Prakticky od zveřejnění tragédie, která se stala před necelými 14 dny v Klánovickém lese, chtěla veřejnost pomáhat. Sbírka pro pozůstalé vznikla na Štědrý den. „Jako komunita a přátelé rodiny z Klánovic chceme vyjádřit solidaritu s rodinou, která přišla o otce a malou dcerku. Tato tragická událost zasáhla celou společnost a ještě dlouho jí bude rezonovat. Myslíme na vás a nikdy nezapomeneme…“ uvedla Lucie Mattnerová, která je uvedena jako autorka sbírky. Dle informací ke sbírce budou finanční prostředky použity na terapie a další potřeby rodiny pozůstalých.

A od chvíle, kdy byla sbírka zveřejněna, proudí na její konto peníze v podstatě každou minutou. Někdy je to pár stokorun, jindy i tisícovky a lidé také přidávají kondolence nebo alespoň povzbudivé vzkazy. „Nejsou slova, která by vám pomohla překonat bolest. Přeji vám hodně sil,“ napsala ke svému příspěvku Lenka. „Jste kousek od nás, hodně to mě i naši rodinu psychicky zasáhlo,“ svěřil se Michal. S takovou podporou nepočítali pozůstalí ani ve skrytu duše. „Je neskutečné, jak jsou lidé soucitní a solidární,“ řekla k prozatím vybrané částce sestra zastřeleného muže. V úterý večer bylo na sbírkovém kontu 8,8 milionů, na které se složilo téměř 11 tisíc dárců.

V polovině prosince šokovala veřejnost zpráva, že v Klánovickém lese tehdy neznámý vrah zastřelil muže a jeho dvouměsíční dcerku v kočárku. Nikdo nechápal, proč muselo k takové tragédii dojít. Veřejnost ale byla o pár dní později v šoku ještě mnohem víc. To když šílený střelec David K. zaútočil na filozofické fakultě Univerzity Karlovy na své spolužáky. Čtrnáct jich zastřelil, dalších 24 zranil a některé velmi vážně. Na konci svého běsnění obrátil zbraň proti sobě a zastřelil se. Policie následně uvedla, že David K. vraždil i v Klánovickém lese. A na svědomí má i smrt svého otce.

Nejen u Karolina, ale prakticky u všech univerzit v celé zemi vznikla pietní místa, kam lidé nosí svíčky a květiny. Přicházeli nejen den po tragédii, ale i na Štědrý den a jinak tomu nebylo ani po oba vánoční svátky.

Video
Video se připravuje ...

Růže za oběti i jedna pro vraha: Emotivní moment mše ve sv. Vítu ČTK/Blesk Zprávy

Fotogalerie
72 fotografií