Jak napovídá už název i první ukázka, film je od začátku až do konce bytostně spjatý s naší zemí. A je tak jasné, že přinejmenším pro Čechy půjde o velkou událost. Nestává se přece často, aby se Hollywood takovou měrou věnoval právě naší zemičce. Naposledy se o nás podobně mluvilo snad jen u příležitosti filmů Gray Man a Vyproštění 2, které se ale v Praze „jen“ natáčely…

Každopádně film Kosmonaut z Čech vznikl podle knihy českého spisovatele žijícího v USA Jaroslava Kalfaře (35), jenž bývá označován za novodobého Milana Kunderu (†94)! Příběh, jehož anglický název je Spaceman of Bohemia, pojednává o astronautovi Jakubu Procházkovi, který po návratu z půlroční mise u okraje Sluneční soustavy zjišťuje, že jeho manželství na Zemi s chotí Lenkou je víceméně v troskách.

Žádná řachanda

„Původně to byla jen povídka, kterou jsem napsal v posledním ročníku vysoké školy. O astronautovi, který uvázl na oběžné dráze, a jeho žena mu zavolala, že žádá o rozvod,“ řekl Kalfař Netflixu. Později ale příběh rozšiřoval až na celý román, z nějž mohl vzniknout celovečerní film.

Jakubu Procházkovi v něm bude s napravováním vztahu pomáhat podivné mimozemské stvoření, které nalezne v útrobách své lodi – pavouk Hanuš. Jak první ukázka naznačuje, oproti očekávání nepůjde o komedii, ale vážné drama s trochou filozofování i připomínkou časů studené války.

Za 890 milionů

Plnohodnotný trailer, který poodhalí víc z filmu – natáčel se mj. v Praze, Mariánských Lázních, Černošicích a v Bystřici –, by měl následovat velmi brzy. Film s rozpočtem 40 milionů dolarů (890 milionů korun) byl dokončen už v červenci 2021 a měl mít premiéru letos v létě. Ta ale byla kvůli stávce scenáristů a herců odložena.

Hvězdy, kam se podíváš

Sandler nebude jedinou přední hollywoodskou personou, která se ve filmu mihne či v něm zastává důležitou roli. Jeho ženu Lenku ztvární Carey Mulliganová (38, Velký Gatsby), pavouka Hanuše namluvil Paul Dano (39, Hádankář z posledního Batmana), v menší roli se objeví také Kunal Nayyar (42, Rajesh z Teorie velkého třesku), na režisérskou stoličku usedl Johan Renck (57, minisérie Černobyl). A celý tento projekt produkoval herec a tanečník Channing Tatum (42, Bez kalhot)!

Video
Video se připravuje ...

Putin zabavuje evropské firmy. Trumpova kandidatura v ohrožení. A Depardieu opět v Praze. Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
63 fotografií