Pivnice U Hrocha, která se nachází nedaleko Malostranského náměstí, je známá především svým výborným pivem, ale také svébytnou atmosférou, kde jednoznačně platí „host se má výčepního bát“. I díky sociálním sítím a různým průvodcům se tento podnik dostal i do hledáčku cizinců, a tak sednout si na pivo v tomto stísněném prostoru je při nejmenším loterie.

Nad výčepem navíc visí upozornění, že pivo na stojáka se nečepuje, respektive tuto možnost mají většinou jen vybraní štamgasti, kteří si stoupnou se svým půllitrem u výčepu. Ostatní mají smůlu a výčepní se je nebojí bez okolků vyhodit.

Židům se tu nenalévá?

Když 25. října šli čeští židé a Izraelec do zmiňované hospody, z úst výčepního uslyšeli prý neurvalá slova. Na dotaz, jestli mohou dostat pivo, výčepní odpověděl: „Říkám, abyste šli do hajzlu.“

„Výčepák se na nás pohrdavě podíval a odsekl dost nepříjemným způsobem, že nám pivo nenalije. Když jsme se zeptali na důvod, tak řekl, že prý došlo. Jenže potom vesele točil půllitry dalším zákazníkům. Pak jsme se začali trochu hádat. Vypadlo z něj, že ho s*reme našimi demonstracemi, a ať jdeme do hajzlu (nedaleko hospody se v tu dobu konala demonstrace propalestincká, pozn red.),“ uvedl česky mluvící žid pro CNN Prima NEWS, která o incidentu informovala jako první.

„Nemyslím si, že to byla náhoda. Mně také řekl, že by mi nenalil. Neměl pivo pro Izraelce, Čecha s jarmulkou na hlavě ani pro tmavovlasou kudrnatou holku s tmavýma očima. Chtěli jsme si to natočit, aby ten hospodský řekl na kameru, proč nám nenalil,“ uvedla česko-židovská návštěvnice podniku. Situaci musela uklidnit až přivolaná policie, která dohlížela na nedalekou propalestinskou demonstraci.

Jen hulvátství

Sítě okamžitě zaplavilo znechucení nad antisemitským chováním obsluhy v oblíbené hospodě, začaly se však objevovat informace, že konflikt zřejmě nebyl protižidovského rázu, jen výčepní je zkrátka hulvát. K incidentu se vyjádřil i restauratér z pražského Josefova, majitel košer restaurace King Solomon Aaron Günsberger, na kterého se okamžitě jeden z účastníků konfliktu obrátil o pomoc.

„Vypravil jsem se na místo, abych zjistil, co se stalo. V počátku jsem nebyl úplně příjemný, po diskuzi s výčepním a dalšími svědky mohu jednoznačně říct, že o žádný antisemitismus nešlo. Nechci jmenovat, ale někdo by si měl hlídat hladinku a ne v týhle situaci, jakou máme, vyvolávat takovýhle hysterický ptákoviny,“ řekl ve videu. Že nešlo o antisemitismus, ostatně potvrdil i předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek.

Městská část hrozí výpovědí

Na situaci ovšem pod tíhou vášní reagovala i městská část Praha 1. „Podobné chování je absolutně nepřijatelné,“ uvedla starostka první městské části Terezie Radoměřská.

Šmahem dodala, že Úřad MČ Praha 1 bude jako pronajímatel nebytového prostoru, v němž sídlí restaurace U Hrocha, požadovat od jejího provozovatele, aby z chování personálu vyvodil patřičné důsledky. Věcí se budou zabývat příslušné komise a výbory Rady, jejich předsedové Karel Ulm (Naše Praha 1) a Josef Ludvíček (ODS) jsou se starostkou v kontaktu. „Pokud se uspokojivé reakce nedočkáme, budeme zvažovat vypovězení nájemní smlouvy,“ dodala starostka s tím, že nyní situaci prošetřuje policie.

Policisté tuto věc šetří a kvalifikovali ji jako přestupek proti občanskému soužití. Věc bude předána příslušnému správnímu orgánu k prošetření,“ uzavřel tiskový mluvčí pražských policistů Richard Hrdina.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast - Aaron Günsberger. Blesk

Fotogalerie
7 fotografií