Kuriózní případ vraždy kutnohorského léčitele a vůdce sekty Richarda Š. zaměstnává pražský městský soud už bezmála rok. Podle obžaloby se vraždy dopustila Magdalena Š., jíž při tom měla asistovat učitelka v důchodu Irena S. (66), léčitel si měl tyto ženy vybrat, aby jej na jeho vlastní žádost sprovodily ze světa. Richard Š. jim namluvil, že když jej uspí a přeřežou mu tepny, odejde do ráje, a jeho tělo dokonce samo zmizí. Obě ženy, kterými Richard Š. léta intenzivně manipuloval, jeho slovům uvěřily a v říjnu minulého roku jej v bytě na pražských Hájích usmrtily. Když tělo nezmizelo, šly se udat na policii.

Soudní řízení s Magdalenou Š. a Irenou S. probíhá od začátku letošního roku. Za tu dobu u soudu zazněla celá řada doslova šílených svědectví o tom, co vše se v sektě odehrávalo a jak její vůdce uplatňoval svou moc. V listopadu pak středočeští kriminalisté obvinili dalších šest členů podivného společenství, kteří se měli účastnit bolestivého rituálu, v jehož důsledku přišel o život jeden z jeho členů.

Soud si k složitému případu jako znalce přivolal jednoho z předních českých religionistů, Zdeňka Vojtíška. Ten na přímou otázku, zda si myslí, že se v případě zemřelého „gurua“ Richarda jednalo o sektu, nebyl na pochybách. „Podle toho, co tím rozumí normální lidé, tak určitě ano,“ vysvětlil. Dle něj si kolem sebe vytvořil určitou autoritu, s níž pak působil na druhé. Dokázal jim nabourat racionální myšlení a přesvědčit je, aby mu byli oddáni. Z toho důvodu pak docházelo k nejrůznějším zvěrstvům, jako například, když si jeden z jeho následovníků dobrovolně uřízl malíčky na nohou.

Nový začátek?

Irena S., na níž obžaloba pohlíží jako na spolupachatelku, byla z vazby propuštěna už v lednu letošního roku. Koncem září byla pak na svobodu propuštěna i zubařka Magdalena. Ta si nyní podle všeho hledá cestu do nového života. Facebooková stránka Spravedlnost pro Magdalenu, která Magdaleně v soudním řízení vyjadřuje podporu, přinesla zprávu o tom, že se chystá znovuotevření její zubní ordinace.

„Milí pacienti, rádi bychom vás informovali, že Mddr. Š. bude obnovovat provoz své zubní ordinace. Objednat se můžete prostřednictvím emailu. Postupně budou zprovozněny další možnosti objednání. Přejeme vám hezké svátky,“ stojí ve zprávě, která se na facebookové stránce objevila den po Štědrém dni.

Magdalena působila jako zubařka v Kutné Hoře od roku 2018. U soudu vypověděla, že se tak stalo kvůli nátlaku léčitele Richarda: „Když jsem chtěla do Prahy do práce, Richard mi to zakázal a řekl, ať si otevřu ordinaci sama na sebe. Na pracoviště v Kutné Hoře jsem se dostala pod jeho dohledem. Když jsem vyjadřovala obavy, tak nějak mi vyhrožoval, že si mám dělat, co chci, ale mám zapomenout na jeho podporu. Nechtělo se mi, protože jsem na Moravě měla nemocnou babičku.“

Advokát: Jde to

Ač se to může zdát zvláštní, zákon takový postup ani lékařce souzené za vraždu nezakazuje. „V této chvíli výkonu profesní činnosti nic nebrání. Je zde prostor pro lékařskou komoru, která by se k tomu mohla postavit. Obecně mohu říci, že soud může jako trest uložit zákaz profesní činnosti až v rámci rozsudku,“ vysvětlil pro Blesk advokát Jan Černý.

Otevírací doba od čtyř do desíti

Podle svědectví jejích bývalých pacientů Magdalena v práci podávala leckdy téměř nadlidské výkony a pracovala i osmnáct hodin v kuse. Kutnohorský deník v říjnu minulého roku mluvil s jednou z jejích pacientek, která si pochvalovala rozsáhlou otevírací dobu: „Vozila jsem k ní sousedku na čtvrtou ráno. Ta si to pochvalovala, že si vyšetření odbude hned ráno, kdy stejně nemůže spát,“ uvedla seniorka. Ordinační doba podle ní končila ve 22 hodin.

Magdalenini pacienti, kteří u soudu byli slyšeni jako svědci, dokonce popsali, že do práce chodila s modřinami: „Ve tváři měla obrovské modřiny, sám jsem párkrát dostal přes držku a přesně takhle to vypadalo. Podlitiny byly přes obě dvě oči, byly modré, černé, všechny barvy, co si dokážete představit, od půlky čela až k nosu. Nemohl jsem se jí podívat do očí, nechtěl jsem tam ani být,“ vylíčil jeden z nich. Podle něj se v čekárně dokonce proslýchalo, že Magdalenu někdo týrá.

Ženám za vraždu hrozí 12-20 let za mřížemi. Státní zástupkyně Jana Murínová již dříve uvedla, že pro učitelku Irenu bude požadovat trest při samé spodní hranici trestní sazby. Pro zubařku Magdalenu navrhuje trest v dolní polovině této sazby, tedy mezi 12 a 16. Polehčujícími okolnostmi jsou podle ní manipulativní jednání poškozeného a manipulování obviněných. Obhajoba usiluje o to, aby byl čin překvalifikován na zabití.

Video
Video se připravuje ...

Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Fotogalerie
61 fotografií