„Účast v dražbě jsme dnes neschválili, neboť město se jí nemůže zúčastnit kvůli řadě ustanovení a právních problémů. Podmínky jsou nastaveny hodně v neprospěch budoucího nabyvatele. Máme o budovu zájem, proto oslovím Českou poštu i ministerstvo vnitra, aby byla dražba zrušena a změněny podmínky,“ řekl Zábranský.

Jednou z potíží je to, že v podmínkách je, že smlouva s budoucím nabyvatelem bude podepsána bezprostředně po aukci. Magistrát přitom musí záměr podle zákona o hlavním městě vyvěsit na 15 dnů na úřední desce. Podmínky to neumožňují, město by porušilo zákon.

Další problém je, že Česká pošta požaduje 15letý pronájem 3 000 metrů čtverečních. Pokud by tomu nový nabyvatel nemohl dostát například kvůli rekonstrukci, musí nabídnout ve vzdálenosti do 500 metrů stejně velké náhradní prostory. „Vzhledem k tomu, že je budova ve špatném stavu a nejlepší by bylo ji zbourat, tak nemáme jak toto naplnit, protože nemáme nemovitost v takové vzdálenosti a s tak velkými prostory,“ řekl Zábranský. Budoucí kupec se navíc podle podmínek vzdá práv na řešení zjevných i skrytých vad. „V tom domě je azbest a nikdo neví, jaké má ještě další problémy,“ řekl radní.

Vážnou vadou je podle Zábranského rovněž to, že části nemovitosti stojí na pozemcích třetích stran. „Toto není v podmínkách vůbec ošetřeno, vůbec tam není řešeno například předkupní právo na ně,“ řekl.

Domluva je nezbytná

Dopis vedení pošty a na ministerstvo chce odeslat ještě v pondělí. Stane se tak poté, kdy úředníci formálně zpracují rozhodnutí rady. „Budeme se chtít domluvit, aby podmínky byly upraveny, stejně jako u nemovitostí v Jindřišské a Moravské, tedy, že Praha bude moci případně dorovnat nejvyšší nabídku,“ dodal Zábranský.

Prodej poboček

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, její pověřený ředitel Miroslav Štěpán v srpnu řekl, že letos očekává miliardovou ztrátu. Musela tedy sáhnout k úsporným opatřením. Pošta zaměstnává téměř 23 000 lidí, ke konci května zrušila v souvislosti s rušením poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi 600 zaměstnanců. Z celkového počtu bylo v Praze zrušeno 35 ze 106 pošt.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí České pošty pro Blesk: Co dělat, když zruší vaší poštu? Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
9 fotografií