Za vším stojí prapodivné rituály v lesích u Českého Šternberka. Od minulého roku tam totiž policisté prošetřovali hned dvě podivná úmrtí, která měla mít s rituály souvislost. Prvním zesnulým měl být František J. (†56), jehož tělo našli policisté poblíž Kutné Hory. Podle zdrojů Blesku u probíhajících soudních přelíčení několik svědků nepřímo vypovědělo, že jeho smrt souvisela právě s působením sekty samozvaného léčitele.

Kolínští kriminalisté prověřují úmrtí šestapadesátiletého muže. V této souvislosti pak zadali k vypracování spoustu znaleckých posudků,“ sdělila mluvčí Policie ČR Vlasta Suchánková pro iRozhlas. Druhým zemřelým byl Jiří H. (†59), který nepřežil brutální praktiky, jimž byl během „očistného rituálu“ dle pokynů Richarda vystaven. Součástí seancí, které měly odpomoci od údajné sexuální poruchy, bylo například mlácení dřevěnou tyčí do ledvin, hýždí, ale také do hlavy.

Případem náhlého úmrtí muže na Kutnohorsku se zabývají krajští kriminalisté pro možné podezření na ublížení na zdraví s následkem smrti,“ sdělila policejní mluvčí Suchánková. Mužovo tělo příslušníci sekty z lesa u hradu Český Šternberk odvezli právě do Kutné Hory, kde jej zanechali poblíž plaveckého bazénu.

Čtyři ženy, dva muži

Středočeští kriminalisté v šetření obou úmrtí pokročili. Z jejich smrti konkrétně viní šest lidí.Kriminalisté viní tyto osoby ze zločinu vydírání a přečinu neposkytnutí pomoci, za což jim mohou v případě pravomocného odsouzení hrozit tresty odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let, respektive od osmi do šestnácti let,“ sdělila serveru iRozhlas.cz mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Obvinění se týká konkrétně čtyř žen a dvou mužů, kteří s největší pravděpodobností trýznivé rituály vykonávali. „Já lituju ty chlapy, kteří to takhle odnesli, toho Jirku a Frantu, hodně na ně myslím, že jim Ríša strašně ublížil,“ uvedla u soudu Richardova bývalá partnerka, která tak jejich smrt dala do přímé souvislosti s manipulativním chováním léčitele.

Podivná smrt

Ten sám smrt svých dvou „přívrženců“ dlouho nepřečkal. 4. října 2022 si k sobě domů pozval dle jejich výpovědi právě zubařku Magdalenu Š. s učitelkou Irenou S. Nejprve si nechal aplikovat omamnou látku, aby usnul – posléze mu přeřízly tepnu. Příčinou smrti ale byla podle obžaloby právě otrava anestetikem. Oběma vysokoškolsky vzdělaným ženám navíc guru „slíbil“, že po smrti jeho tělo zmizí, což se nestalo. Druhý den se proto samy udaly na policii, a dnes čelí u Městského soudu v Praze obvinění z vraždy.

Video
Video se připravuje ...

Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Fotogalerie
78 fotografií