Tuto kauzu Česko nepamatuje. Dvě ženy čelí obvinění z vraždy samozvaného léčitele. O něm během soudních přelíčení vyplynula na povrch řada podivností. Své následovníky využíval, mámil z nich peníze, někteří došly k újmě na zdraví i na životech. O ten přišel i guru Richard. Zubařka s vysokoškolskou učitelkou jej dle vlastních slov usmrtily na jeho přání.

Magdalena byla stíhaná vazebně. V úterý ji ovšem Městský soud v Praze, jenž kauzu řeší, propustil na svobodu. Serveru iRozhlas to sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. „Bylo rozhodnuto o propuštění obžalované z vazby na svobodu. A to mimo jiné opatřením v podobě přijetí jejího slibu řádného chování. Usnesení nabylo právní moci v úterý a současně s tím byl příslušné vazební věznici zaslán příkaz k okamžitému propuštění,“ uvedl. Ve vazbě přitom měla setrvat minimálně do listopadu.

Video
Video se připravuje ...

Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Zvěrstva »léčitele«

Během soudních přelíčení, které trvají od jara letošního roku, vyplynula řada těžko uvěřitelných svědectví, které popisovaly nejen život samozvaného léčitele z Kutné Hory, ale rovněž fungování jeho sekty. Její součástí měly být právě i Magdalena s Irenou. Mladší zubařka si z celého prapodivného „soužití“ odnesla nejedno intimní trauma.

Nebyla však jediná. Jednomu ze svých stoupenců kupříkladu Richard nařídil, ať si na důkaz své loajality usekne malíčky na nohou. Magdalena mu je pak měla donést. „Když jsem mu ho přinesla, řekl, že poprvé to udělá každý, ale že jestli mluví pravdu, udělá to i podruhé,“ řekla Magdalena. Stejnou výzvu měl pak Richard směřovat i k Jiřímu se slovy: „Tak co ty, uděláš to stejný?“ Jiří údajně neváhal a chopil se nože, načež jej Richard měl zarazit, že to není potřeba.

Manipulace lidmi byla Richardovým denním chlebem. Mámil z nich peníze, podle svědectví mnohých řadu lidí psychicky týral. V době své smrti měl mít na kontě 90 milionů korun! „Ze svého podnikání jsem mu musela odvádět peníze, mohlo to být celkem 5,5 milionu. Jednou mi řekl, že musím vybrat 666 666 korun a dát mu je v obálce, abych zachránila svou duši. Jednou jsem čekala na půlnoc, kvůli překročení limitu, u bankomatu jsem usnula,“ popsala ve své výpovědi Magdalena.

Podivná úmrtí v lese

Policisté se ale zaobírají rovněž úmrtím dvou mužů Jiřího H. (†59) a Františka J. (†56). Ti měli zemřít násilnou smrtí v důsledku prapodivného rituálu kdesi ve středočeských lesích poblíž hradu Český Šternberk. I tato úmrtí se dávají do souvislosti s šílenými praktikami, které samozvaný guru vyžadoval.

Oba muži měli být účastni jakéhosi „očistného rituálu“ ve středočeských lesích. Strávit v nich měli několik dní, během kterých si na povel od Richarda měli uvědomit své psychické problémy, jež jim diagnostikoval – nebo lépe řečeno sám určil.

15. srpna 2022 měl, údajně snad na následky sebevraždy, zemřít František J. „Kolínští kriminalisté prověřují úmrtí šestapadesátiletého muže. V této souvislosti pak zadali k vypracování spoustu znaleckých posudků, které ještě nemají k dispozici. Z tohoto důvodu ještě nebyl v dané věci učiněn žádný závěr a stále probíhá prověřování,“ sdělila mluvčí Policie ČR Vlasta Suchánková pro iRozhlas.

Druhý muž pravděpodobně skonal na následky častého a nelidského bití. U soudu totiž zazněly výpovědi, že součástí rituálu byly například rány dřevěnou tyčí do ledvin, hýždí, ale také i do hlavy. Jiří H. měl na následky toho zkolabovat. Na zásah záchranářů již bylo pozdě. Také tímto úmrtím se dle Suchánkové policisté zabývají „pro možné podezření na ublížení na zdraví s následkem smrti.“

Tělo, které nezmizelo

K úmrtí podivínského muže mělo dojít 4. října 2022 v bytě na pražských Hájích. Tam za Richardem Š. zavítaly obě ženy, které teď čelí podezření z vraždy. Zubařka pak muži podala lék, jenž měl uklidňující a hypnotické účinky, on ho dobrovolně spolkl, načež upadl do bezvědomí. Následně mu způsobily řeznou ránu na noze.

Zesnulý léčitel Richard.
Autor: archiv
.

„Protože krev z rány vytékala pomalu, souhlasným kývnutím se obviněné navzájem ujistily v nutnosti přeříznout tepnu na ruce,“ popsala obžaloba na samý úvod přelíčení. Příčinou mužovy smrti podle obžaloby byla akutní otrava anestetikem, přičemž smrti bylo možné zabránit krátce po aplikaci látky včasnou odbornou pomocí.

Ženám teď hrozí 12 až 20 let vězení. Nařčení z vraždy ale odmítají. Tvrdí, že muž si svou smrt přál, rovněž vyjádřil přesvědčení, že jeho tělo po skonu zmizí. Což se nestalo. „Jelikož tělo nezmizelo, uklidily, umyly se, převlékly, najedly a domluvily se na dalším postupu, kdy v 15:40 hodin věc společně osobně oznámily na Policii ČR,“ uzavřela státní zástupkyně.

Fotogalerie
60 fotografií