Hrad Špilberk se v posledních letech oblékl do nového kabátu. Strážnice je poslední částí pevnosti, která nebyla rekonstruována. „Oprava tohoto posledního objektu bude dovršením několik let trvající snahy o kompletní obnovu nejviditelnější a nejikoničtější brněnské památky,“ sdělila brněnská primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Špatná statika

Strážnice je nejstarší dochovaná část špilberského opevnění, gotická bašta pochází ze 13. století. „Nyní slouží objekt strážnice potřebám Správy hradu Špilberk. Kromě toho jsou zde umístěny i místnosti ostrahy,“ uvedla mluvčí hradu Špilberk Gabriela Kyzlinková.

V podsklepené části byl vybudován prostor, který se v současné době využívá jako bistro.

Video
Video se připravuje ...

Rekonstrukce strážnice za 66 milionů: Opravy brněnského hradu Špilberku finišují Markéta Malá

Opravy se budou týkat zejména statiky objektu, která odpovídá stáří strážnice. „Životnost byla překročena také u omítek vnějších i vnitřních, podlah, oken a dalších konstrukcí. Modernizací projdou sociální zařízení, budou vybudována na uživatelsky příhodnějším místě než doposud,“ řekl radní pro kulturu Marek Fišer.

Opravu zaplatí Brno

Předpokládané náklady na rekonstrukci jsou odhadovány na 66 milionů korun. Oprava bude financována z rozpočtu Brna. „Hrad Špilberk je stále oblíbenějším místem nejen pro tuzemské návštěvníky, ale i pro turisty ze zahraničí a nově zrekonstruovaná strážnice podtrhne ještě více charakter této kulturní památky,“ nastínila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Fotogalerie
8 fotografií