Cennou gotickou knihu, ve které zmíněný list scházel, zapůjčil do výstavy Moravský zemský archiv jen na pět dní. Nyní se ve výstavě nachází jeho kopie. Jde o antifonář (církevní spis) Elišky Rejčky, jeden z devíti rukopisů, který v roce 1323 darovala královna vdova klášteru na Starém Brně.

Zmizel po válce

Ve 20. století se antifonář dostal do zemského archivu, a právě z něho byly někdy ve válečných nebo poválečných letech odcizeny čtyři listy. Na jednom z listů byla velmi cenná iluminace zobrazující korunovaci Panny Marie, které přihlíží klečící Eliška Rejčka.

Pátrání se zdálo beznadějné. Až v nedávné době se list s číslem 84 nečekaně objevil na aukci starožitností a byl zakoupen českým sběratelem a mecenášem.

„Shodou okolností ve stejné době plánovalo Muzeum města Brna výstavu souboru rukopisů Elišky Rejčky jako připomenutí 700. výročí založení Starobrněnského kláštera. Oslovili jsme tedy nového majitele tohoto listu se žádostí o jeho krátkodobou zápůjčku. Sběratel ochotně souhlasil,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Do 20. srpna bude list spolu s dalšími rukopisy z Rakouské národní knihovny prezentován na výstavě Eliška Rejčka: Dar středověku.

VIDEO: Historik a daguerrotypista Pavel Vavřín o snímku z Brna z roku 1841

Video
Video se připravuje ...

Historik a daguerrotypista Pavel Vavřín o snímku Bedřicha Franze Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
21 fotografií