Janžurovou na čestné občanství navrhl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Herecká kariéra rodačky z Vysočiny je podle dokumentu pevně spjata s hlavním městem, kde absolvovala DAMU a po krátkém angažmá v Divadle F. X. Šaldy v Liberci působila více než dvacet let v Divadle na Vinohradech a následně v Národním divadle. Od roku 2012 také hostuje v Divadle Kalich. Za své divadelní i filmové role získala Janžurová řadu ocenění včetně Thálie za celoživotní mistrovství. V roce 2006 jí prezident republiky udělil Medaili za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

Video
Video se připravuje ...

Iva Janžurová přiznala: Bez jeviště a kamery by tu už nebyla! Markéta Reinischová, Elmer Carvalho

Rozhodnutí radních padlo ve chvíli, kdy herecká hvězda podle zjištění deníku Aha! bojuje v nemocnici s těžkým zápalem plic. „Pro nemoc paní Janžurové jsme museli zrušit představení,“ uvedlo Studio Dva, kde Janžurová účinkuje v představení Jezinky a bezinky.

I Němec je absolventem pražské DAMU, kde rovněž vyučuje. Původem je ze Sezimova Ústí, v letech 1964 až 1982 působil v Městských divadlech pražských a následně na prknech Národního divadla. „Během své kariéry hostoval i na dalších divadelních scénách, především v Divadle Ungelt nebo ve Vinohradském divadle,“ stojí ve schváleném dokumentu. Svůj charismatický hlas uplatnil i v dabingu, ze který získal roce 2021 Cenu Františka Filipovského. V roce 2022 byl oceněn Thálií za celoživotní mistrovství. Na čestné občanství Prahy herce navrhl náměstek primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09).

Zajíček, kterého na ocenění navrhl primátor, patří mezi z nejvýznamnější představitele českého undergroundu. Pražský rodák založil v roce 1973 spolu s Mejlou Hlavsou legendární hudební skupinu DG 307, v níž působil jako autor textů, recitátor a frontman. V roce 1976 jej komunistický režim spolu s členy kapely The Plastic People of the Universe zatkl a na rok uvěznil, po propuštění podepsal Chartu 77 a následně se stal jedním z terčů akce Asanace, jejímž cílem bylo donutit nepohodlné lidi k emigraci. Zajíček odešel v roce 1980 nejprve do Švédska a později do USA. Je autorem dvou desítek básnických sbírek a stovek písňových textů, od roku 1995 žije opět v Praze.

Stříbrné medaile

Radní v pondělí schválili také udělení několika stříbrných medailí. První má obdržet Lukšíček, který se po zrušení skautské organizace v roce 1949 zapojil do činnosti ilegální skautské skupiny i protikomunistického odboje, následně byl režimem několik let vězněn. Dalším oceněným je Nechvátal, jenž se zapsal do pražské historie zejména vedením archeologického výzkumu na Vyšehradě, kterému zasvětil téměř padesát let svého života.

Stříbrnou medaili má obdržet i ilustrátorka, grafička a zakladatelka neziskové organizace Cesty domů zaměřené na paliativní péči Špinková a také Strnadová, která od roku 2000 po dobu více než 20 let vedla pražské městské muzeum. Bronzovou medaili pak podle rozhodnutí radních získá Nikol Ria Doláková, která letos v červnu na palubě letadla mířícího z Tirany do Prahy pomohla zachránit život spolucestující s vážnými zdravotními problémy.

Praha oceňuje své významné obyvatele několika způsoby. Nejvyšším osobním vyznamenáním je čestné občanství. Od roku 1990 ho metropole udělila mimo jiné Jaroslavu Foglarovi, Zdeňku Svěrákovi, Jiřímu Bělohlávkovi, Jiřímu Suchému, Daně Zátopkové nebo Miloši Formanovi.

Fotogalerie
31 fotografií