajících studentů

Na místě pomáhal s evakuací. „Když jsem přišel na to místo, tak už tam byli hlídky kriminalistů v civilu, které se snažily ty lidi přesvědčit, ať jdou z toho místa. Pak tam začaly postupně najíždět hlídky. Já jsem pomáhal s tou evakuací, protože to bylo to sice strašné, ale já jsem nějakým způsobem na tyhle věci cvičený. Čím víc trénujete, čím víc se připravujete na to, že to může přijít, tak tím méně vás to otupí,“ popsal pocity ze čtvrtečního nebývalého dramatu.

„Pomáhal jsem těm lidem, kriminalistům, s tou evakuací, pak se tam nějak odkláněla auta, protože ti policisté měli hromadu práce. Chtěli okamžitě toho střelce zneškodnit, věděli, že se střílí uvnitř, všechny ty hlídky se snažily toho pachatele (...), toho střelce najít uvnitř a myslím si, že to naprosto správný postup. Nikdo nepočítal s tím, že ten útočník může vylézt na střechu, že ten útok byl tak sofistikovaně připravený, že prostě mohl utéct na střechu,“ pokračoval ve studiu Blesku Forman.

„My, když jsme evokuovali ty lidi směrem k Rudolfinu, tak já jsem byl schován s tím kriminalistou na rohu u budovy Rudolfina a viděli jsme, že je na střeše a jak je patrné z toho videa, tak jsme prostě těm policistům policejní vysílačkou na operační udávali pohyb toho střelce,“ popsal Forman.

Video  Hrdinný zásah policie proti střelci z filozofické fakulty: Takhle po něm šla policie na střeše školy!  - Aktu.cz - Jiří Forman, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Křičeli na vraha, aby upoutali pozornost

S policistou, se kterým byl ve krytu, je svedla na jedno místo náhoda a to, že z místa odváděli studenty. „My jsme oba stáli tady za rohem, další policista byl krytý tady, tady normálně chodili lidi, na které jsme křičeli, ať samozřejmě zmizí, protože jsme viděli toho střelce,“ popisoval Forman.

„Když jsem viděl, že studenti utíkají z budovy té fakulty, a viděl jsem, že ten střelec po nich střílí, že střílí po policistech, kteří neměli šanci ho vidět, protože stáli moc blízko té budovy a on, jak byl nahoře, tak měl fakt výbornou střeleckou pozici, tak jsem samozřejmě na něj začal křičet, ať střílí mým směrem, protože jak je vidět, my jsme byli fakt docela dobře krytí,“ líčí Forman drama v centru Prahy.

„Pozoroval jsem ho díky tomu, že jsem měl venku jenom telefon a koukal jsem se na displeji toho telefonu. To je taky důvod, proč to mám celé natočené. My jsme vlastně s tím policistou kontrolovali ten jeho pohyb přes telefon, aniž bychom vykukovali. Já jsem vylezl jenom na chvíli, abych na sebe upoutal pozornost, aby ti lidé, kteří utíkali z fakulty, měli alespoň nějakou minimální šanci dostat se do nějakého krytu a pryč bez toho, aby na ně střílel,“ říká ke svému hrdinskému činu.

Střelec si byl jistý... Nakonec obrátil zbraň proti sobě

„Na konci toho vida to bylo vidět, že ten střelec se vlastně odkryl, když se postavil. Což svědčí o tom, že si byl strašně jistý tím, že na něj nikdo nemůže. Podle mě to měl i v té hlavě nastavené, že já jsem tady král, já jsem vysoko, trhněte si všichni nohou, já si budu dělat, co chci,“ míní Forman.

On sám měl s sebou legálně drženou zbraň. Přítomný policista tím, že začal střílet, „tak asi pravděpodobně narušil nějak psychiku, ten mód, který měl střelec“, podotýká Forman. „Ten člověk si myslel, že už se blíží konec a zastřelil se sám, protože určitě nechtěl čelit následkům svých činů. To určitě donutilo toho střelce k tomu, že se zastřelil, to, že někdo opětoval tu střelbu,“ pokračuje Forman.

„Je to něco strašného,“ říká Forman. „Já jsem tyhle věci viděl v zahraničí. Sám jsem přežil teroristický útok Tálibánu na hotel, kde jsme byli ubytovaní v Afghánistánu. Ale bohužel je to v Čechách a je potřeba s tou informací pracovat. Je to v České republice, může se stát kdykoliv znovu, není to jenom o tom, že tady ukazujeme záběry nějakého střelce, které jsou samozřejmě otřesné. Je potřeba si říct, že tohle může nastat kdykoliv znovu a je potřeba udělat maximum pro to, aby se tohle nemohlo stát,“ apeluje Forman.

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa