Historické centrum Prahy, ani jedno auto a spořádaní turisté užívající si opravené památky bez reklamního smogu. To je ideál Prahy 1, na mnoha místech ale realita vypadá jinak. Konkrétně problematické Křížovnické náměstí s okolím u paty Karlova mostu je zdrojem vášnivých debat Pražanů. Třebaže tudy proudí i desetitisíce pěších denně (v roce 2019 navštívilo denně zahrady pod Pražským hradem okolo 25 tisíc turistů), sto metrů od Karlova mostu, jedné z nejvýznamnějších památek metropole, vesele jezdí auta i tramavaje. 

Hned naproti přes silnici také stojí památkově chráněná objekt Klementinum. Nejen, že historickou budovu znečišťují „smrady” z aut, ale na její zdi byla v ulici Karlova roky nalepená předzahrádka restaurace Zlatý Strom. Pevně ohraničená místa k sezení s pergolou stála na nízké dřevěné platformě, která obsazovala třetinu historické ulice.

V srpnu 2023 celý nevkusný kolos zmizel a na místě jsou pouze stolky k smísty k sezení a slunečníky, které se na noc uklízí. V Praze nicméně už od dubna 2022 platí nový Manuál pro restaurační zahrádky. Ten omezuje právě to, aby předzahrádky nebránily průchodu městem a dodržovaly i určitou estetiku. 

Obyvatelé mají radost

Odstraněním nevkusné zahrádky se už 4 roky zabývá Kristýna Drápalová (Praha sobě), která minulé volební období působila jako členka týmu tehdejšího náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě). V novém vedení radnice byla zvolena opoziční zastupitelkou. Po odstranění se na sociálních sítích strhl doslova hurikán. Ve skupině pro obyvatele Prahy 1 na informační příspěvek Kristýny o odstranění předzahrádky reagovalo více než 2 tisíce lidí.  

„Nikdy jsem si nedovedla představit, jak strašně dlouho to bude trvat. A co všechno to bude stát. Pokus shodit pražskou koalici, aby neprošla regulace předzahrádek. Odsouzení majitele za korupci. Odsouzení policisty za zneužití pravomocí veřejného činitele. Vleklou soudní bitvu o výpověď z nájmu. A spoustu dalších věcí, které ráda zapomenu," uvádí u příspěvku. 

Jak se odstraňuje zahrádka

Ačkoliv bylo rozhodnutí schváleno už minulé volební období, čekalo se, než doběhnou soudy, přičemž spor trval do letošního léta. „Praha pravomocně vyhrála soud, podle kterého je definitivně platná výpověď z nájmu, kterou provozovatel předzahrádky dostal již před dlouhým časem," sděluje Blesku opoziční zastupitelka Kristýna Drápalová. Několikaletá práce prý obnášela  zákulisní politický tlak, spoustu stížností a podání na Kristýnu a její kolegy, nekonečné projednávání na nejrůznějších instancích, kyberšikanu a neobjektivní články v médiích bez možnosti se vyjádřit. 

„Pozadí řady věcí jsem se následně dozvěděla až u trestního soudu, kde byl majitel předzahrádky odsouzen z korupci, protože chtěl koupit hlasy zastupitelů, aby padla koalice," dodává Kristýna Drápalová. Pomáhal mu v tom prý i úplatný policista. 

Video
Video se připravuje ...

Karlova ulice s předzahrádkou v druhé polovině sepna 2023. Jan Dařílek

Fotogalerie
7 fotografií