„Vůbec jsem to nečekala. Mlékárna má tady dlouhou tradici, takže mne to zaskočilo. Musím si najít někde práci,“ přiznala jedna ze zaměstnankyň, která alespoň ocenila, že jim firma špatnou zprávu oznámila s velkým předstihem.
Malý zájem o „taveňáky"
Mlékárna se zavře v únoru 2026. „Uzavření závodu se dotkne celkem 100 pracovníků. Připravili jsme pro ně sociální program obsahující nadstandardní odstupné, rekvalifikace či pomoc při hledání nového místa,“ uvedla společnost Savencia F&D CZ, která mlékárnu vlastní.
Majitelé zároveň přidali vysvětlení: „Hodonínský závod jsme nuceni uzavřít proto, že trvale klesá poptávka po tavených sýrech a výroba zde není dlouhodobě ekonomicky udržitelná. Výrobu přesuneme do závodu v německém Kemptenu.“
V Německu tak výroba známého sýru bude pokračovat a možná bude mít i nadále českou stopu. „Pokud bude mít někdo ze zaměstnanců hodonínské mlékárny zájem, práci v Kemptenu mu zajistíme,“ slíbili majitelé firmy.
Soudní spor
Hodonínská mlékárna byla založena v roce 1874 Jakubem Riebenem. Sýry švýcarského typu dodával na český a rakouský trh. Po 2. světové válce byla mlékárna státním podnikem. Po privatizaci ji získala společnost Savencia F&D, která je druhým největším výrobcem sýrů ve Francii.
Mezi společnostmi Savencia F&D a BEL Sýry Česko se několik let táhl soudní spor. Francouzské firmě vadilo, že název Smetanito má stejnou koncovku jak Apetito od českého výrobce a může mást zákazníky. V červenci 2023 Nejvyšší správní soud rozhodl, že BEL Sýry Česko mohou i nadále používat název Smetanito.
Ještě před 20 lety fungovaly na Hodonínsku tři mlékárny. V Kyjově se vyráběl až do roku 2006 sýr balkánského typu Božin. Pak mlékárna zanikla. V Hodoníně se vyrábí Apetito a v Blatnici pod svatým Antonínkem mozarella a mascarpone.
VIDEO: Američanka šokovala internet svým jednoduchým trikem na strouhání sýra.
Američanka šokovala internet svým jednoduchým trikem na strouhání sýra TikTok/go4gobbler