Důvodem je oprava prostoru, kde se nachází 15 barokních rakví. Řemeslníci je přenesou k Trenckovi a poté zahájí rekonstrukci této části hrobky.

„V opravované části zmizí keramická dlažba z 90. let minulého století. Odborníci prostor vydláždí kamenem z Itálie, který je odolnější než cihly a prodyšnější než keramika. Pod podlahou vzniknou odvětrávací kanálky,“ uvedla vedoucí kapucínské hrobky Kateřina Hlouchová. Počítá se i s opravou omítek. Práce přijdou na dva miliony korun. 

Unikátem, který přitahuje návštěvníky stejně jako baron Trenck, je krypta, v níž leží přímo na udusané zemi pokryté pískem ostatky čtyřiadvaceti řeholníků pohřbených v 17. a 18. století. S těmi nelze hýbat. Tento prostor bude po dobu rekonstrukce neprodyšně uzavřený.

Živel František Trenck

Zakladatel polovojenské jednotky pandurů proslul odvahou, nezkrotnou povahou a spory s nadřízenými. Své služby nabídl v carském Rusku, poté rakouské císařovně Marii Terezii.

V roce 1745 byl zatčen a odsouzen k smrti. Císařovna rozsudek zmírnila na doživotí na Špilberku. Dal se na pokání, zemřel 4. října 1749 v osmatřiceti letech. Pohřben byl v kutně člena kapucínského řádu.

Fotogalerie
13 fotografií