Velká část turistů zamíří na konci roku tradičně do Prahy. Podle odhadu městské firmy Prague City Tourism (PCT) během adventu dorazilo do hlavního města na 650 000 turistů. „Na silvestra odhadujeme, že přijede 90 000 návštěvníků, zejména z Německa, dalších sousedních zemí, Itálie, Španělska, Velké Británie, ale také z USA,“ uvedla mluvčí PCT Klára Janderová. Praha je podle ní oblíbenou silvestrovskou destinací rovněž pro turisty z Asie. Během adventu v roce před pandemií covidu-19 navštívilo Prahu na 700 000 turistů a v roce 2022, tedy po pandemii koronaviru, to bylo 609 000 turistů.

Tomu odpovídá i obsazenost hotelů a dalších ubytovacích zařízení v metropoli. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka by podle současných údajů mělo být obsazeno kolem 85 procent kapacit. „Řada hotelů je zcela vyprodána,“ podotkl Stárek. Podle něj spíš než na přesné lokalitě v Praze záleží na třídě hotelu, přičemž stoupá zájem o vyšší třídy. Hodně zaplněné budou podle Stárka i další ubytování po celém Česku. „Například na horách už je téměř plno,“ uvedl.

Hotely byly plné

Vysokou zaplněnost tuzemských ubytování předpovídala i prognóza agentury Czech Tourism, která vycházela z analýzy společnosti Data Rhymes založené na datech ze začátku prosince na Booking.com. Podle tehdejších údajů mělo být během Vánoc v celé ČR obsazeno až 97 procent kapacit tuzemských ubytovacích zařízení. Přesná čísla ještě agentura za vánoční období nemá k dispozici. Lze sice očekávat, že některé rezervace byly před Vánocemi změněny, i tak by ovšem letošní návštěvnost ČR mohla být vyšší než o rok dříve. Loni bylo v celém Česku obsazeno o Vánocích 78,5 procenta ubytovacích kapacit.

Na Silvestra byly odhady v prognóze o něco nižší. Hotely a další ubytování po celém Česku měly být v závěru roku naplněny ze 73 procent. Loni byla obsazenost ubytování po celé zemí na 66,5 procenta. Jde však o údaje ze začátku prosince. Například v Praze je už nyní obsazeno více hotelů, než ukazovala čísla na začátku měsíce.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční strom na Staroměstském náměstí, 2023. Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
61 fotografií