Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf Pedagogické komory o společných záchodech pro děti i přeplněných třídách: Legislativní paskvil

Video se připravuje ...
Autor: jch, pah - 
30. srpna 2023
05:00

Jeden záchod pro 500 dětí, 34 žáků v jedné třídě či školky bez plotů. I to je součástí nové vyhlášky, která má platit od podzimu. Dohodly se na ní ministrestva školství, zdravotnictví a práce a socíálních věcí.  Mezi hlavní změny patří např. zrušení minimálního počtu metrů čtverečních na jedno dítě nebo škrtnutí minimálního počtu toalet na počet žáků. „Je to vlastně takový legislativní paskvil, který se přijímá zbytečně,“ říká o vyhlášce prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. V pořadu Epicentrum promluvil i o plánované stávkové pohotovosti učitelů či o tom, jak vyřešit dlouhodobě problémovou situaci s nedostatkem míst na středních školách.

Na školách by nově mohly být společné toalety pro dívky a chlapce. „Z té vyhlášky se to vyškrtlo, takže to znamená, že škola bude moci zřídit společné toalety pro dívky a chlapce. Pro zaměstnance ne, tam budou muset být nadále oddělené,“ dodává Radek Sárközi. „V zahraničí je proti tomu velký odpor zejména ze strany dívek. Zaznamenal jsem i dopis britskému premiérovi, že s tím dívky nesouhlasí.“ Podle Sárköziho dokonce dochází k šikaně a dívky se bojí chodit nejen na toalety, ale i do školy.

Podle prezidenta Pedagogické komory by měla být současná situace toalet na školách zachována, nevidí důvod ke změně. „Já si myslím, že ten standard by měl být zachován tak, jak je to teď, tedy oddělené toalety pro dívky a chlapce. A pokud tam někdo nechce chodit, právě proto, že je nebinární nebo třeba z nějakých jiných důvodů, tak tam může být samostatná toaleta pro ty ostatní.“ Problém v nové vyhlášce pak spatřuje právě ve vyškrtávání. „My jsme byli postaveni před hotovou věc a skutečně ta vyhláška vypadá šíleně. Ne, že se zmírňují hygienické standardy, ale bez náhrady se škrtají desítky věcí,“ kritizuje Radek Sárközi.

Situace z jara se bude opakovat

Prezident Pedagogické komory Radek Sárközi očekává, že situace z letošního jara, tedy nedostatek míst na středních školách, bude příští jaro podobná. „Já si myslím, že ty problémy budou podobné nebo stejné, protože kapacity gymnázií, o které je největší zájem, se nijak skokově nenavýší,“ hodnotí situaci Sárközi. „V Praze nebo ve Středočeském kraji se nedostali žáci v těch daných krajích a musí třeba zbytečně dojíždět. Obávám se, že se budou hlásit znovu na školy, na které se nedostali,“ dodává.

Video  Šéf Pedagogické komory: Vláda hodlá šetřit na dětech, je třeba se ozvat. Učitelé jsou připraveni stávkovat  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Kvalita vzdělávání v Česku podle Sárköziho klesne. Nedostatek míst ve školách se pak bude řešit maximální kapacitou, tedy 34 žáků v učebně. Kvůli tomu nově z vyhlášky mizí i minimální počet metrů čtverečních na žáka. „Kvalita prostě půjde dolů. Nedá se nic dělat. Mohou za to regionální politici, kteří povolili stavbu nových bytů, nových domů a nezajistili zároveň stavbu například nových mateřských škol, nových základních škol. Kraje třeba nezajistily ani střední školy,“ kritizuje situaci Sárközi.

Ministerstvo navíc podle Sárköziho v roce 2021 zrušilo povinnost sbírat data o žácích. Kraje tak nemají povinnost sbírat přesné údaje nejen o počtu studujících. „Ministerstvo školství teď nemá žádná data a ani já vám nemůžu říct přesná čísla za ty kraje. Obesílal jsem je, ale některé kraje odpověděly, některé neodpověděly, protože nemusí ta data vůbec sbírat,“ konstatuje prezident Pedagogické komory Sárközi.

paralenka ( 30. srpna 2023 08:21 )

V jedné věci se Sarkózi mýlí - na mnoha školách neexistují oddělené toalety pro zaměstnance, protože učily prakticky samé ženy! Mnozí kolegové to řeší tak, že po skončení přestávky lezou na ty klukovské, ale občas je to na zvracení, jak kluci dokážou zřídit záchody! Tohle musel vymyslet jen člověk s příznaky idiocie, vůbec se dívkám nedivím, je to nechutné hlavně pro ty dospívající! Chápu je, nebinární záchody ve mně budí nevolnost! Že tohle navrhla ženská, nemohu pochopit, madam Zajíčková!!! Těch 34 žáků mě až tak nebere, pamatuji, že jich bývalo až 40, 34 byla norma pro prvňáky!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa