Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala ve vánočním projevu: To nejhorší máme za sebou! Jen marketingové fráze, hodnotí Havlíček

Aktualizováno -
27. prosince 2023
06:57
Autor: Mii, ČTK - 
26. prosince 2023
19:51

Přichází rok naděje, to nejhorší máme za sebou. Ve vánočním projevu k národu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Dříve k veřejnosti mluvil 1. ledna, pro změnu termínu se rozhodl kvůli tomu, že prezident Petr Pavel se rozhodl vrátit k tradici novoročních projevů. Fiala ve svém projevu nevynechal ani tragickou střelbu na Filozofické fakultě UK v Praze, podle něj byla brutální a neomluvitelná.

„Po celé Vánoce jsme byli v myšlenkách s rodinami, blízkými a přáteli těch, kteří byli tímto útokem zasaženi. Modlili jsme se za oběti a za brzké uzdravení všech zraněných, a taky za sílu pro všechny pozůstalé. Pro řadu lidí to byly ty nejsmutnější Vánoce,“ řekl Fiala k tragédii, která se odehrála těsně před Vánoci v Praze. Chladnokrevný vrah zastřelil na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 13 osob, dalších 25 zranil. Ještě před ním zabil svého otce a v Klánovickém lese muže a 2měsíční miminko.

„Přesto právě vánoční čas, kdy si připomínáme narození Ježíše Krista, nám po celá staletí dodává naději. Lidé přes všechny tragédie věří, že síla dobra dokáže porazit zlo. Že po těžkých časech přijdou lepší chvíle,“ konstatoval předseda vlády.

Fiala: Chtěl bych vám poděkovat

Hlavní téma projevu ovšem byla rekapitulace roku a výhled. Fiala přiznal, že šíření nemoci covid-19 a pak energetická krize a migrační vlna spojená s válkou na Ukrajině byly pro vládu náročné. „Mnohem těžší však bylo toto období pro vás. Pro občany naší země, kteří jste se najednou museli vyrovnávat s tím, že vám inflace bere hodně vašich výdělků a úspor. Nebo s tím, že doma musíte šetřit s energiemi více, než jste byli zvyklí v minulosti,“ uvedl předseda vláda.

Video  Fiala ve vánočním projevu: To nejhorší máme za sebou! Přichází rok naděje  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Podle Fialy žijeme ve světě, který je mnohem méně předvídatelný. Bere nám jistoty a přináší nové hrozby. „Válečné konflikty, ale i tragédie, k níž došlo 21. prosince v Praze, nám to bolestně připomínají (…) Já osobně i moje vláda si to uvědomujeme,“ řekl šéf ODS a hned navázal: „Chtěl bych vám poděkovat za to, jak jste se s tím vším dokázali vyrovnat. I díky tomu jsme ty největší výzvy a krize společně zvládli.“

Pozitivní vyhlídky pro Česko

Následně řekl, že chce mluvit hlavně o naději. „O naději, že příští rok už bude mnohem lepší,“ věří Fiala. V tomto kontextu vyjmenoval, že očekává pokles inflace, díky které porostou reálné mzdy, což by se mělo pozitivně projevit na rozpočtech domácností. Také veřejné finance se mají uzdravit díky konsolidačnímu balíčku, díky kterému by měl klesnout deficit rozpočtu. Zmínil i investice státu do energetiky a dopravní infrastruktury, Češi se mají dočkat rekordního počtu dálnic.

„Náš stát musí být efektivní, neutápět se v byrokracii a těžkopádnosti, ale poskytovat občanům kvalitní služby a chránit je před vnějšími nebezpečími. Dobrou zprávou je, že příští rok se díky digitalizaci významně posuneme k naplnění tohoto cíle,“ uvedl Fiala.

Neopomněl ani plánovou reformu penzí. „Dokončíme důchodovou reformu – a tím vším dáme perspektivu mladým lidem, že budou žít v prosperující společnosti s vysokou kvalitou života,“ slíbil Fiala, podle kterého je osvobozující, že už nemusí mluvit pouze o ohroženích a výzvách, ale i o dobrých příležitostech a pozitivních vyhlídkách pro Českou republiku.

Anketa

Líbil se vám vánoční projev premiéra Petra Fialy?

Ano
Ne

„Na závěr mi dovolte, abych vám všem popřál pokud možno klidný konec letošního roku, abyste ho strávili se svými blízkými, s přáteli, s těmi, které máte rádi. A přejme si, abychom žili v bezpečnějším světě. To vám přeji a samozřejmě také hodně štěstí, zdraví, radosti a spokojenosti. Do roku 2024 můžeme a musíme hledět s optimismem. To nám všem dodává sílu a naději,“ zakončil svůj projev předseda vlády.

Politolog: Atmosférická výplň mezi zprávami a pohádkou

Fialovi koaliční kolegové projev chválí. „Premiér Fiala popsal problémy naší země a nelakoval na růžovo. Projev obsahoval vizi, představení řešení i optimistický výhled do budoucna. Jeho klid, věcnost a slušnost jsou vlastnosti, které naši zemi spojují ve vánočním čase ovlivněném obrovskou tragédií,“ zhodnotila ho šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Přichází rok naděje! Díky,“ ocenil slova premiéra ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). „Oproti jiným byl tento projev chudší na vize, politické cíle a návrhy řešení, o to víc ale obsahoval klidu, upřímnosti, lidskosti a naděje... A to bylo přesně to, co jsme po uplynulém roce (a po jeho tragickém závěru) potřebovali slyšet...“ reagoval europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Ministr vnitra a předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan ocenil, že Fiala nabídl lidem „vyvážený mix popisu aktuální situace a reálných problémů Česka a naděje, že v řadě ohledů se stav naší země zlepšuje a bude zlepšovat“. „Byl to projev realistický, vyvážený a velmi lidský,“ napsal  Rakušan.

Politolog Lukáš Jelínek konstatoval, že „jako atmosférická výplň mezi zprávami a pohádkou Fialův projev ušel.“ „Kdo na rozdíl ode mne čekal bilanci, konkrétní plány nebo sebekritiku, musel být zklamán. O Vánocích na to ale stejně má náladu málokdo. Vlastně pořád nechápu, proč se nám musí politici o svátcích takto vnucovat,“ uvedl Jelínek.

Fiala měl připustit, co vláda nezvládla, míní Havlíček

To místopředseda ANO Karel Havlíček byl kritický. „Potvrdil v něm (Fiala v projevu, pozn. red.), že největší problém této vlády není to, že má tragické výsledky, ale to, že si to nechtějí připustit,“ sdělil Havlíček. Důsledkem pak je, že nelze čekat zásadní zlepšení, doplnil.

Fiala měl podle Havlíčka připustit, co vláda nezvládla, a sdělit, co udělá, aby to napravila. „Místo toho se budou chytat každého stébla a s pomocí marketingových frází vysvětlovat, jak dobře vše ustáli a jaké světlé zítřky nás s nimi čekají,“ uvedl. Pozitivně vnímá Havlíček to, že Fiala „snad poprvé“ poděkoval lidem za to, jak se dokážou vyrovnat s problémy.

Také šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová slova Fialy rozporovala. „Podle vánočního poselství Petra Fialy nás příští rok čekají rekordní investice a růst mezd. Neinformovaný premiér asi neví, že v jeho vlastním rozpočtu investice klesají o 18 miliard Kč a stovkám tisíc zaměstnanců čistá výplata kvůli činům jeho vlády klesne. Přeji nám všem v příštím roce méně chybných kroků špatné vlády,“ napsala Schillerová na síti X.

pindal ( 6. ledna 2024 15:28 )

Kdyby bylo nejhůř a přišel by o funkci,pohodlně se uživí jako sňatkový podvodník.Když mu ty lži žere většina národa,tak sňatkového podvodníka zvládne levou zadní. 😃

donypan ( 1. ledna 2024 13:01 )

To nejhorší pane Nutelo budeme mít za sebou až ta vaše sebranka zmizí z politické scény.

Jirik-ta ( 31. prosince 2023 06:38 )

tak, na věčné časy a nikdy jinak

Jirik-ta ( 31. prosince 2023 06:37 )

nijak, on je privilegovaný

Jirik-ta ( 30. prosince 2023 15:48 )

Lidové úsloví říká „dej pozor ať sám sebe neobklíčíš, z toho se těžce probíjí“.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa