Ačkoli je byt, ve kterém se Morávkova největší přestřelka odehrála, dnes kompletně přestavěn, tak zárubně dveří, přes které na sebe příslušníci pražského gestapa s obávaným odbojářem stříleli, jsou původní. Byla v nich nalezena neporušená střela ráže 7.65 mm, kterou na Morávka vystřelil gestapák.

Střelu se podařilo lokalizovat za použití nejmodernější techniky. Byla provedena řada RTG snímků zárubní, díky kterým se podařilo střelu odlišit ji od hřebíků a dalších předmětů. Na nalezení a vyjmutí střely ze zárubní dveří se podíleli balistici Kriminalistického ústavu Policie ČR a policejní pyrotechnici. K úspěšnému vyjmutí střely došlo 7. listopadu 2023.

Český James Bond

„Morávek byl takový český James Bond. Jeho příběhy divokostí překonávají i bondovky, které sledujeme v televizi. Kdyby Ian Fleming znal Morávka, napsal by to podle něj,“ prohlásil historik a badatel Pavel Černý při prezentaci nalezeného předmětu v Kriminalistickém ústavu 20. prosince 2023.

„Drobný předmět na ruce najednou připomíná úžasnou historii toho ještě úžasnějšího obrovského příběhu,“ okomentoval Černý výjimečný nález.

Co se v bytě 20. prosince 1941 odehrálo?

Je 20. prosince 1941, 7 hodin ráno, když do bytu v Karlově ulici č. 25 vtrhnou příslušníci pražského gestapa v čele s Dittmarem Bingelem, jedním z nejvýše postavených a nejbrutálnějších vyšetřovatelů pražské úřadovny. Cíl je jasný: konečně dopadnout Václava Morávka, který je svými odvážnými kousky dovádí k šílenství.

Na výzvu „Hände hoch!“ (Ruce vzhůru!) ale Morávek reaguje okamžitou palbou. Ačkoli je v oficiální zprávě gestapa následně uvedeno, že Morávek vystřelil přes 200 ran, tak podle badatele Černého mohl vystřelit odhadem přes 50, 60 ran. Podle Černého je počet střel nadsazený, protože „to byl velký průšvih gestapa.“ Stále unikající odbojář způsoboval vrásky na čele i vysoko postaveným nacistickým pohlavárům v Německu.

Morávkovi se podaří zranit tři gestapáky a uprchnout přes pavlač, půdu a skrze okno na střechy. Poté, co se nezraněný Morávek dostane z pasti, ještě střílí na skupinu gestapáků čekajících před domem a zmizí v podhoubí.

Příslušníci gestapa vystřelí na 60 ran, svůj cíl ale pokaždé minou. Paradoxní je, že během přestřelky střílel jak Morávek, tak gestapáci, ze zbraní vyrobených československou firmou Sellier & Bellot, která musela dodávat zbraně okupantům.

Tři králové

Ve zpravodajsko-sabotážní skupině Tří králů působili vedle nejmladšího Morávka ještě podplukovníci Josef Balabán a Josef Mašín, přičemž oba byli dopadeni na jaře 1941 a následně popraveni.

Skupina shromažďovala informace o životě v protektorátu, které posílala do Londýna. Podíleli se také na šíření ilegálních tiskovin. Václav Morávek přežil z trojice nejdéle: padl při přestřelce s gestapem, která se odehrála v březnu 1942 poblíž dnešní zastávky Prašný most.

Fotogalerie
28 fotografií