Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Experti o Fialovu projevu: Mazání medu a spoléhání na vánoční atmosféru. Zdražování neskončí

Autor: Alena Hechtová - 
28. prosince 2023
05:00

Je opravdu Česko z nejhoršího venku? Zatímco ve vánočním projevu premiéra Petra Fialy (59, ODS) zazníval optimismus do dalšího roku, kritici, a nejen z řad opozice, situaci už tak růžově nevidí.

Premiér uvedl mimo jiné, že Česko má to nejhorší již za sebou. „Příští rok nabízí naději, že bude mnohem lepší než roky předcházející,“ řekl Fiala v úterý. Souhlasili s ním ale pouze jeho vládní koaliční partneři. „Dnešní vánoční projev Petra Fialy byl výborný. Energický a povzbuzující pro celou společnost. Pojďme to vzít i jako symbolický bod zlomu pro náladu v naší zemi,“ napsal na síti X ministr dopravy Martin Kupka (48, ODS).

Drahota nekončí

„Podle tohoto vánočního poselství nás příští rok čekají rekordní investice a růst mezd. Neinformovaný premiér asi neví, že v jeho vlastním rozpočtu klesají investice o 18 miliard korun a stovkám tisíc zaměstnanců čistá mzda kvůli činům jeho vlády klesne,“ reagovala vzápětí exministryně financí Alena Schillerová (59, ANO).

Jelínek: Mazání medu

A pochvala nezazněla ani z úst politologů. „Myslím, že on (premiér) spoléhal hlavně na vánoční atmosféru, do které napasoval projev mezi pohádky a romantické filmy. Snažil se, aby za každou cenu vypadal co nejpřívětivější, nejpozitivnější. Spoléhal na to, že v téhle atmosféře snadněji přijmeme takovéto mazání medu kolem,“ zhodnotil pro Blesk vystoupení Fialy politolog Lukáš Jelínek (50).

Politolog Jan Květina z Historického ústavu Adakemie věd považuje projev do značné míry za symbolické vyjádření způsobu vládnutí Fialova kabinetu. Uvedl to pro novinky.cz.

„Byl to dobře míněný záměr, jehož vyznění však bylo výrazně sníženo řadou nedotažených momentů. Jestliže měla být klíčovým poselstvím idea naděje, byl tento motiv přehlušen mnohdy až sveřepou snahou obhájit dosavadní i budoucí směřování vlády napříč různými tématy," míní Květina.

„Namísto toho, aby si předseda vlády zvolil jeden či dva společenské problémy, jejichž prostřednictvím by lidsky a konkrétně vyjádřil své hlavní sdělení, slyšeli jsme notně zrychleně přehlídku všeho možného, v čem to česká společnost i vláda měly těžké, aniž by mohl divák získat silný pocit, že ze strany premiéra dochází k přesvědčivé sebereflexi nebo že zamýšlená povzbudivá a soucitná slova mají potřebnou hloubku," doplnil.

Kovanda: Zdražování bude pokračovat

S obsahem projevu premiéra se neztotožnil ani ekonom Lukáš Kovanda (43). Odmítl například Fialův příslib, že příští rok skončí neustálé zdražování.

„To není pravda. Zdražování bude pokračovat, jen pomalejším tempem než letos nebo loni,“ uvedl ve své reakci.

Souhlasit se podle něj dá s premiérovou tezí, že se podařilo dostat pod kontrolu prudké zadlužování země. Jak však dodal, nelze přes to všechno ale tvrdit, že Česká republika začne mít příští rok po mnoha letech zdravé veřejné finance.

Video  Fiala ve vánočním projevu: To nejhorší máme za sebou! Přichází rok naděje.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 30. prosince 2023 14:10 )

je to tak, všechno se jim to nasčítá, ale oni věří že mediální realita to přehoupne.

jajas ( 30. prosince 2023 10:50 )

Jurečka dělá všchno pro to, aby ztrácel další voliče....a daří se mu to, protože lidi nejsou až tak hloupí, aby tomu vypasenému traktoristovi všechno promíjeli....a toto byl letošní vrchol ignorace celé té jeho podělané strany KDU-ČSL.... 👎

Jirik-ta ( 30. prosince 2023 09:34 )

29.01.2023 07:48

Jirik-ta ( 30. prosince 2023 09:22 )

Lidové úsloví říká „dej pozor ať sám sebe neobklíčíš, z toho se těžce probíjí“.

http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/roz­hovo­ry/4-z-5-lidi-chteji-aby-sel-Fiala-pryc-Jan-Veleba-take-Protoze-rok-2024-bude-jeste-horsi-748304
=================
A vítězství se dostavilo: jednotná fronta se postavila do čela.
Prezident + vláda + poslanecká sněmovna + senátoři
stejně jako v roce 1948 uchopili veškerou moc. Samozřejmě je plno jásotu:
Nastala doba "řeporyjsko-cemperovská".
Po roce a půl vláda skládala účty - zářná prosperita nastupuje, protože rok a půl je čas na otočení kormidla.
A volby nyní ukázaly, že národ je spokojen.
Volby byly už dávno: 8. a 9. října 2021

http­s://sk­ryta­prav­da.cz­/z-domova/1046-uprimna-gratulace-generalu-pavlovi-narodni-fronta-prebira-plnou-zodpovednost-za-vedeni-statu

Jirik-ta ( 30. prosince 2023 09:20 )

stejně si nepomůžou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa