První požár, který souvisel s Vánocemi, se stal vpodvečer na Jižním Městě, kde na balkoně hořel vánoční věnec od svíčky. Nezpůsobil vážnou škodu ani zranění. Požár vánočního stromku v Plavecké ulici v Praze 2 způsobila prskavka, evakuovaly se při něm tři děti a jejich matka. Vznikla škoda 100.000 korun. Další požár od prskavky vznikl v Karlíně, kde hasiči zachránili čtyři dospělé a dvě děti. Všichni skončili v péči zdravotníků. Požár tam způsobil škodu 300.000 korun.

Technických zásahů napočítali hasiči na Štdědrý den 28. Většina se kvůli silnému větru týkala spadlých stromů a uvolněných plechů. Hasiči zasahovali i po úniku oxidu uhelnatého kvůli poruše plynového kotle. Celou rodinu převezli záchranáři do nemocnice. Pomáhali také u čtyřech dopravních nehod.

Výkyvy počasí

Celkem během vánočních svátků zasahovali hasiči v 96 případech. „Většinu tvořily technické zásahy spojené s počasím. Třeba na první svátek vánoční zasahovali potápěči pražských hasičů u vrat Čertovky, kde čistili naváděcí kolejnici a asistovali u zavření protipovodňových vrat,“ sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Martin Kavka.

„Potápěči museli být pod vodou dlouho. Nejdelší pobyt jednoho potápěče byl 210 min. Na dně bylo velké množství skleněných střepů, o které si potápěči prořezali rukavice a do obleků jim tekla studená voda,“ dodal.

Fotogalerie
8 fotografií