Předzahrádky v samém srdci Starého města byly od devadesátých let jedna velká divočina. Postupem času se z nich začaly stávat v podstatě samostatné stavby, které například na Malém náměstí zabíraly většinu jeho rozlohy. To samé bylo i v ulici Karlova a situace nebyla o moc lepší ani na Staroměstském náměstí.

V roce 2022 proto pražský magistrát vydal Manuál pro restaurační zahrádky, který přesně definuje, jak velké mohou zahrádky být, zda mohou být ohraničené a také jaké barvy například na pergoly lze použít, aby se eliminoval vizuální smog.

Většina restauratérů nové podmínky přijala a své předzahrádky upravila do podoby, aby manuálu vyhovovaly. Praha provedla letos v červnu první kontrolu, při které pouze třetina všech podniků splnila požadovaná kritéria, magistrát tehdy našel více než 200 pochybení. Teď v říjnu proto proběhla kontrola další. „Druhé kolo kontrol předzahrádek přineslo pozitivní výsledky. Při kontrole bylo identifikováno o více jak třetinu méně nedostatků než při prvním kole v červnu,“ uvedl radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti)

Těm, kteří podmínky nesplnili, magistrát napařil poměrně vysoké pokuty ve výši až deset tisíc za den. Jednalo se především o případy, kdy se majitelé restaurací rozhodli soudní cestou zdržovat úpravy předzahrádek. „Vysoké pokuty magistrát udělil zhruba tuctu provozovatelů, kteří i po vypršení nájemní smlouvy odmítli podepsat smlouvu novou s přísnějšími podmínkami, nepovolené předzahrádky neodstranili, s městem se začali soudit a prohráli,“ uvedl nadále Zábranský.

Na každého jiný metr

Jenže například majitelka restaurace Al Minuto Žaneta Marko tvrdí, že se snažila magistrátním podmínkám vyjít vstříc, přesto dostala pokutu 2,5 milionu korun. „Pan Zábranský nás ujišťoval, že pokud stáhneme žalobu na neplatnost výpovědi smlouvy na umístění předzahrádky, podepíšeme novou smlouvu, vyhneme se uplatnění pokut. Snažili jsme se ve všem vyhovět, a přesto jsme dostali pokutu 2,5 milionu korun, ačkoliv jsme po celou dobu řádně platili vysoké nájemné a všechny poplatky,“ tvrdí Marko s tím, že pokud nedojde k odpuštění pokuty bude muset propouštět a v nejkrajnějším případě i zavřít.

Zábranský ale vysvětluje, že pokud majitelé podepsali nové smlouvy před tím, než pokuty zaplatili „bude město peníze vymáhat soudně a existuje možnost, že soud výši pokut označí za neadekvátní a sníží je.“

Hospodářská komora

Za restauratéry se postavila i Hospodářská komora Prahy 1. „Město přistupuje k provozovatelům v pražské památkové rezervaci netransparentně a nerovně, když některým udělilo pokuty a u jiných porušování smluvních podmínek ignoruje. Město by mělo v případě již udělených pokut vyhlásit amnestii a následně se zaměřit na tvrdé a rovné vymáhání pravidel u všech restauratérů,“ řekl na jednání kontrolního výboru pražského zastupitelstva předseda představenstva Hospodářské komory Praha 1 Filip Dvořák.

Kontrolní výbor přijal usnesení, podle kterého „přístup magistrátu k některým provozovatelům předzahrádek může být považován za netransparentní a může zadávat podezření z nerovných podmínek pro podnikání.” Výbor také vyzval radu k zajištění rovného přístupu k provozovatelům předzahrádek, důslednému vymáhání pravidel a zajištění nápravy v případě, že pokuty byly vymáhány diskriminačně jen od jedné skupiny podnikatelů.

Video
Video se připravuje ...

„Z měst se staly katalogy, přehnaná reklama vadí každému,“ říká Cinádr o regulaci venkovních poutačů Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
26 fotografií