V Praze 3 byla v pondělí 23. října 2023 byla odhalena pamětní deska účastníkům druhého odboje Marii a Emilovi Brunclíkovým.

Manželé Brunclíkovi u sebe doma v Lucemburské ulici č. 25 od konce ledna 1942 ukrývali britského majora Ronalda B. Littledaela. „U Brunclíků byl tři týdny,“ uvedl během slavnostního odhalení pamětní desky Karel Polata z Iniciativy A. „Paní Brunclíková s majorem Littledaelem chodila po Praze a ukazovala mu pamětihodnosti Prahy,“ řekl Polata. Tento příběh svědčí posle Polaty o odhodlání českých odbojářů.

Marie Brunclíková se také podílela na šíření ilegálního tisku, konkrétně časopisu V boj a Rudého práva. Časopisy často skrývala pod oblečením na svém těle.

Ukrývání uprchlého britského majora se manželům Brunclíkovým nakonec stalo osudným. Major Littledael byl při pokusu o návrat do Prahy po neúspěšném pokusu o útěk do Švýcarska zatčen a vyslýchán. Gestapo tak zjistilo, kdo všechno jej ukrýval. Manželé Brunclíkovi byli následně zatčeni a popraveni v koncentračním táboře Mauthausen 24. října 1942.

Kuráž a odvahu manželů Brunclékových uctil i britský vojenský přidělenec plk. Jonathan Kitson, který patří ke stejnému vojenskému pluku, jako major Littledael. „Jejich oběť by nikdy neměla být zapomenuta,“ uvedl Kitson.

Video
Video se připravuje ...

Odhalení pamětní desky manželům Brunclíkovým, 23. 10. 2023 Anastazie Podhůrská

Ulice manželů Brunclíkových?

Veřejný prostor by měl sloužit jako připomínka naší historie a příběhů lidí, kteří ji psali,“ uvedl radní Prahy 3 pro kulturu a strategické plánování Pavel Křeček (STAN) v souvislosti s plánovanou výstavbou na Nákladovém nádraží Žižkov, kde vznikne řada nových ulic.

„Jako Praha 3 se snažíme tuto věc koncepčně uchopit a naším cílem je, aby nově vzniklé ulice a veřejná prostranství nesla jména po hrdinech druhého odboje. Já udělám všechno pro to, aby mezi nimi nechyběli ani manželé Brunclíkovi,“ přislíbil Křeček.

Fotogalerie
31 fotografií