Obsah filmu Vyproštění 2

Australský specialista na špinavou práci Rake (Chris Hemsworth) jen tak tak přežil události z prvního filmu a teď dostane nový úkol, při kterém půjde o život: má zachránit zbědovanou rodinu nemilosrdného gruzínského gangstera z vězení, kde její členy drží.

Obsazení filmu Vyproštění 2

Herci Postavy
Chris Hemsworth Tyler Rake, bývalý australský příslušník SAS
Golshifteh Farahani Nik Kahn, žoldák a Tylerova parťačka
Adam Bessa Yaz Kahn, člen týmu Nik
Olga Kurylenko Mia
Tinatin Dalakišvili Ketevan
Andro Jafaridze Sandro
Miriam a Marta Kovziashvili Nina
Daniel Bernhardt Konstantine
Tornike Gogrichiani Zurab
Levan Saginašvili Vachtang
George Lasha Sergo
Idris Elba neuvedeno

Chris Hemsworth - Tyler Rake

Australský herec se narodil 11. srpna 1983 v Melbourne v Austrálii. Celosvětové uznání si získal ztvárněním boha hromu Thora ve filmech Marvel Cinematic Universe (MCU). Hemsworth debutoval jako Thor ve filmu "Thor" v roce 2011 a poté si tuto roli zopakoval v několika filmech MCU, včetně série "The Avengers" a "Thor: Ragnarok" (2017). Hemsworth je známý svou vysokou postavou a impozantním tělesným vzhledem a za ztvárnění Thora si vysloužil chválu za ztělesnění síly a charismatu této postavy.

Předtím, než prorazil jako Thor, se Hemsworth objevil v australských televizních pořadech jako "Home and Away" a "Dancing with the Stars Australia". Svou hereckou všestrannost prokázal i tím, že se ujal různých rolí mimo žánr superhrdinů. Hrál například ve filmech jako "Rush" (2013), "Sněhurka a lovec" (2012) a "Blackhat" (2015).

Hemsworthův přirozený šarm a komediální načasování se projevily v akčních komediích, jako jsou "Krotitelé duchů" (2016) a "Muži v černém": (2019). Za své výkony získal uznání kritiky, včetně nominace na cenu BAFTA za roli ve filmu "Rush" a chvály za své komediální schopnosti ve filmech jako "Thor: Ragnarok". Hemsworth je uznáván nejen pro svůj herecký talent, ale také obdivován pro svou oddanost fyzické kondici, kdy často podstupuje intenzivní trénink, aby si udržel svalnatou postavu pro role, jako je Thor.

Mimo filmové plátno je Hemsworth známý svou filantropií a zapojením do různých charitativních akcí, včetně organizací zaměřených na ochranu životního prostředí a zdraví dětí.

Golshifteh Farahani - Nik Kahn

Narozena 10. července 1983, profesně známá jako Golshifteh Farahani, je íránská a francouzská herečka. Je známá díky účinkování ve filmech M jako matka (2006), Tělo lži (2008), O Elly (2009), Kámen trpělivosti (2012), Paterson (2016), Dívky slunce (2018) a Extrakce (2020).

Za film Kámen trpělivosti byla v roce 2014 nominována na cenu pro nejslibnější herečku v rámci udílení cen César. Farahani se narodila v íránském Teheránu. Je dcerou Behzada Farahaniho, divadelního režiséra a herce, a Fahimeh Rahim Nia. Její sestrou je herečka Shaghayegh Farahani. Golshifteh začala studovat hudbu a hru na klavír v pěti letech a později nastoupila do hudební školy v Teheránu.

Ve čtrnácti letech byla obsazena do hlavní role ve filmu Hruška režiséra Dariushe Mehrjui, za kterou získala Křišťálovou skálu pro nejlepší herečku v mezinárodní sekci 16. mezinárodního filmového festivalu Fajr v Teheránu. V letech 2020 a 2023 hrála v akčním filmu Extraction jako Nik Khan. Měla se objevit ve filmu režiséra Dariushe Mehrjui Rumiho Kimia, který bude natočen podle románu Saideh Ghodsové Kimia Khatoon.

Tinatin Dalakišvili - Ketevan

Gruzínská herečka a modelka, narodila se 2. února 1991 v Tbilisi a její jméno se z gruzínštiny překládá jako Sluneční paprsek.

Povoláním je zahradní architektka. Nemá žádné herecké vzdělání. V 17 letech zahájila kariéru modelky. Zahrála si v několika reklamách, kde si jí všimli gruzínští filmoví režiséři. Zahrála si také v několika krátkých filmech. V roce 2010 debutovala v celovečerním thrilleru Sezóna režiséra Data Borchkhadzeho.

První slávu jí přinesla role Lesji v romantické komedii Reza Gigineišviliho Láska s přízvukem. Dalakishvili se do projektu dostala téměř na poslední chvíli, protože původně měla Lesju hrát Oksana Akinshina. Ve filmu si jí všimla režisérka Anna Melikian, která za mladou herečkou osobně přiletěla na setkání do Gruzie.

V Melikianově filmu Hvězda hrála Tina hlavní roli. V zámoří se stala známou díky distribuci anglicky mluveného sci-fi/fantasy filmu Abigail, v němž Dalakišviliová hraje titulní roli.

Tornike Gogrichiani - Zurab

Gruzínský herec a režisér, narozený 31. října 1986 v Kutaisi v Gruzii. Svou hereckou kariéru zahájil jako student divadelní a filmové univerzity Šoty Rustaveliho.

Od roku 2007 aktivně působí jako divadelní a filmový herec. Jedna z jeho prvních divadelních rolí (Macbeth) mu vynesla několik ocenění (jako mužskému herci) na mezinárodních divadelních festivalech. V roce 2012 ztvárnil jednu z hlavních rolí ve filmu Zaza Rusadzes "Záhyb v mé dece". Film byl vybrán na 63. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Berlíně do sekce "Panorama" oficiálního programu.

V roce 2016 natočil svůj režijní debut (Andro) krátký film, který měl premiéru na 39. filmovém festivalu v Montpellier, poté byl uveden na několika mezinárodních filmových festivalech a získal hlavní cenu na festivalu krátkých filmů v Teheránu. Jeho druhý krátký film "Heatwave" vznikl v mezinárodní koprodukci mezi Gruzií a Chorvatskem.

Vyproštění 2 - kompletní informace o filmu

Poté, co sotva přežil události prvního filmu, se Rake vrací jako žoldák do další smrtící mise: záchrany manželky a dvou dětí nelítostného gruzínského gangstera z vězení, kde jsou drženi, aniž by něco spáchali. Denně se bojí o svoji budoucnost, jíž ve svých rukou svírá a škrtí bez ohledu na cokoli právě jejich otec a choť.

Jenže ani tentokrát nemá splnění úkolu právě hladký průběh. Rake a jeho tým si znovu sáhnou na dno svých sil. Pokračování jedničky snímku Vyproštění (Extraction, 2020), natočeného podle grafického románu s názvem Ciudad od Ande Parks, opět napsali Joe Russo a Anthony Russo, bratři stojící i za nejúspěšnějšími bitkami Avengers.

Režisér Sam Hargrave zamířil při natáčení do Česka, kde vznikla podstatná část snímku. „Točil jsem na hodně místech po celém světě, ale musím říct, že Česká republika byla jedním z těch nejlepších,“ řekl Hargrave v sobotu 10. června, kdy na vůbec první tuzemské velkolepé premiéře Netflixu poslal film v pražské Lucerně mezi diváky. „Praha a Česká republika jsou velmi krásné. Už teď vím, že se sem brzy vrátím,“ dodal. Přitom původně se mělo točit v Austrálii, ale tamní pravidla během pandemie covidu-19 byla příliš omezující.

Šéf agendy pro střední a východní Evropu ve společnosti Netflix Tomasz Dąbrowski se pak k chvále tuzemských filmařů a poděkování přidal. „Film je také výsledkem práce a přispění velkého týmu českých herců a štábu,“ řekl.

Celá premiéra probíhala v atmosféře nadšení a zábavy. Odrážela tak pocity, jaké čekají diváky po zhlédnutí akční jízdy s názvem Vyproštění 2? Můžeme to vzít jedním vrzem, jako vzal Hargrave scénář Joe Russoho. Je Vyproštění 2 akční béčko? Samozřejmě ano. Má filozofický přesah a oduševnělé sdělení? Samozřejmě ne. Tvůrci ale ani neměli ambici vytvořit film pro zlatý fond. Tenhle snímek slouží zásadnímu účelu filmu: pobavit diváky, nechat je relaxovat a užívat si každý záběr.

Chris Hemsworth je správně nezničitelný, padouši dostatečně suroví, pronásledované oběti křehké. Dojde i na chvilky dojetí a humorné okamžiky. Především je ale Vyproštění 2 prvotřídní akční jízdou, která připomíná žánrové pecky z 90. let.

Hargrave, sám zkušený kaskadér, moc dobře věděl, co je ještě možné, kam až lze zajít. Za pomoci kameramana Grega Baldiho pak servíruje jednotlivé scény tak, jako by byly natočeny v jednom nepřerušeném záběru. Divák má možnost absolvovat s hrdiny třeba celou cestu od vniknutí do vězeňské budovy až do místa určení, jako by stál přímo vedle nich nebo je následoval.

Bitky a ještě větší řežba, zbraně, výbuchy, honičky, krkolomné kousky... To všechno, co k podobným filmům patří, má najednou jako na dlani v jediné souvislé lince. Efekty, výtvarná stránka, výprava a hlavně vyprávění samotné, jsou pak o několik levelů výš, než nenaplněné sliby u průšvihu s názvem The Gray Man (2022), jenž byl nejvíce karikaturou.

Chris Hemsworth svého Tylera hraje se zručností, pohodlně usazený v poloze akčního hrdiny, který má také city a umí stejně zručně rozdávat rány jako hláškovat. Připomíná starou školu – Schwarzeneggera, Stalloneho, o něco mladšího Stathama. Už jsem říkal, že Vyproštění 2 je akční béčko? Ano, ale dle těch správných pravidel hry, která diváka baví.

Dvouhodinová záležitost, kterou slupnete jako malinu, aniž byste o ní byli nuceni hloubat. Vyproštění 2 nejspíš překonává i vlastní jedničku. „Reakce diváků na ni byly pozitivní. O to víc pod tlakem jsem se cítil, když jsme u vás točili dvojku. Ale moc nás to všechny bavilo a já českým divákům přeji, aby je bavilo na to koukat. Zkrátka, užijte si to,“ uzavřel Sam Hargrave pro Blesk.

Extraction (Vyproštění) je akční thriller, jehož první příběh vyšel na Netflixu 24. dubna 2020. Film režíroval Sam Hargrave a produkovali ho Joe Russo, Anthony Russo, Mike Larocca, Chris Hemsworth a Eric Gitter. Je natočen podle grafického románu "Ciudad", jehož autory jsou Ande Parks, Joe Russo, Anthony Russo a Fernando León González.

Film sleduje příběh Tylera Rakea, kterého hraje Chris Hemsworth, žoldáka na černém trhu a bývalého vojáka australského pluku speciálních leteckých služeb. Rake je najat, aby zachránil uneseného syna mezinárodního zločineckého bosse, který je držen v Dháce, hlavním městě Bangladéše. Když se Rake vydává na nebezpečnou misi, musí čelit mnoha překážkám, včetně ozbrojených zločinců, zkorumpovaných policistů a konkurenčních žoldáků.

Akční sekvence ve filmu Vyproštění jsou známé svou intenzitou a brutalitou, Rake se v nich účastní přestřelek, ručních soubojů a automobilových honiček. Film získal pozitivní recenze za akční choreografii a Hemsworthův výkon, i když někteří kritici poznamenali, že děj je poměrně jednoduchý a šablonovitý. Film Extraction si po svém uvedení získal značnou popularitu a rychle se stal jedním z nejsledovanějších původních filmů společnosti Netflix. Díky jeho úspěchu bylo ohlášeno pokračování, k němuž se jako scenárista vrátil Joe Russo.

Fotogalerie
35 fotografií
Video
Video se připravuje ...

Vyproštění 2: Nezničitelný Chris Hemsworth v akční jízdě jako z devadesátek Netflix, idh