HerečkaGabriela Osvaldová 25. července oslaví sedmdesátiny! První texty napsala koncem 80. let – a brzy se stala jednou z nejvyhledávanějších autorek mezi českými popovými hvězdami. I díky spolupráci s tehdejším manželem Ondřejem Soukupem a zejména slavicí Lucií Bílou (57), pro niž napsala hity Láska je láska, Haňa Zaňa nebo Most přes minulost. Uplatnila se i při psaní muzikálů a její tvář je známá i díky účinkování v porotách soutěží Česko hledá SuperStar a X Factor.

Narodila se v rodině scenáristy a novináře Ivana Osvalda a po maturitě zamířila na pražskou divadelní fakultu. „Na DAMU jsem šla s nesmyslnými ideály, rychle jsem zjistila, že jsem tam asi omylem, ale měla jsem hrozně ráda svoje spolužáky, a tak se to dalo přežít,“ vzpomínala Osvaldová, která krátce hostovala v Národním divadle, byla i členkou Studia Bouře. Objevila se také před kamerou, třeba jako studentka ve filmu Marečku, podejte mi pero, hrála i v pravěké trilogii podle knih Eduarda Štorcha (†78).

Hudební kariéru rozjela náhodou

Několik příležitostí dostala také v televizi (seriály Ve znamení Merkura, My všichni školou povinní), její role ale byly vesměs jen drobné. Od konce 80. let je známá hlavně jako textařka, s touhle kariérou ovšem začala náhodou, když v podstatě „z hecu“ otextovala píseň Miss Moskva pro Jiřího Korna (74), ze které se stal velký hit. K populární hudbě měla blízko díky manželovi Ondřeji Soukupovi, baskytaristovi Pražského výběru a později orchestru Karla Gotta (†80) a také skladateli.

Texty »plácala« v polospánku

Společně se Soukupem dala Osvaldová dohromady hned několik velkých hitů Lucie Bílé. Mezi nimi například slavnou píseň Láska je láska. Já jsem nikdy nezastírala, že ten slogan nevznikal z žádného intelektuálního zamyšlení. Seděla jsem na dřezu, klátila nohama, Ondřej kroužil s flaškou a já říkám: ,Kluci s holkama, s klukama... A tak jo.' Pak mě jaksi upozornil pan Svěrák, že tento nápad už použil a že jsem mu ho zcizila. Věřím mu, je to jistě pravdomluvný učitel, ale já jsem tu jeho píseň opravdu neznala,“ popsala v roce 2005 v rozhovoru pro iDnes.cz

„Spoustu textů jsem uplácala v hlavě v polospánku nad ránem. Tři týdny nevíte kudy kam a pak se to najedou vynoří,“ vyprávěla Osvaldová, která stvořila písně i pro představení Zahrada rajských potěšení pro Divadlo Ta Fantastika nebo muzikály Johanka z Arku a Robin Hood.

Manželství se Soukupem

Nekonformní manželství, ze kterého vzešel syn František, skončilo před sedmi lety a Soukup si po rozvodu vzal dlouholetou partnerku Luciu Šoralovou (46).

I po rozvodu si ale Osvaldová a Soukup zůstali blízcí, a to nejen v soukromí –  neskončilo ani jejich umělecké partnerství. Důkazem je třeba Makropulos musical, hudební verze slavné divadelní hry Karla Čapka, která měla premiéru loni v září ve Východočeském divadle v Pardubicích. Čapkovo drama adaptoval Petr Abraham (pod tímto pseudonymem tvoří divadelní režisér Petr Novotný) a Soukup s Osvaldovou pro ně napsali tucet písní.

Předměty létaly vzduchem

Manželství slavného páru bylo skutečně bouřlivé. „Po mně už letělo všechno možné. V našem starém bytě jsme měli ve zdi zaseklou čtvrtku hrníčku i s ouškem,“ přiznal Soukup. Několikrát prý museli zasklívat dveře či okna.

„Soukup je dost sebedestruktivní typ. Jednou v pět ráno, ačkoliv není žádný sportovec, vyrazil vzteky z náměstí Jiřího z Poděbrad poklusem na Petřín, oběhl rozhlednu a pak zase přiběhl zpátky. Pálil prachy, házel je z okna a vyhodil všechny dárky, co mi přivezl z Itálie, protože se mi nelíbily,“ prozradila Osvaldová. 

Milenky a milenci

V průběhu manželství měli oba manželé hned několik různých dalších partnerů, rozvod ale dlouho nebyl na pořadu dne. „Tam se motalo lidí, to si neumíte představit,“ zhodnotil Soukup před lety. Idylka to nicméně vždycky nebyla... „Do stavu, že tolerujeme partnera toho druhého, jsme dospěli po bouřlivých debatách,“ uvedla textařka s tím, že právě proto vzduchem létaly pekáče či hrnky. 

Nakonec došlo ke smíření. „Ale nebydlíme tady ve čtyřech a partičku na společné dovolené taky neděláme. To mi přijde jako z Párala. A skupinový sex neprovozujeme,“ prozradila Osvaldová. Po dvou Soukupových dětech s Šoralovou ale nakonec k rozvodu přece jen došlo. „Z manželky se mi stala ségra,“ svěřil se Soukup o Osvaldové, se kterou si nadále zůstávají blízcí. 

Video
Video se připravuje ...

Tajná oslava 70tin Jiřího Bartošky: Davy celebrit! Kdo přišel a co přinesl? Jan Jedlička

Fotogalerie
236 fotografií