Stejně jako všichni ostatní se o „zázračném“ léčiteli dozvěděla od kamarádky: „Seznámila nás kolegyně, která k němu chodila na léčení. Domnívala jsem se, že by mi mohl pomoct. Ta sezení s ním byla naprosto korektní. Přijela jsem tam a on na mně nějak působil. Cítila jsem se dobře, mluvila jsem o tom s kamarádkami a začali jsme jezdit ve třech,“ uvedla svědkyně. Časem jí ale léčitel dával najevo, že je mu blíže, než jiné pacientky.

Léčebná sezení Jana J. popsala víceméně stejně jako všichni ostatní svědci, až na jeden hrozivý detail. „Chodili jsme jedna po druhé. Zpočátku se na mě díval skrz brýle, potom se mi ale napřímo díval do očí bez brýlí, měla jsem při tom velmi nepříjemné a palčivé pocity, ale přesto jsem nemohla odtrhnout oči. Když jsem to o několik let později probírala se svou lékařkou, tak říkala, že mohlo dojít k hypnóze,“ popsala. Později doplnila, že ji při tomto pohledu dokonce pálily oči, přesto ale nedokázala pohledem uhnout.

U Richarda v Kutné Hoře trávila čím dál tím víc času, až podle svých slov prakticky byla jen v práci, nebo u léčitele v ložnici. „Od jisté chvíle mě velmi omezoval, odtrhával mě od rodiny a oni si toho všimli. V podstatě jsem jen chodila do práce, nebo jsem s ním byla v té ložnici. Říkal mi, i co mám jíst, určitou dobu jsem mohla jíst jen suché rohlíky se směsí z jater a majoránky,“ popsala svědkyně společné soužití.

Dvě partnerky pod jednou střechou

V léčitelově příbytku ale současně žila i Olga P. se svou dcerou, kterou léčitel také považoval za svou družku. Richard si tedy v bytě střežil hned dvě milenky najednou. Podle slov Jany J. to ale nikdy nezpůsobilo žádné rozpory.

Video
Video se připravuje ...

Zubařka Magdalena Š. přichází k soudu. (4. května 2023) Daniel Šesták

Já s nimi moc do kontaktu nepřišla, ony byly buď venku, nebo zavřené v pokoji. Je to už šestnáct let a moc si to nevybavuji, ale rozhodně to probíhalo s respektem a v klidu,“ popsala společné soužití. Richard podle ní z této polygamie také dokázal patřičně těžit: „Ony fungovaly v podstatě jako samostatné jednotky a současně se o Richarda staraly. Platily jsme mu snad úplně všechny výdaje, možná mě dvakrát pozval do kina. Vždy když dokončil práci, tak se musel úplně vyšůrovat obývák, protože tam byli cizí lidi, na tom jsem se podílela i já.“

Soužití ale příliš dlouho nevydrželo. Svědkyně u soudu vysvětlila, že toho kvůli Richardovi moc nenaspala a u jejích blízkých začal léčitel budit podezření. „Ráno jsem musela brzo vstávat, abych stíhala do práce. On se ale potřeboval dobíjet sexem a já toho moc nenaspala. Nikdy ke mně nebyl agresivní, ale spíš majetnický a snažil se mě formovat do toho, že mu patřím. Jednou mu zavolala moje teta a pak mě podpořila, abych jej opustila,“ popsala svědkyně.

Vyhrožoval rakovinou slinivky

Ze dne na den se pak rozhodla odejít, což podle ní Richard těžce nesl, ještě několik měsíců potom se ji prý snažil kontaktovat, a dokonce jí adresoval i několik vyhrůžek. „Říkal mi, že na mě sešle rakovinu slinivky a tím, jak jsem věřila ze začátku, chodila jsem po různých vyšetřeních a až lékaři mi řekli, že jsem v pořádku. Jeho číslo jsem si pak zablokovala,“ uvedla Jana J.

Tím pro ni životní etapa s léčitelem byla definitivně uzavřena. Jana J. byla poslední svědkyní, kterou soud potřeboval vyslechnout. Nyní bude pro celý případ naprosto klíčový revizní znalecký posudek, který se buď přikloní na stranu znalců, kteří tvrdí, že zubařka Magdalena Š. (32) a pedagožka Irena S. (65) v době, kdy léčitele na jeho příkaz usmrtily, byly nepříčetné, nebo na stranu těch, kteří tvrdí opak. Ve hře je totiž obvinění z vraždy. Soud by závěry posudku měl znát v polovině prosince.

Fotogalerie
56 fotografií