Hamás zaútočil na Izrael 7. října a do pár dnů se po celém světě rozběhla vlna antisemitismu. Kromě propalestinských demonstrací, kde nezřídkakdy zaznívala hesla „from the river to the see, Palestina will be free,“ která je jasnou výzvou ke genocidě Izraelců, se například v Německu objevovaly na židovských domech židovské hvězdy, podobně, jak tomu bylo během druhé světové války.

 V celospolečensky napjaté atmosféře se vypravila skupinka anglicky mluvících židů 24. března do restaurace U Hrocha, kde je místní výčepní odbyl větou, „aby šli do haj*zlu,“ čímž atmosféra v lokále doopravdy zhoustla a vzniklou šarvátku musela na místo přijet uklidnit policie. Na sociálních sítích se pak objevilo video z incidentu, spousta kritiky a většina lidí podezřívala přinejmenším zdejšího výčepního z antisemitismu.

Rozladěná byla i městská část Praha 1, která prostory restauraci pronajímá. „Pokud se uspokojivé reakce nedočkáme, budeme zvažovat vypovězení nájemní smlouvy,“ uvedla ihned po incidentu Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09). Případem se zabývala i policie, která vyšetřování ukončila na konci listopadu.

Šlo jen o nedorozumění

Případ prověřovali kriminalisté z Odboru extremismu a terorismu kvůli podezření z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Případ odložili, jelikož bylo zjištěno, že nedošlo ke spáchání trestného činu či jiného protiprávního jednání," sdělil policejní mluvčí Richard Hrdina. Policie takto rozhodla na konci listopadu.

Tomuto závěru předcházelo zasedání bezpečnostní komise Prahy 1, jejímž členem je i příslušník Federace židovských obcí v České republice a majitel několika pražských košer restaurací Aaron Günsberger. „Pan Günsberger sdělil, že obsluha upozornila návštěvníky, že nenalévají na stojáka, upozornění je umístěno na viditelném místě, a restaurace je obsazená. Ze strany obsluhy toto upozornění bylo sděleno nevhodně, poněkud nevhodné chování výčepního je místním známo, ale nebylo mířeno na jakékoliv etnikum,” stojí v zápisu z jednání komise.

Své stanovisko komisi doručila i zmiňovaná Federace židovských obcí v České republice, která taktéž ve svém vyjádření potvrdila, že se podle ní nejednalo o antisemitismus. 

„Dle dostupných informací má Federace židovských obcí jednoznačně za to, že se nejednalo o incident, který by bylo možné označit jako antisemitský. Věříme, že tato politováníhodná událost bude řádně vyšetřena standardním způsobem,” stojí v prohlášení. Na základě těchto podkladů tedy Praha 1 nebude usilovat o vypovězení nájemní smlouvy a restaurace U Hrocha tak na místě zůstane.

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor s Alešem Dvořákem, létajícím sládkem Budějovického Budvaru Reflex.cz

Fotogalerie
55 fotografií