Návštěvníci mohou obdivovat vitráže z dílny předních českých sklářských výtvarníků – profesora Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. Na výstavě se nachází také stojan s faksimilií – přesnou kopií – malířské studie vitráží.

Špilberské vitráže instalované v roce 2003 jsou nejen nejcharakterističtějším prvkem tzv. Královské kaple a celého východního křídla hradu, ale jsou také největším uměleckým dílem Muzea města Brna.

Zpracováním trojrozměrných modelů v životní velikosti, které jsou nutné ke zhotovení forem, se pod vedením autorky ujal Pavel Karous. Samotnou realizaci měl na starost ve svém studiu tavené plastiky Libenského žák Zdeněk Lhotský.

„Představuji si, že tento chladný prostor okny dostane teplou, ale nebarevnou atmosféru. Základní hmota skla je obarvena převážně neobvyklými kysličníky, až zlatitých tónů, aby výsledek odpovídal vážnosti historického místa,“ vysvětlil umělecký záměr Libenský v říjnu 2001. Konečného výsledku se bohužel nedožil, zemřel začátkem roku 2002. Poté na výrobu a realizaci projektu dohlížela Jaroslava Brychtová.

Video
Video se připravuje ...

Dvacet let vitráží v Královské kapli na Špilberku TV Blesk Zdeněk Matyáš

Východní křídlo je spjato s nejstaršími dějinami hradu, kdy tvořilo obrannou a reprezentativní část středověkého Špilberku. K jeho nejzásadnějším proměnám došlo ve 20.století. Na začátku 2.světové války byl adaptován pro wehrmacht. V 80.letech tady probíhal archeologický průzkum, poté byl prostor přebudován v Královskou kapli. Vše završilo v roce 2003 osazení vitráží.  

Výstava bude k vidění pravděpodobně až do konce roku 2024. „Návštěvníci si ji mohou prohlédnout v rámci prohlídkového okruhu Příběh hradu nebo se vstupenkou na okruh Rozhledna a Královská kaple,“ upozornila mluvčí muzea Barbora Kachlířová.

Vitráže v číslech

Rozměry oken: 2 ks 2,8x1,5 metru, 4 ks 6,3x1,5 metru, 2 ks 5,8x2,4 metru. Celkem se jedná o 90 bloků litého skla o tlouště od 2 do 7 centimetrů o hmotnosti 20 až 60 kilogramů.

Fotogalerie
10 fotografií